×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
דיני לולב ביום טוב ראשון, וּבוֹ ט׳ סְעִיפִים
(א) מִן הַתּוֹרָה אֵין מִצְוַת לוּלָב חוּץ לַמִּקְדָּשׁ אֶלָּא יוֹם רִאשׁוֹן, וַחֲכָמִים תִּקְּנוּ שֶׁיְּהֵא נִטָּל בְּכָל מָקוֹם כָּל שִׁבְעָה.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זאליה רבהבאר היטביד אפריםמשנה ברורהכף החייםשולחן ערוך כפשוטועודהכל
רמב״ם שופר וסוכה ולולב ו׳:ו׳, רמב״ם שופר וסוכה ולולב ז׳:י״ג, רמב״ם שופר וסוכה ולולב ז׳:ט״ו
(א) מן התורה לולב ניטל במקדש כל ז׳ וחוץ למקדש רק יום ראשון וחכמים תקנו שיהא ניטל בכל מקום כל ז׳ הימים משנה בפרק לולב הגזול (סוכה מא.) ובפרק בתרא דר״ה (ראש השנה ל:) בראשונה היה לולב ניטל במקדש ז׳ ובמדינה יום אחד משחרב בה״מ התקין ריב״ז שיהא לולב ניטל במדינה ז׳ זכר למקדש ופירש״י במקדש ז׳ כדדרשי׳ בת״כ מושמחת׳ לפני ה׳ אלהיכם שבעת ימים ולא בגבולין ז׳ ימים:
(א) הנותן לולב לחבירו על מנת להחזיר ולא כפל תנאו, האם הוי תנאו קיים. הטור והב״י בסעיף ה, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דסמ״ק מצוריך במצוה קצא אות שכ, כתב דאין צריך לכפול תנאו, ושבולי הלקט בשבולת שסד, הביא להלכה את דברי העיטור דאף אם לא התנה כלל הוי מתנה על מנת להחזיר, ומאידך המנהיג בהל׳ אתרוג סי׳ כז, כתב דצריך לכפול תנאו ושיהיה תנאי קודם למעשה. הב״י הביא דהרמ״ך הקשה על סמ״ג דכתב דצריך שיהיו בתנאי זה את דיני תנאים, דהא אדרבה אם לא היו דיני תנאים כל שכן דהתנאי בטל והמתנה קיימת ויוצא ידי חובה, ע״כ, ובאמת בסמ״ג שם מבואר דלא בא לומר דאם לא היו דיני תנאים אינו יוצא בו, אלא רק בא לכתוב שם את דיני תנאים אגב אורחא, וכוונתו דאם לא היו דיני תנאים התנאי בטל ומעשה קיים ויוצא ידי חובה אע״פ שלא החזיר לו. דיני תנאים נתבארו בטוש״ע והב״י באבן העזר סי׳ לח,ג-ד, ועי׳ במה שאכתוב שם.
כיצד מהני מתנה על מנת להחזיר באתרוג הלא אין המקבל יכול להקדישו. הב״י בסוף סעיף ג-ה, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דסמ״ג בלא תעשה רמב, ובעשה מד, הביא להלכה מר״י דאף מתנה שאין יכול להקדישה הויא מתנה, ע״כ, ושבולי הלקט בשבולת שסד, הביא להלכה דאחיו רבי בנימין כתב דכשנותן לו הלולב על מנת להחזיר כוונתו דלאחר שתצא בו תתחייב להחזיר לי אבל קודם שתצא בו אינו חייב להחזיר, ועל כן יכול להקדישו ולעשות בו מה שירצה קודם שיצא בו, ע״כ, ולפי זה אם מת המקבל זכו היורשים ואינם צריכים להחזיר, וכן לפי זה אם רצה לאוכלו ולצאת באתרוג אחר רשאי.
האם היתר אכילה נחשב לכם במצוות שצריך בהם דין לכם. עי׳ במה שאכתוב בזה בסי׳ תנד,ד.
האם קנין שמועיל מדרבנן מועיל לגבי יו״ט ראשון דבעינן מדאורייתא שיהא שלו. הב״י בסעיף ו, הביא מחלוקת לגבי קטן שיכול להקנות מדרבנן האם מהני לגדול לצאת על ידי שהקטן הקנה לו, דמהרמב״ם נראה דלא מהני, ע״כ, ואפשר דהוא הדין דלרמב״ם לא מהני כשגדול קנה בקנין שהוא דרבנן, ומחמת כן אכתוב כאן בסמוך איזה קנינים מועילים מדאורייתא.
הגבהה משיכה ומסירה אינם קונים מדאורייתא אלא מתקנת חכמים. עי׳ במה שאכתוב בזה בחו״מ סי׳ קצז.
מטלטלים נקנים מהתורה בכסף ומדרבנן אינם נקנים בכסף. כן הביאו הטוש״ע והב״י בחו״מ סי׳ קצח,א, ושם בסעיף ה אות טו, נתבאר שאם היו המטלטלים בבית של השוכר שהיה מושכר למוכר קונה בכסף כדין תורה.
קנין חליפין קונה מדאורייתא. עי׳ במה שאכתוב בזה בחו״מ סי׳ קצה.
האם קנין אגב מועיל מדאורייתא. עי׳ במה שאכתוב בזה בחו״מ בריש סי׳ רב.
המזכה לגוי שלא בפניו האם הגוי זוכה. בב״מ עא:, אמרינן דזכיה מדרבנן אית ליה, ודחינן דאין לו זכיה כלל, וכ״כ תוס׳ בכתובות יא. ד״ה מטבילין, דאין לגוי זכיה כלל אפילו לא מדרבנן. בתמים דעים סי׳ קנח, הביא ריב״א מהתוס׳ דלהוה אמינא אית ליה זכיה מדאורייתא ולא גרסינן בדברי ההוה אמינא מדרבנן, ע״כ, ועל כל פנים דבר זה אידחי בגמרא.
אם הגדול תופס עם הקטן ולא יצא מידי הגדול לא קנאו הקטן ויכולים הגדולים לצאת בו. כן הביא הב״י בסעיף ו, ויש להעיר דכ״כ ראב״ן בסוף סוכה.
בקיאי הדעת מחזירים את הלולב למקומו והקטנים מעצמם נוטלים אותו. כן הביא הב״י בסעיף ו, ויש להעיר דראב״ן בסוף סוכה, כתב דבקיאי הדעת שבמגנצא נוהגים שלאחר שנטלוהו כל הגדולים מחזירים את הלולב לפני הארון ושם היו נוטלים אותו הקטנים ומברכים.
אתרוג השותפין בגוונא שאין מקנים זה לזה את חלקם, אין יוצאים בו ביום הראשון דבעינן שיהא כולו שלו. כן הביא הב״י בסעיף ז-ט, ויש להעיר דכ״כ היראים בסי׳ תכב אות לז, וכ״כ שבולי הלקט בשבולת שסד, וכ״כ הריטב״א בסוכה מא: ד״ה מנא הני, ומבואר מדבריו דכן דעת הרא״ה והרשב״א.
אתרוג שקנוהו שותפין סתמא על דעת שכל מי שיטלנו נימא דמסתמא מקנים לו חלקיהם. הטור והב״י בסעיף ט, הביאו בזה מחלוקת אי מהני לקנות סתמא על דעת שכל אחד יטלנו ונימא דמסתמא כל אחד נותן לו חלקו, או דצריך להקנות ממש, ומדברי הטור משמע דהרי״ף והרא״ש דס״ל דצריך להקנות לא איירי אלא בשלא קנו על דעת לצאת בו ובזה אף אדם לא פליג, אבל בקנו על דעת כן אפשר דמודו, ובכהאי גוונא הוי מחלוקת רשב״ם ורב שרירא, והמנהג כרשב״ם, ע״כ, ויש להעיר דהרשב״א בב״ב קלז: ד״ה והרב אלפסי, כתב דהרב אב״ד בתשובה כתב נמי כהרי״ף, ע״כ, והנמוק״י בב״ב קעא ד״ה האחין, הביא בשם הריטב״א שכתב דהגאונים והרי״ף וכמה רבנים סברי דבשותפין צריך להקנות, והרשב״א כתב דבקנו על דעת לצאת בו מהני מדין ברירה, והריטב״א בסוכה מא: ד״ה מנא הני, הסכים לדברי הרשב״א, וכתב דהרא״ה חולק וס״ל דלא מהני עד שיקנו זה לזה, וכתב הנמוק״י שם בשם הריטב״א, דלפי הטעם של ברירה מהני אפילו בהקנו גם לקטנים, דהא אין צריך כאן לקנין כלל, ע״כ, וזה הנפקותא בין סברת רשב״ם דמסתמא מקנים זה לזה, לבין סברת הרשב״א דאין צריך הקנאה כלל ולכן אף בהקנו נמי לקטנים מהני, וכתב על זה הריטב״א דהוא טעם נכון וברור, ע״כ, ולפי זה התווסף לנו דלדעת הרשב״א מהני אף בקטנים דלאו בני אקנויי נינהו, ועוד נוסף לנו דאף הנמוק״י והריטב״א סברי כהרשב״א דמהני לקנות על דעת כן ודלא כרב שרירא, וסמ״ג בעשה מד, הביא את דברי רשב״ם להלכה דמהני במסתמא, וכן החינוך במצוה שכד, הביא להלכה בשם רבותיו דאחים יורשים או שותפים שקנו אתרוג על דעת שיצאו בו אין צריכים זכיה זה מזה, ע״כ, וראבי״ה בסי׳ תרנד, כתב דקהל שקנו יחד מהני דמסתמא כל אחד קונה על מנת להחזיר לאחר שיטלנו, אבל טוב שיקנהו הגבאי בעצמו ויתכוון להקנות על מנת להחזיר ורק לגדולים ולא לקטנים, כי אין הכל בקיאים בזה, ע״כ.
שותפין או קהל שקנו יחד אתרוג והם מקנים לכל אחד את חלקם כשיוצא בו, כשיוצא בו יכול ליתנו במתנה על מנת להחזיר לאחר שלא השתתף עמהם ויצא בו. כן הביא להלכה שבולי הלקט בשבולת שסד, מתשובת אחד הראשונים, דכמו שהוא שלו לצאת בו כך הוא שלו גם ליתן לאחר שיצא בו, ע״כ.
האם גרסינן ודוקא אתרוג אבל פריש ורימון לא. הב״י בסוף הסימן הביא בזה מחלוקת, ויש להוסיף דמדברי הר״י מיגאש שהביא השיטה מקובצת בב״ב קלז: ד״ה והרא״ם פירש, מבואר דגרס ליה, וכן מבואר מדברי הרמ״ה בב״ב סי׳ קצ.
(א) מן התורה וכו׳ אבל בשבת אינו ניטל בכל מקום כו׳ היינו דוקא אחר שחרב בית המקדש דאילו בזמן שבית המקדש היה קיים אם חל יום א׳ בשבת היה ניטל בשבת בין במקדש ובין כל היכא דבקיאי בקביע׳ דירח׳ כדאיתא ריש פ׳ לולב וערב׳ במשנה וגמרא וז״ש ל״ש אם חל יום ראשון בשבת או א׳ משאר הימים כלומר דאילו בזמן שב״ה קיים יש חילוק בין כשחל יום ראשון בשבת או בא׳ משאר הימים
רמב״ם שופר וסוכה ולולב ו׳:ו׳, רמב״ם שופר וסוכה ולולב ז׳:י״ג, רמב״ם שופר וסוכה ולולב ז׳:ט״ו
(א) משנה סוכה מ״א ור״ה דף ל׳
(א) אלא יום ראשון – דכתי׳ ושמחת׳ לפני ה׳ אלהיכם ז׳ ימים והיינו במקדש אבל בשאר א״י יום הראשון דכתיב ביום הראשון וחכמים תקנו ז׳ זכר למקדש.
