(א) הנותן לולב לחבירו על מנת להחזיר ולא כפל תנאו, האם הוי תנאו קיים. הטור והב״י בסעיף ה, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דסמ״ק מצוריך במצוה קצא אות שכ, כתב דאין צריך לכפול תנאו, ושבולי הלקט בשבולת שסד, הביא להלכה את דברי העיטור דאף אם לא התנה כלל הוי מתנה על מנת להחזיר, ומאידך המנהיג בהל׳ אתרוג סי׳ כז, כתב דצריך לכפול תנאו ושיהיה תנאי קודם למעשה. הב״י הביא דהרמ״ך הקשה על סמ״ג דכתב דצריך שיהיו בתנאי זה את דיני תנאים, דהא אדרבה אם לא היו דיני תנאים כל שכן דהתנאי בטל והמתנה קיימת ויוצא ידי חובה, ע״כ, ובאמת בסמ״ג שם מבואר דלא בא לומר דאם לא היו דיני תנאים אינו יוצא בו, אלא רק בא לכתוב שם את דיני תנאים אגב אורחא, וכוונתו דאם לא היו דיני תנאים התנאי בטל ומעשה קיים ויוצא ידי חובה אע״פ שלא החזיר לו. דיני תנאים נתבארו בטוש״ע והב״י באבן העזר סי׳ לח,ג-ד, ועי׳ במה שאכתוב שם.
כיצד מהני מתנה על מנת להחזיר באתרוג הלא אין המקבל יכול להקדישו. הב״י בסוף סעיף ג-ה, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דסמ״ג בלא תעשה רמב, ובעשה מד, הביא להלכה מר״י דאף מתנה שאין יכול להקדישה הויא מתנה, ע״כ, ושבולי הלקט בשבולת שסד, הביא להלכה דאחיו רבי בנימין כתב דכשנותן לו הלולב על מנת להחזיר כוונתו דלאחר שתצא בו תתחייב להחזיר לי אבל קודם שתצא בו אינו חייב להחזיר, ועל כן יכול להקדישו ולעשות בו מה שירצה קודם שיצא בו, ע״כ, ולפי זה אם מת המקבל זכו היורשים ואינם צריכים להחזיר, וכן לפי זה אם רצה לאוכלו ולצאת באתרוג אחר רשאי.
האם היתר אכילה נחשב לכם במצוות שצריך בהם דין לכם. עי׳ במה שאכתוב בזה בסי׳ תנד,ד.
האם קנין שמועיל מדרבנן מועיל לגבי יו״ט ראשון דבעינן מדאורייתא שיהא שלו. הב״י בסעיף ו, הביא מחלוקת לגבי קטן שיכול להקנות מדרבנן האם מהני לגדול לצאת על ידי שהקטן הקנה לו, דמהרמב״ם נראה דלא מהני, ע״כ, ואפשר דהוא הדין דלרמב״ם לא מהני כשגדול קנה בקנין שהוא דרבנן, ומחמת כן אכתוב כאן בסמוך איזה קנינים מועילים מדאורייתא.
הגבהה משיכה ומסירה אינם קונים מדאורייתא אלא מתקנת חכמים. עי׳ במה שאכתוב בזה בחו״מ סי׳ קצז.
מטלטלים נקנים מהתורה בכסף ומדרבנן אינם נקנים בכסף. כן הביאו הטוש״ע והב״י בחו״מ סי׳ קצח,א, ושם בסעיף ה אות טו, נתבאר שאם היו המטלטלים בבית של השוכר שהיה מושכר למוכר קונה בכסף כדין תורה.
קנין חליפין קונה מדאורייתא. עי׳ במה שאכתוב בזה בחו״מ סי׳ קצה.
האם קנין אגב מועיל מדאורייתא. עי׳ במה שאכתוב בזה בחו״מ בריש סי׳ רב.
המזכה לגוי שלא בפניו האם הגוי זוכה. בב״מ עא:, אמרינן דזכיה מדרבנן אית ליה, ודחינן דאין לו זכיה כלל, וכ״כ תוס׳
בכתובות יא. ד״ה מטבילין, דאין לגוי זכיה כלל אפילו לא מדרבנן. בתמים דעים סי׳ קנח, הביא ריב״א מהתוס׳ דלהוה אמינא אית ליה זכיה מדאורייתא ולא גרסינן בדברי ההוה אמינא מדרבנן, ע״כ, ועל כל פנים דבר זה אידחי בגמרא.
אם הגדול תופס עם הקטן ולא יצא מידי הגדול לא קנאו הקטן ויכולים הגדולים לצאת בו. כן הביא הב״י בסעיף ו, ויש להעיר דכ״כ ראב״ן בסוף סוכה.