(א) דראוי להריח וכו׳. כשמברך על פרי אחר, עיין סימן תרנ״ג, ולצורך גופו או מקומו גם הלולב מותר לטלטלו (ט״ז):
(ב) ואסור וכו׳. והא דנותנים לנעורת פשתן היינו משום שקלט הריח מערב יום טוב (מהרי״ל), דאינו מריח יותר בשביל כך (מגן אברהם סוף סימן תקי״א) ואינו מוכרח. ושיירי כנסת הגדולה כתב כשנכרך בנעורת פשתן מערב יום טוב מותר לכרכו ביום טוב בסודר נקי על ידי הפסק הנעורת, עד כאן. ולא מסתבר דאם הריח הולך דרך הנעורת לסודר אכתי מוליד הוא:
(ג) דמוליד ריחא וכו׳. תימא הא לא איסורא אלא להניח הכוס כדי לגמר אבל היכא דאין מכוין למיגמריה שרי דלא שייך פסיק רישיה אלא במלאכה גמורה אבל הגימור אינה מלאכה אלא הכיבוי והבערה (רש״ל פרק ב׳ דביצה), פירוש דהא דאמרינן [ביצה] דף כ״ג אפילו על גבי חרס אסור דמוליד ריחא בחרס היינו משום דעל כל פנים הוי הבערה והוי מלאכה גמורה אבל להוליד ריחא בלא מתכוין שרי כן נראה לי פירושו, ומכל מקום נראה לי עיקר כרמ״א דהא התם ליכא איסור משום הבערה דהא עושה לצורך אוכל נפש ואף על פי כן אסור משום דמוליד ריח בחרס עד כאן לשון מגן אברהם. ודברי תימא הן בעיני מה שפירש דברי רש״ל בעל גבי חרס קשה הא כתב אלא הכיבוי והבערה ועל החרס ליכא כיבוי כלל כדאיתא בביצה שם, גם הבערה על גבי חרס פירש רש״י שם דלא הוי מלאכה גמורה דעל ידי שינוי הוא כלאחר יד וליכא איסורא דאורייתא, אלא פשוט כוונת רש״ל על בשמים על גבי גחלים דשם איכא כיבוי והבערה. גם מה שכתב מגן אברהם שם דהתם ליכא משום הבערה דהא עושה לצורך אוכל נפש וכו׳ תמוה דמאן דאמר דאסור על גבי חרס סבירא ליה דתפניק יתירא הוא ואינה שוה לכל אדם כמבואר בש״ס ופירוש רש״י, אבל מאן דאמר דהוא צורך אוכל נפש אפילו על גבי גחלים מותר לכל אף דיש כיבוי והבערה ומוליד ריחא, כדפירש רש״י שם מותר לצורך אוכל נפש. ועוד קשה דסותר עצמו לכאורה דבסימן תקי״א ס״ק י׳ כתב דאוליד ריחא כשאין מתכוין מותר וכן כתב בית יוסף בשם הר״ן שם, והשתא קשה נמי ש״ס הנזכר לעיל דאסרו על גבי חרס על הר״ן. אלא נראה לי ברור דרב דאמר על גבי גחלת נמי מותר פליג בכולה על רבה דאוסר בחרס משום מוליד ריחא דסבירא ליה דכשאין מתכוין מותר וקיימא לן כרב הנזכר לעיל בסוף סימן תקי״א ודו״ק. וכהיות כן זכיתי לירד לעומק דין זה דאין ספק דרש״ל סמך עצמו על הר״ן הנזכר לעיל ולכך חולק. אבל לעניות דעתי רוקח ומהרי״ל שמהם הוציא רמ״א דין זה לא פירשו הר״ן אלא סבירא ליה דאף דבר שאין מתכוין נמי אסור, והא דמותר בבשר על גבי גחלים היינו משום שהוא אוכל נפש ממש וכן מבואר מפירוש רש״י שם. ועוד אפשר דגם לפירוש הר״ן דוקא התם דאיכא קצת אוכל נפש לעשן פירות אף שאפשר לאוכלן בלא זה, ואין עושה אלא למתקן מכל מקום הוי קצת אוכל נפש, לכן נראה לי להחמיר כרמ״א ולבוש אף שהט״ז סוף סימן תקי״א הסכים לרש״ל כמדומה שלא ראה כשכתב שם דברי רמ״א שבכאן, גם לא ירד לכל הנזכר לעיל, גם מי יקל ראש נגד רוקח ומהרי״ל בשם פרדס:
(א) ראשון – דכתיב ושמחתם לפני ה׳ אלהיכם שבעת ימים והיינו במקדש אבל בשאר א״י יום ראשון דכתיב ביום ראשון וחכמים תקנו ז׳ זכר למקדש:
במג״א ס״ק ג׳ מיירי באינו יודע שאין מקדשין בשאלה מש״ה לא כו׳ כצ״ל:
שם אבל הכא בעינן לכם משלכם ר״ל דבקידושין מהני כשאינו גזל ולכן אמרי׳ אילו ידע הדין שאין מקדשין בשאלה היה נותן לו בל׳ מתנה ע״מ להחזיר ולכן לא הוי גזל אע״ג דלא הזכיר המשאיל רק לשון שאלה אבל בלולב דכתיב לכם משלכם לא מהני הך סברא דאילו ידע אע״ג דבקידושין מהני דבה״ג לא הוי גזל מ״מ אין סברא לומר דמיקרי לכם כיון דהשתא מיהו לא ידע שאין זה משלכם זה כוונת המג״א ובמק״א הגי׳ מלת בעינן וצ״ל כע״י והוא ר״ת כולי עלמא ידעי ע״ש וצ״ע ולענ״ד אין זה כוונת המג״א וחילוקו הוא ע״ד שכתבתי ומ״מ דינו לענין קידושין צ״ע וע״ש בש״ס גבי עובדא דמרי בר איסק ובאה״ע שם לענין אי מהני ניחותא למפרע ושם הארכתי בקידושין:
שם שאסור לקדש בשאלה כו׳ דאף כשידע מקודשת וה״ה באתרוג כצ״ל:
ס״ק ז׳ ע״מ שתחזירהו לי צ״ע שאע״פ שכ״נ מדברי הריטב״א מדברי הרא״ש משמע להדיא דדוקא התם שכן היתה המתנה וכו׳ וכן משמע בל׳ התוס׳ ובחידושי הארכתי:
ס״ק י׳ כמ״ש סעיף ח׳ כצ״ל והוא סוף הס״ק ואח״כ מציין על ההג״ה דאדעתא:
(א) אלא יום ראשון – דכתיב ושמחתם לפני ד׳ אלהיכם ז׳ ימים והיינו במקדש אבל בשאר א״י יום הראשון בלבד דכתיב ולקחתם לכם ביום הראשון פרי עץ וכו׳ וחכמים תקנו ז׳ בכל מקום זכר למקדש:
(א) [סעיף א׳] מן התורה אין מצות לולב חוץ למקדש אלא יום ראשון וכו׳ דכתיב ושמחתם לפני ה׳ אלהיכם ז׳ ימים והיינו במקדש אבל בשאר א״י יום הראשון בלבד דכתיב ביום הראשון וחכמים תקנו ז׳ זכר למקדש. סוכה מ״א ע״א. טור וב״י. לבוש. ט״ז סק״א:
(הקדמה) כתוב בתורה ״וּלְקַחְתֶּם לָכֶם בַּיּוֹם הָרִאשׁוֹן פְּרִי עֵץ הָדָר כַּפֹּת תְּמָרִים וַעֲנַף עֵץ עָבֹת וְעַרְבֵי נָחַל וּשְׂמַחְתֶּם לִפְנֵי ה׳ אֱ⁠־לֹהֵיכֶם שִׁבְעַת יָמִים״. למדו חכמים מפסוק זה, שמן התורה המצוה נוהגת בכל מקום, דווקא ביום ראשון. ובהר הבית1, כלומר לפני ה׳, כל שבעה ימים. אמנם לאחר חורבן בית המקדש, תיקנו חכמים שהלולב יינטל בכל מקום, שבעה ימים. וכבר ראינו (בסימן תרמט ועוד) שביום ראשון מחמירים בכמה דינים, כגון מראה הלולב, שלכל הדעות צריך להיות נאה ושלם, ובעיקר, בבעלות מקיים המצוה. כפי שלמדו מהנאמר וּלְקַחְתֶּם לָכֶם (סוכה מא, ב) משלכם, ולא שאול או גזול.
סימן זה עוסק בעיקר בדין זה.
(א) כל שבעה – כפי שהסברנו בהקדמה.
1. ויש אומרים אף בכל העיר העתיקה של ירושלים. ויש מחמירים הנוסעים אל הכותל, כדי לקיים שם את המצוה, לשיטה זו. אמנם אין זו חובה (חזון עובדיה סוכות עמוד שלג).
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זאליה רבהבאר היטביד אפריםמשנה ברורהכף החייםשולחן ערוך כפשוטוהכל
 
(ב) בְּיוֹם שַׁבָּת אֵינוֹ נִטָּל, אֲפִלּוּ אִם הוּא יוֹם רִאשׁוֹן. {הַגָּה: וְאָסוּר לְטַלְטֵל הַלּוּלָב בְּשַׁבָּת, דְּהָוֵי כְּאֶבֶן (רַ״ן סוֹף פֶּרֶק לוּלָב הַגָּזוּל וְהַמַּגִּיד פ״ז וְכָל בּוֹ); אֲבָל הָאֶתְרוֹג מֻתָּר בְּטִלְטוּל, דְּרָאוּי לְהָרִיחַ בּוֹ; וְאָסוּר לִתְּנוֹ עַל הַבֶּגֶד, אֲפִלּוּ בְּיוֹם טוֹב, דְּמוֹלִיד רֵיחָא (מַהֲרִי״ל).}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זמגן אברהםבאר היטבאשל אברהם (אופנהיים)ביאור הגר״איד אפריםחכמת שלמהמשנה ברורהכף החייםשולחן ערוך כפשוטועודהכל
רמב״ם שופר וסוכה ולולב ז׳:י״ז-י״ח
(ב) ומה שכתב אבל בשבת אינו ניטל בכ״מ לא שנא אם חל יום ראשון בשבת או אחד משאר הימים היינו דוקא אחר שחרב בה״מ אבל בזמן שבה״מ קיים אף ע״פ שכשחל אחד משאר הימים בשבת לא היה ניטל בשבת כשחל יום א׳ בשבת היה ניטל בשבת בין במקדש בין כל היכא דבקיאי בקיבועא דירחא דתנן בפ׳ לולב וערבה י״ט ראשון של חג שחל להיות בשבת לולב ז׳ ושאר כל הימים ו׳ ופירש״י לולב שבעה די״ט ראשון דחי שבת ושאר כל הימים שחל בהם יום ראשון ונמצא שבת בחש״מ לא דחי ובגמ׳ אמאי טילטול בעלמא הוא ולידחי שבת אמר רבא גזרה שמא יטלנו בידו וילך אצל בקי ללמוד ויעבירנו ד״א בר״ה אי הכי יום ראשין נמי ראשון דאיתיה מן התורה בגבולין לא גזרו ביה רבנן הנך דליתנהו מן התורה בגבולין גזרו בהו רבנן אי הכי האידנא נמי אנן לא ידעינן בקביעותא אינהו דידעי בקביעא דירחא לידחו אה״נ דתני חדא בי״ט ראשון של חג שחל להיות בשבת כל העם מוליכין לולבם להר הבית ותניא אידך לבהכ״נ ש״מ כאן בזמן שב״ה קיים כאן בזמן שאין בית המקדש קיים ש״מ ובתר הכי אסיקנא דליתא אלא לדידהו נמי לא דחי ולא קשיא הני תרתי דתני הכא חדא כל העם מוליכין לולביהם להר הבית ותניא אידך לבה״כ ומתרצים כאן בזמן שבית המקדש קיים כאן בזמן שאין ב״ה קיים לא אידי ואידי בזמן שב״ה קיים ול״ק כאן במקדש כאן בגבולין ופירש״י בגבולין מוליכין לב״ה וכולהו בזמן הבית דהוו כולהו בארץ סמוכין להיות ב״ד ויודעים אימת הוקבע החודש אבל עתה משחרב ב״ה אין לולב דוחה שבת אפי׳ לבני א״י:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

רמב״ם שופר וסוכה ולולב ז׳:י״ז-י״ח
(ב) מסקנת הגמ׳ סוכה מ״ד
(ב) ביום שבת אינו נוטל – גזירה שמא ילך אצל בקי ללמוד ויעבירנו ד״א ברה״ר.
(ג) ואסור לטלטל הלולב – בסי׳ תקפ״ח הביא רמ״א בשופר שאסור לטלטל כ״א לצורך גופו ומקומו וא״כ כאן נמי שרי לטלטל הלולב לצורך גופו ומקומו.
(ד) האתרוג מותר – דראוי להריח בו. ק׳ דהא כ׳ בסי׳ תרנ״ג דיש למנוע מלהריח בו ויש לומ׳ דעיקר האיסור שם מטעם דאינו יודע היאך לעשות בברכה כי י״א שלא לברך וממילא אם יש לפניו מידי אחרינא שראוי לברך עליו ברכת הריח אז יברך על אותו דבר ויוכל אחר כך להריח גם בזה ע״כ אינו מוקצה.
(א) דראוי להריח. עסי׳ תרנ״ג דראוי להריח בו בשבת דלא אתקצאי א״נ יכול לברך על פרי אחר:
(ב) דמוליד ריחא. כ׳ ביש״ש פ״ב דביצ׳ סי׳ ל״ד ותימא דהא לא אסור אלא להניח הכוס כדי לגמר כמ״ש ססי׳ תקי״א ומש״ה נקט שיראי שדרך לגמרן אבל היכא דאינו מכוין למיגמרי׳ שרי דלא שייך פסיק רישיה אלא במלאכ׳ גמורה אבל הגימור אינו מלאכה אלא הכיבוי עכ״ל פי׳ דהא דאמרי׳ דף כ״ג אפי׳ ע״ג חרס אסור דמוליד ריחא בחרס ואסור אף על גב דלא מכוין משום דהוי פסיק רישיה היינו משום דעכ״פ הוי הבער׳ והוי מלאכ׳ גמור׳ אבל להוליד ריח בלא מתכוין שרי כנ״ל פי׳ ומ״מ נ״ל דדברי מהרי״ל ורוקח עיקר דהא התם ליכא איסור משום הבער׳ דהא עושה לצורך אוכל נפש ואעפ״כ אסור משום דמוליד ריחא בחרס לכן נ״ל דברי מהרי״ל ורוקח עיקר ואם היה מאתמול על הבגד מות׳ ליתנו בי״ט עליה׳ עסי׳ שכ״ב ס״ה:
(ב) כאבן – בסי׳ תקפ״ח ס״ה הביא רמ״א בשופר שאסור לטלטל כ״א לצורך גופו ומקומו וא״כ כאן נמי שרי לטלטל הלולב לצורך גופו ומקומו. ט״ז:
(ג) דראוי – והא דבסימן תרנ״ג דיש למנוע מלהריח בו דשם הטעם דאינו יודע אם יברך וממיל׳ אם יש לפניו מידי אחרינ׳ שראוי לברך עליו ברכת הריח אז יברך על אותו הדבר ויכול אח״כ להריח גם מזה ע״כ אינו מוקצה. ט״ז:
(ד) דמוליד – ואם היה מאתמול על הבגד מותר ליתנו בי״ט עליו. מ״א ע״ש ועסי׳ תקי״א:
(א) אינו נוטל משום שמא יעבירנו ומאי דלא חשיב הזאה וכן אין מטבילים כלים ע׳ ת׳ בית יעקב סי׳ ע״ח:
(ב) ריחא ע׳ ת׳ בי״ד סי׳ תנ״ד:
(א) ב ואסור – ממ״שש מ״ב א׳ מ״ד הואיל כו׳ וע׳ רש״י שם ד״ה קמ״ל משא״כ כאן דאף לאנשים לא חזי. ושם ושבת קל״א א׳ אצטריך קרא למישרי טלטול וע׳ רש״י ד״ה אצטריך כו׳. ובתוספתא ספ״ב רי״א י״ט הראשון של חג שחל להיות בשבת כיון שיצא י״ח בו אסור לטלטלו וכן בירושלמי סוף פ״ג הניחו בארץ אסור לטלטלו א״ר זאת אומרת שאסור בהנייה דאל״כ תורת כלי עליו הדס להריח בו וכן כולם וז״ש אבל האתרוג כו׳ וכמש״ל סימן תרנ״ג:
(ב) ואסור כו׳ – כמ״ש בספ״ב די״ט סחופי כסא כו׳:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

ביום שבת אינו נוטל אפילו הוא יום ראשון – נ״ב: הנה בש״ס מפרש הטעם שמא יעבירנו ד״א ברה״ר והקשו בתוס׳ למה לא קאמר שמא יוציאנו מרה״י לרה״ר. והנה לפמ״ש בחיבורי על או״ח משנת תד״ר סי׳ תרל״א בתשובה לק״ק קראקא בסוגיא מיגו דהוי דופן וכו׳ שם בחיבורי דס״א והעליתי אף דיו״ט ושבת הוי עשה ול״ת מ״מ בהוצאה דהוי מלאכה גרועה אינו בכלל מלאכה ממש ואינו מוצא מכלל לשון שבתון והוי בו רק לאו לא עשה ע״ש א״כ הוי א״ש די״ל דבאמת אף אם יוציאנו מה בכך הרי עשה דוחה ל״ת ואף דלא הוי בעידנא י״ל חדא דהוי מצוה דרבים ועיין מג״א סי׳ תמ״ו דיש פנים לו׳ דאף מצוה דכל חד עושה מצוה בפ״ע הוי מצוה דרבים ולא בעינן בעידנא. גם י״ל כדעת הסוברים דמכשירי מצוה נחשב בעידנא וא״כ ה״נ כיון דילך אצל בקי הוי בכלל בעידנא וא״כ הוי ראוי לו׳ עדל״ת לכך נקט שמא יעבירנו ד״א וזה שפיר דהוי עשה ול״ת. וזה ראיה ברורה לדברינו הנ״ל דבהוצאה הוי רק ל״ת ודוק. והנה גרסינן בש״ס דסוכה ר״י או׳ יו״ט ראשון של חג שחל להיות בשבת ושכח והוציא הלולב לרה״ר פטור ופריך בש״ס והא מדאגביה נפיק ביה ומשני כשהוציאו בכלי. והנה ראיתי בתוספות יו״ט שהביא בשם הר״ן שהקשה דלחייב על הכלי ומתרץ דבטל לו לגבי הלולב ע״ש. ולפענ״ד דבריו תמוהין דאם בטיל ליה א״כ שוב לא נקרא לקיחה ע״י דבר אחר וכיוצ׳ בזה משמע ביומא דנ״ח גבי הניח מזרק תוך מזרק כו׳ דקאמר שם שאני רגל דלא מבטל לי׳ ע״ש. וא״כ ה״נ אם בטל ליה לגבי הלולב לא נחשב לקיחה ע״י ד״א. וביותר דבריו תמוהים כיון דעל הלולב פטור מכח דטעה בדבר מצוה ונחשב אונס א״כ גם על הכלי פטור מה״ט כיון דהיה טרוד בדבר מצוה ושכח שהוא שבת לכך הוציאו בכלי ומה לי הכלי או הלולב כיון דהיה טרוד בו והוי כאונס פטור גם על הכלי דהרי ר׳ יוסי ס״ל בטעה בדבר מצוה אפילו לא עשה מצוה נמי פטור א״כ מה חילוק הוי בין הלולב או הכלי שבו הלולב ודברי הר״ן צ״ע ודו״ק:
(ב) אינו נוטל וכו׳ – כן תקנו חכמים משום גזירה שמא יטלנו בידו ויעבירנו ד׳ אמות בר״ה:
(ג) הלולב – וה״ה הערבות וההדסים:
(ד) דהוי כאבן – ואפילו לצורך גופו ומקומו אסור ולא דמי לשופר דשרינן בס״ס תקפ״ח לטלטלו לצורך גופו ומקומו דשאני התם דהוי כלי וראוי לאיזה דבר כלשאוב בו וכדומה משא״כ הכא דעץ בעלמא הוא:
(ה) דראוי להריח בו – ואף שכתב המחבר בס״ס תרנ״ג שיש למנוע מלהריח בו היינו בשעה שהוא נוטלו לצאת בו או עכ״פ שהוא יום חול ומשום שראוי ליטלו לצאת בו ומשום ספק ברכה כמו שנתבאר שם משא״כ בשבת שאיננו נוטלן בודאי ראוי להריח ולברך עליו ג״כ ועוד אם מברך על פרי אחר ומכוין להוציא גם הנאת ריח זו בודאי יכול להריח בו וע״כ אינו מוקצה:
(ו) ביו״ט – אבל מותר ליתנו על הבגד או מוכין שהיה מונח בו מעיו״ט שכבר קלט הריח:
(ז) דמוליד ריחא – בבגד והוי כתיקון מנא. ומשמע דאפילו אינו מכוין לזה ג״כ אסור מפני שא״א שלא יקלוט והוי פסיק רישא ויש מקילין בזה היכי דאינו מכוין. ובשעת הדחק שאין לו מקום משומר להניח האתרוג שמה אפשר דיש לסמוך אמקילין:
(ב) [סעיף ב׳] ביום שבת אינו ניטל וכו׳ גזרה שמא יטלנו בידו וילך אצל בקי ללמוד ויעבירנו ד״א ברה״ר. סוכה מ״ב ע״ב. ב״י. לבוש. ט״ז סק״ב:
(ג) שם הגה. ואסור לטלטל הלולב בשבת וכו׳ ולצורך גופו ומקומו שרי כמו גבי שופר בססי׳ תקפ״ח. ט״ז סק״ג. א״ר אות א׳. אבל המאמ״ר או׳ א׳ כתב דמלשון הפו׳ שכתבו דהוי כאבן משמע דאפי׳ לצורך גופו ומקומו אסור כדין כל מוקצה מחמת גופו ותמה על דברי הט״ז הנזכר שהביא ראיה משופר דשאני שופר שהוא כלי אלא שמלאכתו לאיסור ומשו״ה שרי לטלטל לצורך גופו ומקומו כדין כלי שמלאכתו לאיסור אבל לולב לכ״ע אסור יעו״ש. וכ״כ המש״ז או׳ ג׳ נה״ש אות א׳ ער״ה או׳ ב׳ בגדי ישע. בית מאיר. חמ״מ אות ב׳ מחה״ש סק״ב. ח״א כלל ס״ו אות י״ג. מ״ב או׳ ד׳ וכ״כ לעיל סי׳ ש״ח או׳ נ״א יעו״ש:
(ד) שם בהגה. ואסור לטלטל הלולב בשבת וכו׳ וה״ה הערבות וההדסים של לולב דהא ערבה הוי כאבן כמו הלולב וכן ההדס כיון שאסור להריח בו כמ״ש לעיל סי׳ תרנ״ג. וכ״כ מ״ב או׳ ג׳:
(ה) שם בהגה. אבל האתרוג מותר בטלטול דראוי להריח בו. והגם דכתב לעיל סי׳ תרנ״ג דיש למנוע מלהריח בי מ״מ אם יש לפניו מידי אחרינא שראוי לברך עליו ברכת הריח אז יברך על אותו דבר ויוכל אח״כ להריח גם בזה וע״כ אינו מוקצה. ט״ז סק״ד. א״ר או׳ א׳. והמ״א סק״א כתב דכיון דראוי להריח בו בשבת לא אתקצאי א״נ יכול לברך על פרי אחר עכ״ל משמע אבל לטעם ראשון גם על האתרוג יכול לברך ברכת הריח בשבת וכמ״ש לעיל סי׳ תרנ״ג אבל לדעת הט״ז גם בשבת אינו יכול לברך על האתרוג ברכת הריח אלא רק לפוטרו בפרי אחר וכ״ה דעת האחרונים כמ״ש לעיל סי׳ תרנ״ג או׳ ג׳ ואו׳ ד׳ יעו״ש:
(ו) שם בהגה. ואסור ליתנו על הבגד אפי׳ ביו״ט דמוליד ריחא. והוי כתיקון מנא. אבל מותר ליתנו על הבגד או מוכין שהיה מונח בו מעיו״ט משום שכבר קלט הריח כנרש לעיל סי׳ תקי״א או׳ מ״ז יעו״ש. ומנהג יפה להשים האתרוג בתיבה קטנה ולא בסודר דמוליד ריחא אם יחליף הסודר. מל״ח סי׳ כ״ג או׳ מ״ו:
(ז) שם בהגה. דמוליד ריחא. והמנהג פשוט בקושט״א ובמקומות האלו לכרוך האתרוג בסודר נקי ויראה לי לתת טעם למנהג דלא אסר מהרי״ל אלא בנותן האתרוג סמוך לבגד אבל המנהג הוא שכורכין האתרוג בנעורת ואח״כ נותנין אותו תוך סודר לית לן בה ובנעורת אין שום איסור שכבר קלט הריח. שכנה״ג בהגה״ט או׳ ב׳. ומיהו הא״ר אות ב׳ כתב על דברי שכנה״ג הנז׳ דלא מסתבר דאם הריח הולך דרך הנעורת לסודר אכתי מוליד הוא עכ״ל ונראה דה״ד אם הנעורת מעט אפשר שיבא הריח לבגד אבל אם הוא הרבה לא מסתבר שיבא הריח לבגד. ועוד נראה דה״ד אם מניחו היום בבגד עם הנעורת שהיה מונח בו מעיו״ט אבל אם מעיו״ט היה מונח האתרוג עם הנעורת בתוך הבגד פשיטא דשרי ליטלו ולחזור ולהניחו בתוך הנעורת והבגד ביו״ט שכבר קלט הריח מעיו״ט אם הוא קולט:
(ח) שם בהגה. דמוליד ריחא. עיין לעיל סי׳ תקי״א אות מ״ז שהבאנו פלוגתא בזה אם אינו מכוין לריחא ובשעת הדחק שא״א לו להניחו במקום אחר אפשר דיש לסמוך על המתירין
(ב) אפילו אם הוא יום ראשון – אף שחיוב הלולב ביום ראשון הוא מן התורה, אין ליטלו בשבת. ובגמרא ביארו כי חששו חכמים, שמא יועבר הלולב ממקום למקום, ברשות הרבים. ואף שכיום מקובל שאין לנו רשות הרבים, לא נתבטלה גזירה זו. ונראה שהבינו חכמים כי הטיפול במצות לולב בשבת, יפגע בקדושת השבת. וזה הפירוש ״שמא יעבירנו ארבע אמות ברשות הרבים״, כי הדבר יגרום שהשבת תקבל מראה מסוים של יום חול1.
(ג) דְּהָוֵי כְּאֶבֶן – דימוי הלולב לאבן בא לומר, שאין בו כל תועלת. שכן אסור להריח בו, ולא נועד אלא עבור המצוה. ובשבת, הואיל ואי אפשר לקיים את המצוה, הרי הוא מוקצה מחמת גופו.
(ד) דראוי להריח בו – כמו שראינו בסימן תרנ״ג סעיף א׳. על כן הוא ראוי לפחות למשהו, ומפני זה אינו מוקצה כלל2.
(ה) דְּמוֹלִיד רֵיחָא – לדעת רמ״א, יש איסור דרבנן להחדיר ריח טוב בבגדים, בשבת וחג. כי הוא מוליד דבר חדש בבגד שלא יועד לכך (כי בבגד שאכן יועד לכך, אין איסור). אמנם המחבר לא פסק שיש איסור, להוליד ריח בבגד.
1. במקדש אמנם נטלו לולב בשבת, וכנראה, לא חששו חכמים שהשבת תיפגע, כי הנוכחים שם ידעו לקדש את המצוה ברמה כזאת, שלא תפגע כלל בקדושת השבת.