בקיאי הדעת מחזירים את הלולב למקומו והקטנים מעצמם נוטלים אותו. כן הביא הב״י בסעיף ו, ויש להעיר דראב״ן בסוף סוכה, כתב דבקיאי הדעת שבמגנצא נוהגים שלאחר שנטלוהו כל הגדולים מחזירים את הלולב לפני הארון ושם היו נוטלים אותו הקטנים ומברכים.
אתרוג השותפין בגוונא שאין מקנים זה לזה את חלקם, אין יוצאים בו ביום הראשון דבעינן שיהא כולו שלו. כן הביא הב״י בסעיף ז-ט, ויש להעיר דכ״כ היראים בסי׳ תכב אות לז, וכ״כ שבולי הלקט בשבולת שסד, וכ״כ הריטב״א
בסוכה מא: ד״ה מנא הני, ומבואר מדבריו דכן דעת הרא״ה והרשב״א.
אתרוג שקנוהו שותפין סתמא על דעת שכל מי שיטלנו נימא דמסתמא מקנים לו חלקיהם. הטור והב״י בסעיף ט, הביאו בזה מחלוקת אי מהני לקנות סתמא על דעת שכל אחד יטלנו ונימא דמסתמא כל אחד נותן לו חלקו, או דצריך להקנות ממש, ומדברי הטור משמע דהרי״ף והרא״ש דס״ל דצריך להקנות לא איירי אלא בשלא קנו על דעת לצאת בו ובזה אף אדם לא פליג, אבל בקנו על דעת כן אפשר דמודו, ובכהאי גוונא הוי מחלוקת רשב״ם ורב שרירא, והמנהג כרשב״ם, ע״כ, ויש להעיר דהרשב״א
בב״ב קלז: ד״ה והרב אלפסי, כתב דהרב אב״ד בתשובה כתב נמי כהרי״ף, ע״כ, והנמוק״י
בב״ב קעא ד״ה האחין, הביא בשם הריטב״א שכתב דהגאונים והרי״ף וכמה רבנים סברי דבשותפין צריך להקנות, והרשב״א כתב דבקנו על דעת לצאת בו מהני מדין ברירה, והריטב״א
בסוכה מא: ד״ה מנא הני, הסכים לדברי הרשב״א, וכתב דהרא״ה חולק וס״ל דלא מהני עד שיקנו זה לזה, וכתב הנמוק״י שם בשם הריטב״א, דלפי הטעם של ברירה מהני אפילו בהקנו גם לקטנים, דהא אין צריך כאן לקנין כלל, ע״כ, וזה הנפקותא בין סברת רשב״ם דמסתמא מקנים זה לזה, לבין סברת הרשב״א דאין צריך הקנאה כלל ולכן אף בהקנו נמי לקטנים מהני, וכתב על זה הריטב״א דהוא טעם נכון וברור, ע״כ, ולפי זה התווסף לנו דלדעת הרשב״א מהני אף בקטנים דלאו בני אקנויי נינהו, ועוד נוסף לנו דאף הנמוק״י והריטב״א סברי כהרשב״א דמהני לקנות על דעת כן ודלא כרב שרירא, וסמ״ג בעשה מד, הביא את דברי רשב״ם להלכה דמהני במסתמא, וכן החינוך במצוה שכד, הביא להלכה בשם רבותיו דאחים יורשים או שותפים שקנו אתרוג על דעת שיצאו בו אין צריכים זכיה זה מזה, ע״כ, וראבי״ה בסי׳ תרנד, כתב דקהל שקנו יחד מהני דמסתמא כל אחד קונה על מנת להחזיר לאחר שיטלנו, אבל טוב שיקנהו הגבאי בעצמו ויתכוון להקנות על מנת להחזיר ורק לגדולים ולא לקטנים, כי אין הכל בקיאים בזה, ע״כ.
שותפין או קהל שקנו יחד אתרוג והם מקנים לכל אחד את חלקם כשיוצא בו, כשיוצא בו יכול ליתנו במתנה על מנת להחזיר לאחר שלא השתתף עמהם ויצא בו. כן הביא להלכה שבולי הלקט בשבולת שסד, מתשובת אחד הראשונים, דכמו שהוא שלו לצאת בו כך הוא שלו גם ליתן לאחר שיצא בו, ע״כ.
האם גרסינן ודוקא אתרוג אבל פריש ורימון לא. הב״י בסוף הסימן הביא בזה מחלוקת, ויש להוסיף דמדברי הר״י מיגאש שהביא השיטה מקובצת
בב״ב קלז: ד״ה והרא״ם פירש, מבואר דגרס ליה, וכן מבואר מדברי הרמ״ה בב״ב סי׳ קצ.