2. בסימן תרנ״ג, המחבר כתב אמנם, שמפאת המחלוקות אם יש חיוב לברך, אין להריח בו. ועדיין אין האתרוג הופך למוקצה, כי ההימנעות מהרחתו אינה אלא חומרה בעלמא.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זמגן אברהםבאר היטבאשל אברהם (אופנהיים)ביאור הגר״איד אפריםחכמת שלמהמשנה ברורהכף החייםשולחן ערוך כפשוטוהכל
 
(ג) אֵין אָדָם יוֹצֵא יְדֵי חוֹבָתוֹ בְּיוֹם רִאשׁוֹן. בְּלוּלָב שֶׁל חֲבֵרוֹ שֶׁהִשְׁאִילוֹ, דְּבָעֵינָן לָכֶם (ויקרא כג, מ), מִשֶּׁלָּכֶם, וַאֲפִלּוּ אָמַר לוֹ: יְהֵא שֶׁלְּךָ עַד שֶׁתֵּצֵא בּוֹ וְאַחַר כָּךְ יְהֵא שֶׁלִּי כְּבַתְּחִלָּה, לֹא יָצָא, דְּהָוֵי כְּמוֹ שָׁאוּל; וְאִם נְתָנוֹ לוֹ בְּמַתָּנָה, מֻתָּר.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זמגן אברהםאליה רבהבאר היטבאשל אברהם (אופנהיים)ביאור הגר״אשערי תשובהיד אפריםחכמת שלמהמשנה ברורהביאור הלכהכף החייםשולחן ערוך כפשוטועודהכל
רמב״ם שופר וסוכה ולולב ח׳:י׳
(ג) הלכך ביום ראשון שהוא מן התורה אין אדם יוצא בלולבו של חבירו פי׳ כיון דחוץ למקדש נמי יום ראשון הוא מן התורה דקרא דולקחתם לכם ביום הראשון בגבולין נמי משמע א״כ אין אדם יוצא בלולבו של חבירו ודין זה מפורש במשנה בפרק לולב הגזול י״ט הראשון של חג אין אדם יוצא י״ח בלולבו של חבירו ובגמרא מנא ה״מ דת״ר ולקחתם לכם משלכם להוציא את השאול ואת הגזול מכאן אמרו אין אדם יוצא י״ח בלולבו של חבירו אא״כ נתנו לו במתנה ומעשה בר״ג ורבי יהושע ור״א בן עזריה ור״ע שהיו באים בספינה ולא היה לולב אלא לר״ג בלבד שלקחו באלף זוז נטלו ר״ג ויצא בו ונתנו לרבי יהושע במתנה נטלו ר׳ יהושע ויצא בו ונתנו לר״א בן עזריה במתנה נטלו ר״א בן עזריה ויצא בו ונתנו לר״ע במתנה נטלו ר״ע ויצא בו והחזירו לר״ג ל״ל למימר החזירו מלתא אגב אורחיה קמ״ל מתנה ע״מ להחזיר שמה מתנה כי הא דאמר רבא הא לך אתרוג זה ע״מ שתחזירהו לי נטלו ויצא בו החזירו יצא לא החזירו לא יצא וכתב הרא״ש על זה וכן היתה מתנת ר״ג ולהכי תנא והחזירו לר״ג דאם לא החזירהו לו לא יצאו אע״פ שכל א׳ לא החזירו לר״ג כן היתה המתנה שכ״א יתנהו לחבירו ויחזור הוא לבסוף וצריך שיתנהו לו במתנה גמורה ע״מ שיחזור ואחר שיצא בו צריך לחזור וליתנו לו במתנה בשעת חזרה אבל אם אמר לו יהא שלך עד שתצא בו ואח״כ יהא שלי כבתחלה לא יצא בו דהוי כמו שאול ותדע מדאמרינן לקמן לא ליקני איניש לולבא לינוקא בי״ט דינוקא מקני קני אקנויי לא מקני ואם א״צ לחזור לו במתנה נהי דקטן לאו בר אקנויי הוא ליקניה ליה עד שיצא בו ולחזור לו ממילא א״ו צריך לחזור וליתנו לו במתנה וקטן לאו בר אקנויי הוא כתב בעל העיטור מסתבר כיון שהמקבל מתנה יודע שהנותן אין נותן במתנה גמורה שהרי צריך הוא עדיין לו לצאת בו שאין לו לולב אחר א״צ לפרש לו ע״מ להחזיר לו אלא נותן לו סתם והמקבל מחזיר לו סתם וא״צ לתנאי דהא ר״ג נתן במתנה ולא אמר לו ע״מ להחזיר אלא כיון שלקחו ר״ג לצאת בו ולא היה לו אחר מסתמא ע״מ להחזירו נתנו ע״כ ודבר פשוט הוא דלענין לצאת בו יותר טובה מתנה ע״מ להחזיר אלא שבא לחדש דאפילו במתנה סתם הוא ע״מ להחזיר ואם לא החזירו לו לא יצא ואם גזל ממנו ולא החזירו כתב בעל העיטור מסתברא אע״ג דחזרת דמים הוי חזרה כדאמרי׳ גבי איצטלית דאמרינן תתן לו את דמיה דוקא באצטלית אמרינן מה לי היא מה לי דמיה אבל אתרוג כי אמר החזירו לי דוקא אתרוג קאמר לצאת בו י״ח ואם לא החזירו לא יצא כדאמרי׳ (ב״ב קלו) גבי אחין שקנו אתרוג בתפוסת הבית אם יכול לאכלו יצא ואם לאו לא יצא דחזרת דמים לאו חזרה היא עכ״ל וגם הר״ן כתב יש שלמדו מכאן שהנותן לולב לחבירו בי״ט ראשון סתם מתנה ע״מ להחזיר הוא ואומדנא דמוכח היא אע״פ שלא פירש דאין אדם מתרוקן ממצותו ונותן לאחרים דהא הכא סתם נתנו להן ר״ג ואפ״ה אמרי׳ דקמ״ל במתנה ע״מ להחזיר שמה מתנה ועל זה סמכו ליתן כל אדם לולבו לחבירו בי״ט סתם וטעמא דמסתבר הוא אע״פ שאין כאן ראיה מוכרחת וכתב עוד מסתבר דכי אמר החזירו יצא דוקא בשהחזירו בענין שיכול עדיין לצאת בו הא אם החזירו לאחר שעברה מצותו לא יצא דאומדן דעתא הכי הוי וחזרת דמים הכא לאו חזרה הוא ודאי דאלולב קפיד:
ואיכא למידק אהא דאמר רבא הילך אתרוג זה ע״מ שתחזירהו לי נטלו ויצא בו החזירו יצא דכיון דאינו יוצא בו אלא כשקיים תנאו היאך יצא בו הא באותה שעה שהחזירו אינו בידו וליכא למימר דכשאמר מעכשיו מיירי דכשהחזירו וקיים תנאו איגלאי מלתא למפרע דהויא מתנה מעיקרא דא״כ הו״ל לפרושי למלתיה וי״ל דרבא ס״ל דכל האומר ע״מ כאומר מעכשיו דמי כ״כ התוס׳ בפרק מי שאחזו (גיטין עה:) וא״ת היכא דלא החזירו אמאי לא יצא הא תנאי ומעשה בדבר אחד הוא והתנאי בטל ומעשה קיים כדאמרינן בפרק מי שאחזו תירצו התוס׳ בפרק י״נ דרבא סבר לא בעינן תנאי בדבר אחד ומעשה בדבר אחר א״נ שאני התם דס״ל כל האומר ע״מ לאו כאומר מעכשיו דמי ונמצא שאינה מגורשת עד שמחזרת הנייר ואז אינו שלה וסותרין זה את זה התנאי והמעשה אבל רבא דס״ל כל האומר ע״מ כאומר מעכשיו דמי לא סתרי אהדדי:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ב) ומ״ש והילכך יום ראשון שהוא מן התורה כו׳ פי׳ כיון דחוץ למקדש הוי מן התורה וטעמא הוא משום דדרשינן ולקחתם לכם ביום הראשון ראשון אפי׳ בגבולים משמע כדאיתא ר״פ לולב וערבה א״כ אין אדם יוצא בלולבו של חבירו ביום ראשון בשום מקום אא״כ יתננו לו במתנה גמורה שהרי כתיב לכם משמע משלכם וקאי אביו׳ הראשון למימרא דחיוב נטילת לולב ביום הראשון בכל מקום דוקא משלכם ודין זה מפורש במשנה וברייתא ס״פ לולב הגזול:
רמב״ם שופר וסוכה ולולב ח׳:י׳
(ג) משנה וברייתא שם מ״א
(ד) הרא״ש שם
(ה) שם בבריי׳
(ה) דבעינן לכם משלכם – עמ״ש מזה בהלכות ציצית סימן י״ד.
(ג) אין אדם יוצא כו׳. אם אין האיש בביתו ונתנ׳ האש׳ הלולב לא׳ מאוהביו או קרוביו במתנ׳ נ״ל דלא יצא דשמא ניחא ליה למוכרו על יום א׳ ולמוכרו נ״ל דשרי דזכין לאדם שלא בפניו מיהו אם אדם חשוב הוא דזילא ביה מילת׳ למכור האתרוג שרי דאמדי׳ דעתי׳ דניח׳ ליה ועסי׳ שס״ז: צ״ע דבא״ע סי׳ כ״ח סי״ט כתב דהשואל חפץ מחבירו והודיעו שרוצ׳ לקדש בו אשה מקודשת דמסתמא אדעתא דהכי נתנו לו שיהא במתנ׳ ע״מ להחזי׳ וכ״כ לעיל סי׳ י״ד וא״כ ה״נ נימא הכי וי״ל דהתם מיירי באינו יודע מ״ה לא הוי גזל דאנן סהדי דאלו ידע הוי מקנ׳ לו במתנה אבל הכא בעי׳ לכם שלכם ובאמת היודע שאסור לקדש בשאלוהו לא מהני לשון שאלה עד שיאמר ל׳ מתנה וכ״מ בהדיא ברא״ש פ״ק דקידושין אבל בפי״נ משמע ברא״ש דאף כשידע יצא וה״ה באתרוג אם השאילו לצאת בו ה״ל כאלו נתנו לו במתנ׳ ע״ש וכמ״ש לעיל סי׳ י״ד ס״ג וביש״ש בחולין פ״ח סי׳ נ״ג משמע דבאתרוג מהני טפי מתנה ע״מ להחזיר מבציצית ודבריו צ״ע:
(ד) אין אדם יוצא וכו׳. ואם התחילו לצאת בו דעת מגן אברהם דהוה ליה כאילו נתנו במתנה כמו בטבעת קידושין באבן העזר סימן כ״ח וכן כתב סימן י״ד וצריך עיון בסימן תרמ״ט סק״ט כתב דלא יצא ואפשר שיש טעות סופר שם, מיהו בט״ז שם ובתשובת בית יעקב סימן קי״ד משמע דלא יצא, אם אין האיש בביתו ונתנה האשה הלולב לאחד מאוהביו לא יצא, דשמא ניחא ליה למוכרו על יום אחד אם לא שהוא אדם חשוב דזילא ביה מילתא למוכרו (מגן אברהם). ולי נראה דאין הבעל מקפיד בזה כדאיתא ביו״ד סימן רמ״ח ומכל שכן כשהיא נושאת ונותנת בתוך הבית:
(ה) [לבוש] צריך לקיים וכו׳. אף שלא כפל לתנאיה (ב״ח):
(ה) משלכם – אם האיש בביתו ונתנה האשה הלולב לאחד מאוהביו או קרוביו במתנה נ״ל דלא יצא דשמ׳ ניחא ליה למוכרו על יום א׳. ולמוכרו נ״ל דשרי דזכין לאדם שלא בפניו מיהו אם אדם חשוב הוא דזיל׳ ביה מילת׳ למכור האתרוג שרי דאומדין דעתי׳ דניח׳ ליה. מ״א וע״ש: השואל לולב מחבירו ונתנו לו סתם אמרינן מסתמא במתנה נתנו לו ויוצא בו י״ח מ״א ג׳ ובסי׳ י״ד ס״ק ח׳ ע״ש. אבל הט״ז שם ס״ק ה׳ כתב דלא יצא דבעינן שיאמר בפירוש לשם מתנה ולא לשם שאלה ע״ש וכ״כ הר״ר מנוח דמאחר דלולב שאול פסול ביום ראשון אין ראוי לומר השאילני לולבך דהא בתורת שאילה נטלו ואין יוצא בו. אלא צ״ל תן לי לולבך עכ״ל:
(ג) דבעינן לכם. ובת׳ מ״מ סי׳ ב׳ נשאל מ״ש מהמקדש אשה בטבעת שאול דמקודשת וא״ל לדעת הרא״ש ז״ל דכיון דאמר השאילני לקדש בו אנן סהדי דגמר ליתנו לו בל׳ המועיל ומסתמא במתנה גמורה שאלו ע״מ להחזיר ע׳ א״ע סי׳ כ״ח וכיון שכן בלולב נמי הכי דהשאילו באופן שיצא בו ולא ממעטינן שאול אלא בסתם דומיא דשואל טבעת סתם דל״א ואקדש בו ה״נ דל״א ואצא בו. ותי׳ הר׳ הנ״ל דל״ד דודאי לאו למימרא ודשאלו לקדש גמור מקני ליה לגמרי דא״כ אם נאנס א״ח לשלם וזהו ליתא וע׳ ברא״ש אלא אמרי׳ כיון דאמר לקדש בו אקניה בה שוה פרוטה דמתנה גמורה או להחזיר אבל לא עקר שמו ממנו מעתה עכ״פ מקודשת משא״כ בלולב דבעינן כולה שלו ע״ש:
(ג) ס״ג ואפילו אמר כו׳ – בתוספתא ספ״ב אא״כ נתנו לו במתנה גמורה ובגמרא שם מ״ו ב׳ לא ליקני אינש כו׳ ואם איתא ליקני ליה בכה״ג וע׳ ברא״ש:
(א) משלכם. עבה״ט ועיין מ״ש בק״א לשו״ת ב״ח החדשות בסימן ס״א בענין מתנה ע״מ להחזיר ומ״ש ביד אפרים על דברי המג״א בזה ועיין במחנה אפרים הל׳ קנין משיכה שכתב דלדעת הפוסקים דקנין דרבנן ל״מ לצאת י״ח מדאורייתא הני דקני אתרוג למצוה לפרעו אחר החג לא יאות עבדי דכל כמה דלא יהבי דמי אין לו בו רק קנין משיכה שהוא מדרבנן ואנן בעינן לכם מדאורייתא וע״ש בהג״ה בנו מהר״י גאון ז״ל שנתב דלפמ״ש הרמב״ן הביאו בש״ת ב״ח דאף מתנת מטלטלין אינה נקנית אלא בחליפין או בחצר או באגב אם כן גם במתנה יש לחוש כל שלא הביאו לרשותו ולפ״ז צריך לפרש הא דסוכה דף מ״א נטלו ר״י ויצא בו כו׳ היינו שלקחו לרשותו כו׳ ובבר״י כתב על זה דקשה ממתניתין דבפרק לולב וערבה שהיו מוליכין לולביהן להר הבית ומלמדין כו׳ יהא לו במתנה ולפמ״ש בסוף הספר בהשמטות דכל שנטלו בתוך ידו וכוון לקנות לכ״ע קנה מה״ת ניחא אלא דמדברי מר אביו לא משמע כן כו׳ ע״ש ועיין מ״ש בספרי שו״ת בית אפרים חלק ח״מ סימן ח׳ וסימן ט׳ בירור הדברים בענין קנין דרבנן לגבי דאורייתא ועיין בשו״ת משאת משה סימן ד׳ ובבר״י בס״י ובח״מ סימן ח׳ באורך ועיין בגט פשוט סי׳ ק״ך ובספר תורת גיטין לענין קנית קלף לגט ולא נתן מעות ומי שמדקדק במעשיו יש לו להחמיר גם בזה וע׳ במג״א לעיל סי׳ ש״ו הא דנותנין האתרוג במתנה ביו״ט משום דאינה מתנה גמורה אלא ע״מ להחזיר לאחר שיצא בו כו׳ וגם דלצורך מצוה מותר ועיין בס׳ המקנה בקידושין דף ו׳ ע״ב לישב מ״ש הב״י על הסמ״ג שכתב דיש לכפול את התנאי כדי שיהיה מצוה גם בחזרה ע״ש ועיין בר״י בשם מוצל מאש שנסתפק מי שאמר בלשון הודאה לולב זה של ראובן אם יצא י״ח והבר״י כ׳ דלא יצא ע״ש ועבקצה״ח רמ״א ובמק״ח סי׳ תמ״ח בזה:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

ואם נתנו לו במתנה מותר – נ״ב: הנה בדין אי מהני באתרוג מתנה לזמן עיין בש״ס ב״ק דס״ח גבי פרט לכשהקנה לשלשים יום מוכח שם דמכירה לזמן לא נקרא מכירה כלל וה״ה מתנה ועיין ברש״י שם שכתב דהוי רק כשכירות בעלמא וצ״ע על הסוברים להיפוך ודוק:
(ח) אין אדם יוצא וכו׳ – ואם אין האיש בביתו ונתנה האשה הלולב לאחד מאוהביו או קרוביו במתנה לא יצא דשמא לא ניחא ליה כ״א במכירה אם לא שהוא אדם חשוב דזילא ביה מלתא למכרו שרי דאז אמדינן דעתה דניחא ליה [מ״א] והבכורי יעקב הקשה עליו דהלא בלא״ה ג״כ קי״ל דניחא ליה לאינש לקיים מצוה בממוניה ומחמת זה מותר ליטול לולבו של חבירו לצאת בו אפילו בלא דעתו ומ״מ לא מהני סברא זו רק לענין שאר הימים דהוי כאלו שאלו בעצמו ולא לענין יום הראשון דבעינן לכם וכדאיתא לעיל בסימן תרמ״ט ס״ה וא״כ מאי מהני מה דנאמר דניחא ליה הלא מ״מ אינו שלו ממש ואפילו כשהיא נושאת ונותנת בתוך הבית אין לה רשות ליתן משלו וע״כ מסיק שם דאפילו שמע בעלה אח״כ ונתרצה לא מהני דבעת הלקיחה לא היה שלו וצריך לחזור וליטול:
(ט) בלולב של חבירו שהשאילו וכו׳ – המ״א הוכיח מהא דשואל כלי מחבירו לקדש בו אשה דאמרינן שהיא מקודשת [באהע״ז סי׳ כ״ח סי״ט] משום דאמרינן מסתמא נתן לו במתנה ע״מ להחזיר שיהיה יוכל לקדש בו א״כ ה״ה באתרוג אם השאילו לצאת בו הו״ל כאלו נתנו לו במתנה ויצא וכ״כ הבית שמואל באהע״ז שם אבל הט״ז לעיל בסימן י״ד ובשו״ת בית יעקב פוסקים דלא יצא וע״כ צריך לחזור וליטול ובלי ברכה:
(י) דבעינן לכם משלכם – יש אומרים דהני דקני אתרוג למצוה ופרעי לאחר החג לא יאות עבדי דכל כמה דלא יהיב דמי לא קני אלא מדרבנן ואנן בעינן לכם דאורייתא אם לא שהביאו לרשותו וקנהו בתורת חצר. ולכתחלה נכון ליזהר בזה ולפרוע קודם החג:
(יא) דהוי כמו שאול – דאין זה לשון מתנה כיון שפירש שהוא רק לזמן:
דהוי כמו שאול – עיין מ״ב שכתבנו הטעם דכיון דהוי לזמן וכו׳ וכעין זה מבואר בר״ן נדרים דף כ״ט דכל דבר שאין לו קנין עולמית לא הוי רק קנין פירות ועיין בקצוה״ח בחושן משפט סימן רמ״א שהאריך להביא הפוסקים החולקים ע״ז ולדידהו כל שאומר הנותן בפירוש שהוא מקנה למקבל קנין הגוף אפילו אמר לזמן קצוב נמי הוי מתנה ובאתרוג אפי׳ לא אמר בפירוש נמי קני קנין הגוף לזמן שאמר לו ומשום דאי לפירות מאי קיהיב ליה וכסברת הש״ס בב״ב קל״ז ועיין עוד באבני מלואים סימן כ״ח סקנ״ג שחיזק שם ג״כ דבריו וההיא דלא ליקני אינש לולבא לינוקא דמינה מסתייע הרא״ש יישבה שם בקצה״ח ובאבני מלואים בשני פנים אכן בנתיבות שם הסכים עם המחבר עי״ש באורך:
(ט) [סעיף ג׳] אין אדם יוצא י״ח ביום ראשון בלולב של חבירו וכו׳ וה״ה בכל ד׳ מינין שבלולב. הרמב״ם פ״ח מה׳ סוכה ה׳ יו״ד. בזו״ג אות ו׳:
(י) שם. בלולב של חבירו וכו׳ ואם אין האיש בביתו ונתנה האשה הלולב לאחד מאוהביו או קרוביו במתנה נ״ל דלא יצא דשמא ניחא ליה למוכרו על יום ראשון. ולמוכרו נ״ל דשרי דזכין לאדם שלא בפניו. מיהו אם אדם חשוב הוא דזילא ביה מילתא למכור שרי (ליתן אשתו במתנה) דאמדינן דעתיה דניחא ליה. מ״א סק״ג. והא״ר אות ד׳ כתב דאפילו לא זילא ביה מילתא למכור שרי לאשתו ליתן במתנה דאין הבעל מקפיד בזה ומכ״ש כשהיא נושאת ונותנת בתוך הבית. וכ״כ א״א או׳ ג׳ דאשה הנותנת תוך הבית י״ל דאין הבעל מקפיד. מיהו בס׳ בכורי יעקב הקשה על זה וכתב דלא מהני סברא זו רק לענין שאר הימים דהוי כאלו שאלו בעצמו ולא לענין יום ראשון דבעינן לכם ועל כן מסיק שם דאפי׳ שמע בעלה אח״כ ונתרצה לא מהני דבעת הלקיחה לא היה שלו וצריך לחזור וליטול יעו״ש. והב״ד מ״ב או׳ ח׳. וע״כ כיון דאיכא פלוגתא בזה לא יטול לולב ביום ראשון מאת האשה ואפי׳ היא נושאת ונותנת בתוך הבית ואם כבר נטל יש לחזור וליטול במתנה ע״מ להחזיר מאת הבעל או משל אדם אחר אבל לא יברך עליו משום דק״ל סב״ל:
(יא) וכתב שם המ״א דאם השאילו חבירו אתרוג לצאת בו הו״ל כאלו נתנו לו במתנה יעו״ש וכ״כ בית שמואל באה״ע סי׳ כ״ח ס״ק מ״ח. אבל דעת הט״ז לעיל סי׳ י״ד סק״ה כיון דהזכיר לשון שאלה לא אמרינן לשם מתנה וביום ראשון אינו יוצא יעו״ש. וכ״מ בתשו׳ בית יעקב סי׳ קי״ד דלא יצא יעו״ש וכ״כ הרב מגלת ספר עשין כ״ו דלא יצא יעו״ש. ואם כן כיון דאיכא פלוגתא בזה יש לחזור וליטול בלא ברכה:
(יב) בס׳ מוצל מאש ח״א סי׳ יו״ד נסתפק במי שהודה ביום ראשון ואמר לולב זה של ראובן אי מהני לו לצאת בו י״ח דכיון שהודה הו״ל כשלו יעו״ש והב״ד הברכ״י אות א׳ ופשיט ליה דלא יצא יעו״ש וכ״כ הכס״א אות א׳ שע״ת סוף או׳ ה׳:
(יג) ואם נתן דמים על הלולב ולא משך לא קנה דהעמידו דבריהם במקום מצוה כמו ע״ת. שו״ת מוצל מאש ח״ב סי׳ מ״ב אבל הער״ה בסי׳ שס״ט ובסי׳ זה חולק וס״ל דקנה דלא העמידו דבריהם במקום מצוה וע״ת שאני יעו״ש ור״ל דמדאו׳ מעות קונות וחז״ל תיקנו משיכה כמ״ש בחו״מ ריש סימן קצ״ח ובמקום מצוה לא העמידו דבריהם. ועיין באות שאח״ז:
(יד) ואם משך ולא נתן דמים עיין מחנה אפרים ה׳ קנין משיכה סי׳ ב׳ שכתב דלדעת הרמב״ם וסיעתו דאף דקני מדרבנן לא מהני לצאת י״ח דאו׳ הני דקנו אתרוג למצוה ופרעי לאחר החג לא יאות עבדי דכל כמה דלא יהיב דמי לא קנאו אלא מדרבנן ואנן בעינן לכם מדאורייתא יעו״ש והב״ד הברכ״י או׳ ד׳ שע״ת או׳ ה׳. ומיהו בתשובת אור לי סי׳ ל״א האריך מאד בזה וכתב דרוב האחרונים תפסו בדעת מרן ז״ל דקנין דרבנן מהני לשל תורה ושפיר יוצא י״ח הגם שאינו פורע הדמים קודם החג יעו״ש וכ״כ הרב קרבן אליצור על מס׳ ע״ז דף קל״ז ע״ג יעו״ש. ומ״מ הרוצה לקיים המצוה כתקנה יש ליתן המעות של ד׳ מינין ולמשוך אותם מיד המוכר מעיו״ט כדי שיהיו קנויים לו מדאו׳ ומדרבנן לכ״ע. וכ״כ החיד״א במו״ב בקו׳ כף אחת או׳ ג׳ וז״ל ישתדל לקנית ד׳ מינין ואתרוג משובח ולפרוע קודם החג לצאת י״ח אליבא דכ״ע שיקנה ד׳ מינין בקנין דאו׳ עכ״ל ומ״ש בקנין דאו׳ ר״ל גם בקנין דאו׳ כנז׳ וכן העלה בס׳ אגורה באהליך דף ה׳ דאפי׳ נתן דמים צריך משיכה יעו״ש. והב״ד המל״ח סי׳ כ״ג אות ב׳ יעו״ש. וכ״כ לעיל סי׳ תנ״ד אות מ״א יעו״ש:
(טו) וכתב עוד הברכ״י או׳ ה׳ בשם הרב מהר״י נבון בהגהתו לס׳ מחנה אפרים הנז׳ לפי האמור אף מי שנתנו לו אתרוג במתנה וקנאו במשיכה יש לחוש דלא יצא י״ח דאו׳ אלא א״כ הביאו לרשותו או כיון לקנות יעו״ש והב״ד השע״ת שם:
(טז) שם. ואם נתנו לו במתנה מותר. לא יתן לולבו מתנה לאשה נשואה אלא בתנאי שאין לבעלה רשות בה וכן לעבד. בי״ע סי׳ תרנ״ז. וזה משכחת לאחותו או לאמו אך לאשה זרה אעיקרא לאו אורח ארעא. מל״ח סימן כ״ג אות מ׳ יפ״ל ח״ב או׳ ג׳. וע״כ אם באת אשה זרה ליטול לולב יש ליתן הלולב לקרובתו והיא תתן לה או יניחנו על איזה דבר ומשם תקח אותו ויאמר כל הלוקח לולבי הרי הוא לו במתנה ע״מ להחזיר לי במתנה. ואם היא נשואה יאמר ג״כ וע״מ שאין לבעלה רשות בה. ועיין לקמן אות ן׳:
(יז) יש קונין הקמת ס״ת או פתיחה בדמים יקרים ואילו לולב אין לוקחין ויוצאין בלולבו של חבירו הא ודאי לאו שפיר עביד דעושה העיקר טפל והטפל עיקר. ארחות יושר פט״ז. מל״ח שם או׳ מ״ד:
(יח) יזהר כל מורה צדק בעירו לשליח לולב ומיניו למי שהוא בבית הסוהר ולא יכלו להוציאו בחג. מל״ח שם או׳ מ״ה:
(יט) אדם אחד היה לו לולב והדס אחד מיוחד לעצמו בכל שנה ושנה. פעם אחת שלחו לו אנשי עיר אחרת שלא היה להם לא אתרוג ולא לולב ובקשו ממנו לשלוח להם את שלו. אמר מוטב שאני אצא עם אותו של קהל והרבים ג״כ יצאו י״ח בשלי. מהרא״ק. הובא בליון דרשות מהרי״ל ה׳ לולב. מט״מ סי׳ תתקל״ט. מ״א ס״ק י״ב. אבל אין ליחיד לשלוח ליחיד אחר אתרוג שלו לכפר אחר והוא יברך על אתרוג של צבור. בית יעקב סי׳ קי״ד. מיהו הא״ר או׳ י״ב כתב דאף משום יחיד הדר בישוב שאין לו אתרוג ראוי לשלחו והוא יברך על אחר ובלבד שלא יהא אותו יחיד פושע דומיא דעירובי תבשילין יעו״ש ובדבריו רסי׳ תרע״א או׳ ג׳ והב״ד השע״ת או׳ י״ב ומיהו עיין מחה״ש סוף הסימן שכתב דבזה״ז דברוב פעמים אחר עבור איזה ימים מהחג על ידי משמוש רוב בני אדם מתקלקל האתרוג של הקהל אפשר דאין צריך לשלוח לחבירו אתרוג שלו יעו״ש וע״כ נראה דהכל לפי העת והזמן:
(ו) לא יצא – כי לא קיבל בעלות, רק בהשאלה. וההבדל בין השאלה למתנה הוא, שהמשאיל אינו מעניק לשואל בעלות על החפץ, רק אפשרות שימוש לזמן מה. אבל במתנה, אפילו יאמר על מנת שתחזיר, ניתנת לו בעלות מוחלטת1, ואין התנאי מונע את בעלות המקבל. לכן יוצא ידי חובה.
(ז) מותר – כוונתו שאין האדם מוכרח להוציא כסף, כדי לקבל בעלות על לולב.
1. כאן יש להעיר, שצריך להשתדל להעביר תשלום עבור ארבעת המינים עוד טרם ייכנס החג. כי אם לא יעשה כן והמוכר התנה תנאי, שכל עוד לא יתקבל תשלום בעד החפצים הם עדיין שלו, הרי ארבעת המינים שבידו, שייכים למוכר, ולא יוכל לצאת בהם ידי חובה. אלא אם כן המוכר הסכים להקנות את הלולב לגמרי, והתשלום מוגדר בתור חוב של הקונה, ובמקרה זה הלולב אכן בבעלות הקונה, ויוכל לצאת בו ידי חובה.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זמגן אברהםאליה רבהבאר היטבאשל אברהם (אופנהיים)ביאור הגר״אשערי תשובהיד אפריםחכמת שלמהמשנה ברורהביאור הלכהכף החייםשולחן ערוך כפשוטוהכל
 
(ד) נְתָנוֹ לוֹ עַל מְנַת לְהַחְזִירוֹ, הֲרֵי זֶה יוֹצֵא בּוֹ יְדֵי חוֹבָתוֹ וּמַחְזִירוֹ, שֶׁמַּתָּנָה עַל מְנַת לְהַחְזִיר שְׁמָהּ מַתָּנָה; וְאִם לֹא הֶחֱזִירוֹ, לֹא יָצָא אֲפִלּוּ נָתַן לוֹ אֶת דָּמָיו, וַאֲפִלּוּ נֶאֱנַס מִיָּדוֹ; וְכֵן אִם הֶחֱזִירוֹ לְאַחַר זְמַן מִצְוָתוֹ, לֹא יָצָא. {הַגָּה: וּמֻתָּר לָתֵת לוֹ אֶתְרוֹג בְּמַתָּנָה עַל מְנַת שֶׁלֹּא יַקְדִּישֶׁנּוּ, דְּלֹא גָּרַע מִמַּתָּנָה עַל מְנַת לְהַחֲזִיר (רַ״ן פ״ה דִּנְדָרִים).}
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהמגן אברהםאליה רבהבאר היטבביאור הגר״אלבושי שרדשערי תשובהיד אפריםחכמת שלמהמשנה ברורהביאור הלכהכף החייםשולחן ערוך כפשוטועודהכל
רמב״ם שופר וסוכה ולולב ח׳:י׳, רמב״ם זכייה ומתנה ג׳:ט׳
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ג) ומ״ש אבל אם נתנו לו במתנה ע״מ להחזירו לו אח״כ הוה מתנה שם מפורש בגמ׳ דמעשה דר״ג בברייתא איירי במתנה ע״מ להחזיר וכי הא דאמר רבא הא לך אתרוג זה במתנה ע״מ שתחזירהו לו נטלו ויצא בו החזירו יצא לא החזירו לא יצא:
(ד) ומ״ש ובלבד שיתננו לו במתנה גמורה ע״מ להחזיר אבל אם אמר לו יהא שלך עד שתצא בו ואח״כ תחזירהו לי לא יצא כ״כ הרא״ש וביאור דבריו דאם נותן לו במתנה גמורה ע״מ להחזיר יצא לו האתרוג מרשות נותן לרשות מקבל לגמרי והו״ל של מקבל אלא שהתנה עמו שיחזירהו לו אח״כ וזה אינו אלא תנאי גרידא כאילו התנה עמו שום תנאי אחר שהרי אמר ע״מ ואין הנותן חוזר וזוכה באתרוג אא״כ חוזר המקבל ונותן לו האתרוג במתנה כמו שהתנה עמו אבל אם א״ל יהא שלך עד שתצא בו וגם לא אמר ע״מ אלא אמר ואח״כ תחזירהו לי הרי לא יצא מרשות נותן לגמרי ואין המקבל צריך לחזור וליתן לנותן במתנה אחר שיצא דממילא הוא שלו כבתחלה אחר שיצא בו המקבל שהרי לא הקנה לו אלא כדי לצאת בו והוי כמו שאול ובלשון הרא״ש מבואר יותר ע״ש:
(ה) ומ״ש וצריך שיחזירנו לו אח״כ כדי לקיים תנאו כו׳ כן היא מסקנת הרא״ש שם דלא כה״ר ישעיה דפטר ליה בנאנס מידו ע״ש הטעם. ומ״ש וי״א דא״צ להחזיר לו אא״כ כפל תנאו וכו׳ כן נראה מדברי התו׳ לשם וכ״כ הסמ״ג כדבריהם. אבל הרא״ש השמיט דברי התו׳ בזה וס״ל דהעיקר דאזלינן בתר אומדן דעתא וכמ״ש לשם בשם העיטור א״כ כ״ש אם התנה ולא כפל דאיכא נמי גילוי דעתא ועיין בתשובת הרשב״א בסי׳ קפ״ו גם הוא פסק דלא בעי תנאי כפול וכן פסק המרדכי בשם רשב״ם ור״ש בן חפני הכהן ושכן עמא דבר כ״כ ראבי״ה והכי נקטינן:
רמב״ם שופר וסוכה ולולב ח׳:י׳, רמב״ם זכייה ומתנה ג׳:ט׳
(ו) ממעשה רשב״ג ורבי יהושע וכו׳ בברייתא שם
(ז) מימרא דרבא שם
(ח) רא״ש שם בשם בעל העיטור
(ד) וכן אם וכו׳. ודוקא כשאמר ע״מ שתחזירהו לי אבל אם אמ׳ סתמ׳ ע״מ שתחזירהו אפי׳ החזיר לאח׳ זמן מצותו יצא [ד״מ סי׳ רמ״א ס״ו]:
(ה) דלא גרע ממתנ׳ ע״מ שתחזירהו לי. דאז ג״כ אינו יכול להקדישו:
(ו) אפילו נאנס וכו׳. ואם נתנו סתם ונאנס מידו נותן דמים ויוצא (רבינו ירוחם), אף זה בשבלי הלקט ואחרונים לא הביאו, גם מהר״ן וטור לכאורה לא משמע הכי, מכל מקום נראה לי להקל כי ראיתי בשבלי הלקט וכלבו דמייתי פוסקים דאף באמר על מנת שתחזירו לי יוצא בנאנס דכוונתו היה שיחזירו לולב עצמו אם יהא בעין אבל בנאנס יוצא כשנותן דמים ואף דלא קיימא לן כוותייהו מכל מקום בסתם נקטינן הכי. ונראה בחול המועד סוכות יוצא אף באמר על מנת שתחזירו לי דהא הרבה פוסקים בסימן תרמ״ט דסבירא ליה דיוצאין בגזול:
(ו) לאחר זמן – ודוקא כשאמר ע״מ שתחזירהו לי אבל אם אמר סתמ׳ ע״מ שתחזירהו אפי׳ החזירו לאחר זמן יצא ח״מ סי׳ רמ״א ס״ו. ע׳ בתשו׳ בית יעקב סי׳ קי״ד וע׳ ביד אהרן וע׳ בתשו׳ מהרשד״ם סי׳ כ״א דמי שמכר לולב לחבירו בתנאי שלא יטלוהו הקהל ונטלוהו אפי׳ לא היה אלא גלוי דעת לא יצאו י״ח ע״ש:
(ז) להחזיר – דאז ג״כ אין יכול להקדישו:
(ד) ס״ד אפילו נתן לו כו׳ – אף על גב דפליגי באצטלית רשב״ג וחכמים ומודים חכמים בשאר מקומות דחזרת דמים הוי חזרה כמש״ש משום דלצעורה כו׳ כאן הכל מודים דאינה חזרה כמ״ש בב״ב האחין שקנו אתרוג אם יכול כו׳:
(ה) ואפילו נאנס מידו – כמש״ש באצטלית ואבדה כו׳ וכמו שם כיון דלצעורה קמכוין דוקא קאמר ואינו מועיל כן כ״מ דדוקא קאמר דאינו מועיל וכ״ש כאן:
(ו) וכן כו׳ – דאומדן דעתו דוקא בזמן מצותו וע׳ רשב״ם בב״ב קל״ז ב׳ ד״ה ואם לאו כו׳ ושם קל״ז ב׳ מידי דחזי ליה קאמר ועמ״א ס״ק ד׳ וכ״כ הרשב״א סימן אלף וכמ״ש בגמ׳ שם:
(ז) ומותר כו׳ – עתוס׳ שם קל״ד א׳ ד״ה כל מתנה כו׳ וא״ת כו׳ ולר״י נראה דלא כו׳ ובסוכה שם ד״ה הילך וא״ת כיון כו׳ ועוד כו׳:
(א) הג״ה ס״ד שלא יקדישנו וכו׳. קמ״ל אע״פ שאין לו רשות להקדישו מיקרי שלו:
(ב) לאחר זמן. עבה״ט ובמשאת משה שם כ׳ שאם הלוקח חזר ופייס למכרו בדמים יצאו הקהל ולמד מזה לגוזל אתרוג מן חבירו ונטלו ביו״ט ובמועד פייסו ומחל לו מהני המחילה למפרע ע״ש ובבר״י הביא ראיה לזה ממ״ש בא״ח וכל בו בשם הראב״ד שהיה קונה אתרוג משלו כו׳ וגם ראיה מהחולץ כו׳ ע״ש עיין בספרי שו״ת בית אפרים חלק אה״ע ס״י בענין איגלאי מלתא למפרע ע״ש וע״ש בשיורי ברכה ובמח״ב שבגבעת פנחס ובגט מקושר השיגו על המשאת משה בזה ע״ש:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

ואם לא החזירו לא יצא אפילו נתן לו את דמיו וכו׳ – נ״ב: עיין בהרא״ש מ״ש בשם בה״ע ועיין בחיבורי לאהע״ז מהדורא יו״ד סי׳ פ״ז מ״ש בזה בתשובה לק״ק טולשין ע״ש ודוק:
(יב) שמה מתנה – דכשאמר חפץ זה נתון לך נפקע כל כחו ממנו ומה שאמר ע״מ שתחזיר לי הוא רק תנאי כשאר תנאים שאדם יכול להתנות במכירתו ובמתנתו:
(יג) ואם לא החזירו – וה״ה כשנפסל בידו והחזירו:
(יד) אפילו נתן לו את דמיו – ולא אמרינן בזה מה לי הן מה לי דמיהן כיון שצריך לו לצאת ידי חובה בודאי הקפיד על הלולב גופיה:
(טו) ואפילו נאנס מידו – ואע״ג דלדעת המחבר בח״מ סימן רמ״א במתנה ע״מ להחזיר ונאנס פטור מתשלומין היינו משום דאין עליו דין שומר שהרי בתורת מתנה באה לידו אבל עכ״פ התנאי לא נתקיים ואינו אלא כפקדון בידו ולהכי לא יצא בענינינו ומשמע מרוב הפוסקים דגם בנאנס לא מהני חזרת דמים. ועיין בח״א שמסתפק אם אמר הריני כאלו התקבלתי מהו ובספר מאירי כת״י אשר תח״י דעתו בהדיא דיכול הנותן למחול תנאו ולאמר הריני כאלו התקבלתי ויצא זה ידי חובה אע״ג שלא החזיר:
(טז) לאחר זמן מצותו – ר״ל אפילו באותו היום אם הוא שעה שא״א עוד לצאת בו דהיינו בערב ואם בשעה שנתן לו כבר בירך עליו צריך להחזיר לו עכ״פ ביום המחר בשעת מצותו ואע״ג דלא פירש לו בהדיא מתי שיחזירנו לו מ״מ אומדנא דמוכח הוא שכונתו היה שיחזירנו לו לשעה שיוכל לצאת בו. וכתבו הפוסקים דכ״ז באמר ע״מ שתחזירהו לי דמשמע שיהיה ראוי לו לדבר שעומד אבל באומר ע״מ שתחזירהו ולא אמר לי אפי׳ החזירו לאחר החג שאינו שוה כלום נמי קיים תנאו ויצא ועיין בה״ל:
(יז) ומותר וכו׳ שלא יקדישנו – ר״ל דאם התנה במתנתו שלא יוכל המקבל להקדישו מ״מ הוי מתנה ואפשר לצאת בו וכדמסיים דלא גרע ממי שאמר ע״מ שתחזירהו לי דג״כ אינו יכול להקדישו ואפ״ה הוי מתנה ועיין בה״ל:
אפילו נתן לו את דמיו – עיין מ״ב והוא מלשון הפוסקים ולפ״ז אם יש לו עוד לולב לצאת בו מסתברא דמהני נתינת דמים עכ״פ היכי דאין החפץ בעולם [ועיין בח״מ סימן רמ״א ס״ז ברמ״א ובקצוה״ח ובנתיבות שם] וכענין ההוא דאחין שקנו וכו׳ אם יכול לאכלו וכו׳ עיין שם בפ׳ י״נ דף קל״ז. וכן נראה ג״כ במחזיר לו לולב אחר כשר ומהודר דמהני דשוב ליכא אומדנא אף דאפשר לומר דרוצה אדם בשלו מ״מ כיון דבלא״ה יש פוסקים דבנשרף או נאבד וכדומה דנותן דמיו ויוצא עיין בכל בו וגם מובא ברא״ש בסוגין דעת רבינו ישעיה דמוכח מיניה עוד יותר דבנאנס פטור לגמרי ויוצא שלא כיון בעל מנת להחזיר אלא כשהחפץ בעין ואף דהמחבר לא סמך עלייהו ומשמע מניה דאפילו דמים לא מהני ואפילו באונס וכמו שכתבנו במ״ב מ״מ במחזיר לו לולב אחר כשר ומהודר אפשר דכו״ע מודי ובספר שדי חמד הביא בשם ס׳ שם ארי׳ דגם בזה לא יצא והנלענ״ד כתבתי:
לאחר זמן מצותו – עיין מ״ב באם אמר ע״מ שתחזירהו ולא אמר לי כן הוא בחושן משפט סימן רמ״א ס״ו בהג״ה שם בשם הרשב״א בתשובה סימן אלף ולכאורה יש סתירה ע״ז מהא דס״ה דאפילו בנתן לו סתם אמרינן דבודאי נתנו לו ע״מ שיחזירו לצאת בו ולא גרע זה מאלו לא אמר כלום ומצאתי שכבר עמד בזה בא״ר בשם תשובת בית יעקב וע״כ אנו צריכין לומר דס״ל להרמ״א שם דמכיון שפירש דבריו ע״מ להחזיר ולא פירש לומר שיחזיר לו גרע מסתמא ומ״מ למעשה צ״ע דכמה אחרונים מפקפקין על סברא זו [עיין בקרבן נתנאל בסוגיא זו וכן בבכורי יעקב] ודעתם דבעל העיטור שסובר דאפילו בסתמא כונתו שיחזירנו בזמן מצותו כ״ש כשמתנה ע״מ שתחזירהו אף שלא אמר לי וחולק על הרשב״א. ודע דגם באומר ע״מ שתחזירהו לי דמחוייב להחזירו בזמן מצותו ג״כ איכא חילוק בדבר דבאין לו לולב אחר מחוייב להחזירו ביום זה אם לא בירך או עכ״פ ליומא דלמחר וכמו שכתבנו במ״ב ומטעם דאומדנא דמוכח הוא אבל ביש לו עוד לולב כשר לברך עליו נהי דאינו רשאי להחזיר לו אחר החג שהרי אמר החזירהו לי ומידי דחזי ליה קאמר אבל אינו מחוייב להחזיר לו ביום זה או למחר וכל שמחזיר לו בחג אפילו ביום ז׳ נמי יצא ידי תנאו דהא עדיין קאי למצותו והרי לא פירש באיזה יום וכמה שיהא שוה בשעת החזרה כ״ז לקטתי מדברי תשובת הרשב״א הנ״ל ע״ש. ודע עוד דקרוב לומר דאפילו כבר בירך הנותן אם לא בירכו עדיין בניו הסמוכין עליו ושדרכן תמיד לברך על לולב של אביהם נמי לא יצא אם לא החזיר דג״ז אומדנא דמוכח הוא שאין אדם מניח בניו בלא מצוה ונותן לאחרים. אח״כ מצאתי שגם במור וקציעה מצדד כן:
ומותר לתת לו במתנה ע״מ שלא יקדישנו – עיין ברא״ש ור״ן וריטב״א ועוד פוסקים שכתבו טעמא דמילתא דכללא דכל מתנה שא״א להקדישה אינה מתנה דתנינן לא באה לאפוקי רק היכי דלא הוי רק הערמה בעלמא שלא כיון כלל לתת אבל בלי הערמה אף שהמתנה הוא רק לד״א ג״כ חיילא וכ״כ התוס׳ בסוכה דף מ״ב עי״ש באורך וכ״מ להדיא בסוגיא דב״ב דף קל״ז ע״א דקאמר שם אלא הכא אי מיפק לא נפיק ביה למאי יהביה ניהליה ועיין שם בפירשב״ם ומבואר דאף אם אינו נותנו לו לשום דבר רק לצאת בו ידי מצות החג ג״כ מיקרי נתינה כיון שהוא שלו לד״ז וממילא נראה דכ״ש באם אמר לו הרי הוא שלך במתנה ע״מ שלא תתנו לשום אדם או אפילו באומר לו הרי הוא שלך ואינך רשאי ליתנו לשום אדם בודאי הוא שלו ויוצא בו אע״ג שלא נתן לו כל כחו באתרוג זה. וכ״מ במאירי שהביא יש פוסקין שבנותן מתנה ע״מ להחזיר אינו רשאי ליתנו לרבים אלא ברשות הנותן הראשון ואף שיש מי שמתיר וכמו שמוכח ממחבר בס״ה שם הטעם הוא דהרי לא התנה בפירוש אלא אמר ע״מ שיוחזר לי והרי הוחזר לו. אכן מוכח עכ״פ במתנה בפירוש דאינו רשאי ליתנו לאחר ואעפ״כ יוצא בו. והנה הגאון מליסא בדה״ח החמיר בזה וכתב דכל שאינו בכח המקבל ליתנו לאחר אינו מתנה כלל ולענ״ד אינו כן כמו שהוכחנו. ומצאתי בשדי חמד שהביא כבר דעת כמה גאונים לחלוק עליו בזה:
(כ) [סעיף ד׳] נתנו לו ע״מ להחזירו וכו׳ כדאיתא בגמ׳ (סוכה מ״א ע״ב) מעשה ברבן גמליאל וכו׳ ונתנו לר׳ יהושע במתנה וכו׳ קמ״ל מתנה ע״מ להחזיר שמה מתנה וכו׳ יעו״ש:
(כא) שם. נתנו לו ע״מ להחזירו וכו׳ אבל אם אמר לו הרי הוא לך במתנה ותחזירנו לי לא הויא מתנה כמ״ש רמ״א ביו״ד סי׳ ש״ה יעו״ש. ער״ה או׳ ו׳:
(כב) שם. נתנו לו ע״מ להחזירו וכו׳ כתב הלח״מ בפי׳ המשנה רפ״ד דסוכה וא״ת היאך זוכה והא אין קונין בשבת נ״ל דוקא קנין עולם אבל קנין עראי לצורך שעה קונין יעו״ש. ובמרדכי פ״ב דביצה מבואר משום דלצורך מצוה יעו״ש. ער״ה שם. ועיין לעיל סי׳ ש״ו או׳ מ״ד:
(כג) וכתב הרא״ם ליכא להקשות מ״ש מתנה ע״מ להחזיר משואל משום דמתנה ע״מ להחזיר הגוף קנוי לו דאל״כ אמאי צריך להחזירו לבעל במתנה יעו״ש וכ״כ הרב אביגדור בתשו׳ הרא״ש כלל ל״ה דמתנה ע״מ להחזיר קנין הגוף לשעה מקרי וסגי בכך דולקחתם לכם משלכם אשעת לקיחה קפיד שיהא שלו קנין הגוף יעו״ש. ער״ה שם:
(כד) שם. שמתנה ע״מ להחזיר שמה מתנה. דכשאמר חפץ זה נתון לך נפקע כל כחו ממנו ומה שאמר ע״מ שתחזיר לי הוא רק תנאי כשאר תנאים שאדם יכול להתנות במכירתו ובמתנתו. מ״ב אות י״ב:
(כה) שם. שמה מתנה. ובלבד שיתננו לו במתנה גמורה ע״מ להחזיר לו במתנה. טור. לבוש. ועיין לקמן אות מ״ד:
(כו) שם. שמה מתנה. ויוצא בו י״ח אעפ״י שלא קיים עדיין תנאו דכל האומר ע״מ כאומר מעכשיו דמי (כמ״ש ב״י ולבוש) וקני אם לא שיעבור על התנאי דאז בטלה המתנה למפרע. מ״ב בשה״צ או׳ ט״ו:
(כז) שם. ואם לא החזירו לא יצא. ומשמע דה״ה אם נפסל והחזירו לו דלא יצא דמתנה ע״מ להחזיר משמע שתחזירהו לי שאצא בו וכ״מ מדברי הר״ן שכתב ומסתברא דכי אמרינן החזירו יצא דוקא בשהחזירו בענין שיכול עדיין לצאת בו וכו׳ יעו״ש. ומיהו אם נפסל בענין שכשר לשאר הימים כגון חסר וכדומה והבעלים כבר יצאו וא״צ להם כ״א לשאר הימים אפשר דיצא כיון שראוי לצאת בו מה שצריך לו:
(כח) שם. אפי׳ נתן לו את דמיו. ולא אמרי׳ בזה מה לי הוא מה לי דמיו דכיון שצריך לו לצאת י״ח בודאי מקפיד על הלולב גופיה. הרא״ש והר״ן והריטב״א. וכ״כ ב״י בשם העיטור. לבוש. מ״ב או׳ י״ד. ואם יש לו עוד לולב לצאת בו מסתברא דמהני נתינת דמים עכ״פ היכא דאין החפץ בעולם. מ״ב בב״ה. וכ״מ בסעי׳ ה׳:
(כט) ואי מהני להחזיר לו אתרוג כשר ויפה כראשון עיין שם אריה סי׳ י״ב באריכות גדול ומסיק דלא מהני וצריך ליטול אתרוג אחר ולברך עליו אבל פטור הוא מלשלם לו אתרוג אחר אם נאבד שלא בפשיעה יעו״ש והב״ד השד״ח במע׳ ד׳ מינים סי׳ ג׳ או׳ א׳ מיהו דעת מ״ב בב״ה שם דמהני במחזיר לו לולב אחר כשר ומהודר יעו״ש ולכן נראה דיחזור ליטול בלא ברכה משום דק״ל סב״ל:
(ל) שם. אפי׳ נתן לו את דמיו ואפי׳ נאנס וכו׳ והטעם שהרי מ״מ לא קיים התנאי מה שהנותן התנה במתנתו. בית מאיר. ומיהו בענין התשלומין פטור אם נאנס מידו כמ״ש בחו״מ סי׳ רמ״א סעי׳ ז׳ יעו״ש:
(לא) שם. ואפי׳ נאנס מידו. ומשמע מרוב הפו׳ דגם בנאנס לא מהני חזרת דמים. ועיין בח״א כלל קנ״ב או׳ ה׳ שמסתפק באומר כאלו התקבלתי אבל בספר המאירי דעתו בהדיא דיכול הנותן למחול ולומר כאלו התקבלתי ויצא זה י״ח אע״ג שלא החזירו. מ״ב או׳ ט״ו:
(לב) שם. ואפי׳ נאנס מידו. ואם נתנו סתם ונאנס מידו נותן דמים ויוצא. רי״ו. וכ״ה דעת הא״ר אות ו׳ וכתב שם הא״ר דבחו״ה של סוכות יוצא אף באומר ע״מ שתחזירהו לי דהא הרבה פו׳ בסי׳ תרמ״ט ס״ל דיוצאין בגזול עכ״ל. ועיין לעיל סי׳ תרמ״ט או׳ נ״ח וע״כ נראה אם אפשר יש לחזור וליטול לולב אחר אבל לא יברך משום סב״ל:
(לג) שם. וכן אם החזירו לאחר זמן מצותו וכו׳ ר״ל אפי׳ באותו היום אם הוא שעה שא״א עוד לצאת בו דהיינו בערב. ואם בשעה שנתן לו כבר בירך עליו צריך להחזיר לו עכ״פ ביום מחר בשעת מצותו. הריטב״א ומאירי. ואע״ג דלא פירש לו בהדיא מתי שיחזירנו לו מ״מ אומדנא דמוכח הוא שכוונתו היה שיחזירנו לו לשעה שיוכל לצאת בו. תשו׳ הרשב״א סי׳ אלף והר״ן ומאירי. מ״ב או׳ ט״ז. ועי״ש במ״ב בשה״צ אות כ״א שמסתפק בהחזיר לו אחר כל התפילות ובשביל זה לא עשה הנענועים בהלל בצבור כדרכו תמיד לנענע עם הצבור אם יש בזה קפידא לבטל המתנה או אפשר דוקא בהחזיר לו אחר זמן מצותו לגמרי יעו״ש ולי נראה דודאי מקפיד מי שיש לו לולב ואתרוג ואינו עושה נענוע בהלל והקפות עם הצבור ואם היה יודע שאינו מביאו קידם לכן לא היה נותן אלא א״כ פירש בהדיא שאינו מקפיד ע״ז וע״כ צריך להחזירו לו קודם הלל ובבהכ״נ שהוא מתפלל שם ואם נתעכב ולא החזירו קודם זמן זה צריך שיבקש ממנו שיחזור וליתנו לו במתנה ע״מ להחזיר וליטלו פעם אחרת אלא שלא יברך:
(לד) שם. וכן אם החזירו לאחר זמן מצותו וכו׳ ודוקא כשאמר ע״מ שתחזירהו לי אבל אם אמר סתמא ע״מ שתחזירהו אפי׳ החזיר לאחר זמן מצותו יצא. חו״מ סי׳ רמ״א סעי׳ ו׳ בהגה. מ״א סק״ד. י״א בהגב״י. והוא מתשו׳ הרשב״א סי׳ אלף כמצויין שם בהגה לחו״מ יעו״ש. מיהו ממ״ש סעי׳ ה׳ נתנו לו סתם וכו׳ משמע דאפי׳ אמר ע״מ שתחזירהו סתמא ולא אמר לי צריך להחזירו בזמנו ואם לא החזירו בזמנו לא יצא. ובתשובת בית יעקב סי׳ קי״ד הקשה משם לכאן ותירץ דשם בחו״מ מיירי שיש לו לולב אחר לצאת בו ועוד תירץ דהתם מיירי לענין ממון דאין יכולין לכופו מיד אבל ידי מצוה לא יצא יעו״ש והב״ד א״ר או׳ ז׳ וכן בק״נ על הרא״ש סוף פ׳ לולב הגזול אות ן׳ מצדד בזה יעו״ש. וע״כ יש ליזהר אפי׳ בלא אמר לי להחזירו בזמנו כדי לצאת אליבא דכ״ע ובפרט באין לבעלים לולב אחר דאמדינן דעתיה בודאי שלא נתן לו אלא לצאת בו ולהחזירו בזמנו לבעליו כדי לצאת בו:
(לה) שם. לא יצא. אפי׳ לא כפליה לתנאיה. טור וב״י. וכ״פ בתשו׳ הרשב״א סי׳ קפ״ו דלא בעי תנאי כפול וכ״פ המרדכי בשם רשב״ם ור״ש בן חפני הכהן ושכן עמא דבר. ב״כ ראבי״ה והכי נקטינן. ב״ח. וכ״מ מסתמיות דברי הש״ע והאחרונים דלא בעינן תנאי כפול:
(לו) המודר הנאה מחבירו ונותן לו לולב ע״מ שיחזירהו לו ביום א׳ לא יצא אבל מיום שני ואילך יצא. וכן אם אסר נכסיו לו או לולבו על עצמו יום א׳ אינו יוצא בו מכאן ואילך יוצא. תשו׳ הרשב״א סי׳ תשמ״ז. כנה״ג בהגה״ט:
(לז) מי שמכר לולב לחבירו ע״מ שלא יטלו בו הקהל בין שהתנה תנאי כפול בין שגילה דעתו ונטלו בו הוא והקהל לא יצאו לא הוא ולא הקהל ואם הלוקח חזר ופייס למוכר בדמים יצאו. הרשד״ם חא״ח סי׳ כ״א. כנה״ג שם. עו״ש או׳ א׳ שו״ג או׳ ט׳ א״ר או׳ י״ג. ומזה למד הרב משאת משה ח״א סי׳ ד׳ במי שגזל אתרוג מגנת חבירו ונטלו ביו״ט ובתוך המועד שב ורפא לו ופייס לבעל הגנה ומחל לו דיצא למפרע י״ח יעו״ש והב״ד הברכ״י או׳ ז׳ והביא לו סמוכות ובשיו״ב הסכים עמו לדינא ג״כ יעו״ש. אלא שבספרו מחב״ר אות ד׳ חזר להביא מס׳ גט מקושר שכתב לסתור דברי משאת משה הנז׳ יעו״ש והב״ד השע״ת אות ו׳ והנפקא מינה דצריך למהר יחישה לפייס את חבירו מקודם יו״ט כדי לצאת י״ח לכ״ע או לצאת באחר:
(לח) שם הגה. ומותר לתת לו אתרוג במתנה ע״מ שלא יקדישנו. קמ״ל אעפ״י שאין לו רשות להקדישו מקרי שלו. לב״ש:
(לט) שם בהגה. ע״מ שלא יקדישנו. או ע״מ שלא תתנהו לחבירך וכה״ג הר״ז ג״כ מתנה. לבוש:
(מ) שם בהגה. דלא גרע ממתנה ע״מ להחזיר. דאז גם כן אינו יכול להקדישו. מ״א סק״ה. וכ״ה בחו״מ סי׳ רמ״א סעי׳ ז׳ יעו״ש. ור״ל אפ״ה הוי מתנה ויוצא בו י״ח ורק צריך לקיים תנאו:
(מא) והיכא שהתנה שיחזירו בראשון ולא החזירו גם בשני לא יצא אבל אם התנה שיחזירו בשני ולא החזירו אף בשני יצא. ולענין סוכה דפסולה בגזילה אם נתן לידו סכך ע״מ שיחזיר לו לאח״ז ונטלו ולא החזירו איני יוצא י״ח סוכה. ישועות יעקב. פת״ע או׳ יו״ד:
(ח) שֶׁמַּתָּנָה על מנת להחזיר שמה מתנה – נתינה זו קרויה ״מַתָּנָה על תנאי״, ואם התנאי יתקיים, תוגדר המתנה כ״מתנה״.
(ט) אפילו נתן לו את דמיו – אחר קיום המצוה, ונמצא שקיימה בלולב שאינו שלו, הלכך לא יצא ידי חובה.
(י) ואפילו נאנס מידו – אף שרצה להשיב את הלולב לבעליו ונאנס, ולא יכל להשיב. כיון שלמעשה לא נתקיים התנאי, אין המתנה מוגדרת מתנה, ולא יצא ידי חובה.
(יא) וכן אם החזירו לאחר זמן מִצְוָתוֹ – אם הוחזר הלולב בחלוף זמן המצוה, לא יצא ידי חובה, כי בעל הלולב טרם קיים את המצוה, ובודאי רצה לקיימה. אמנם אם קיים בעל הלולב את מצוותו, יכול הוא לתתו במתנה, וללא תנאי. שכן למחרת ניתן לצאת בלולב שאול, והשואל יחזירנו מעצמו.
(יב) על מְנַת שֶׁלֹּא יַקְדִּישֶׁנּוּ – אם יקדיש את האתרוג, לא יוכל בעליו לקבלו חזרה, על כן עושה תנאי, שנותנו על מנת שלא יקדישנו. ואף שהגביל את השימוש של המקבל, זו עדיין קרויה מתנה.
(יג) דְּלֹא גָּרַע מִמַּתָּנָה עַל מנת להחזיר – זה לא פחות טוב ממתנה על מנת להחזיר, שגם בו צמצם הנותן את מקבל המתנה.
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהמגן אברהםאליה רבהבאר היטבביאור הגר״אלבושי שרדשערי תשובהיד אפריםחכמת שלמהמשנה ברורהביאור הלכהכף החייםשולחן ערוך כפשוטוהכל
 
(ה) נְתָנוֹ לוֹ סְתָם, הָוֵי כְּאִלּוּ אָמַר לוֹ: עַל מְנַת שֶׁתַּחֲזִירֵהוּ לִי, דְּמִסְתָמָא עַל דַּעַת כֵּן נְתָנוֹ לוֹ כֵּיוָן שֶׁצָּרִיךְ לָצֵאת בּוֹ שֶׁאֵין לוֹ אַחֵר; וְאִם לֹא הֶחֱזִירוֹ, לֹא יָצָא. {הַגָּה: וְצָרִיךְ לַחֲזֹר וְלִתְּנוֹ לִבְעָלָיו בְּמַתָּנָה, כְּדֵי שֶׁיִּהְיֶה שֶׁל בְּעָלִים וְיֵצְאוּ בּוֹ (הָרא״ש וְרַבֵּנוּ יְרוּחָם נ״ח ח״ד);} וּמִיהוּ אֲפִלּוּ לֹא הֶחֱזִירוֹ לְיָדוֹ אֶלָּא לְאַחֵר, וְאַחֵר לְאַחֵר, וְהָאַחֲרוֹן מַחֲזִירוֹ לַבְּעָלִים, יָצָא.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהמגן אברהםאליה רבהבאר היטבביאור הגר״איד אפריםמשנה ברורהביאור הלכהכף החייםשולחן ערוך כפשוטועודהכל
רמב״ם שופר וסוכה ולולב ח׳:י׳, רמב״ם זכייה ומתנה ג׳:ט׳
(ד) ומה שכתב רבינו וי״א שא״צ להחזירו לו אלא א״כ כפל תנאו וכו׳ הג״מ כתב בשם סמ״ג וז״ל א״נ צריך שיאמר ע״מ שתחזירהו לי הרי הוא לך במתנה ואם לאו לא יהא שלך אלא שלא חש להאריך ע״כ והקשה הרמ״ך דאדרבה אם לא יהא בתנאי כל זה כ״ש שהמתנה טובה והתנאי בטל אפילו אם לא יחזיר וצ״ע עכ״ל:
(ה) ומה שכתב רבינו אבל לפי מה שכתבתי דאפילו בסתמא צריך להחזירו לו כ״ש אם התנה ולא כפל פשוט הוא דהא ודאי ליכא למימר דטפי עדיף כי לא אתני כלל מכי אתני ולא כפליה לתנאיה דכיון דמשום דאזלינן בתר אומדן דעתא הוא דאמרינן דאם לא החזירו לא יצא אע״פ שלא הזכיר החזר׳ כשהזכירו ודאי לא מיגרע גרע והלכך אע״ג דלא כפליה לתנאיה אם לא החזירו לא יצא:
כתב הרוקח בנדרים פ׳ השותפין מתנה שאם הקדישה אינה מקודשת לא שמה מתנה על כן יאמר לחברו אתרוג זה נתון לך במתנה ע״מ שתרזירהו ולא יאמר לי עכ״ל ויש לתמוה עליו דא״כ רבא דנקט הילך אתרוג זה ע״מ שתחזירהו לי לאו דוקא נקט לי והר״ן כתב בפ׳ הנזכר כל מתנה שאם הקדישה אינה מקודשת אינה מתנה כלומר דנהי דמתנה ע״מ להחזיר שמה מתנה אע״ג דאם הקדישה אינה מקודשת וכדאמרי׳ בפ׳ יש נוחלין שאני התם דמ״מ לשעת׳ מתנה היא אבל מתנה זו של בית חורון אפי׳ לשעתה אינה שלא נתכוון להקנותה לו כלל אלא שתקרא על שמו כדי שיהא אביו מותר בה עכ״ל:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

רמב״ם שופר וסוכה ולולב ח׳:י׳, רמב״ם זכייה ומתנה ג׳:ט׳
(ט) שם ובפי׳ הטור והר״ן
(י) טור
(ו) וצריך לחזור. אפי׳ אמר בפי׳ ע״מ שתחזירהו לי כ״כ הרא״ש:
(ז) ומיהו וכו׳. אפי׳ אמר בפי׳ ע״מ שתחזירהו לי (תשו׳ רשב״א סי׳ אלף וכ״כ ש״ל):
(ז) נתנו לו סתם וכו׳ מסתמא וכו׳. הקשה בתשובת בית יעקב סימן קי״ד דשולחן ערוך סותר למה שכתב בחושן משפט סימן רמ״א סעיף ו׳ דאם אמר על מנת שתחזירו ולא אמר לי יכול להחזיר כשירצה, ואין לומר דסתם עדיף מאומר על מנת שתחזירהו ולא אמר לי דהא כתב בית יוסף דסתם לא עדיף ממתנה בפירוש ולא כפליה לתנאי. ותירץ דבחושן משפט מיירי שיש לו לולב אחר לצאת בו מכל מקום אם אמר על מנת שתחזירו לי צריך להחזירו מיד שרוצה לצאת בממון שלו ודחוק, ועוד תירץ דהתם לענין ממון קאמר דאין יכולין לכופו להחזיר מיד אבל ידי מצוה לא יצא, אבל במגן אברהם כתב דיצא וכן משמע בתשובת רשב״א סימן אל״ף. ולי היה נראה מדלא כתב בשולחן ערוך הכא וכן אם החזירו לאחר זמן מצותו וכו׳ כמו שכתב בסעיף דלעיל אלמא דסבירא ליה בסתם לא הוי כמו שאמר על מנת שתחזירו לי אלא לענין שצריך להחזיר אבל לא לענין שצריך להחזיר מיד וכמו דנשתנה הדין לרבינו ירוחם לענין נאנס דלעיל, אך מלבוש שכתב והא דאמרינן וכו׳ אחר דין דסתם מבואר דגם בסתם דינא הכי וכן משמע בר״ן, ומכל מקום בחול המועד סוכות נראה דיצא אף שלא החזירו מיד ובסתם וכדאמרן:
(ח) [לבוש] מיהו אפילו וכו׳. אפילו אמר בפירוש על מנת להחזירו אין צריך להחזירו בעצמו:
(ט) [לבוש] צריך שיתנו וכו׳. פירוש אפילו כשראשון מחזיר לבעליו ואפילו אמר בפירוש על מנת שתחזירו לי וכן משמע מרבינו ירוחם. כתב דרכי משה בשם ר״י אם נתן אתרוג במתנה ואמר אחריך לפלוני אפילו אכלו ראשון או מכרו יצא דאין לאחריך אלא מה ששייר ראשון, עד כאן. ועיין בחושן משפט סימן רמ״ח:
(י) [לבוש] ולא ליקני וכו׳. לשון השולחן ערוך קודם שיצא בו, ודעת הלבוש נראה דהוא הדין אחר שיצא בו לא יעשה כן לכתחילה שמא יצטרך עוד לקנות לאחר. עוד יש לומר דדין דיום טוב שני כמו בראשון כמו שכתב בסימן תרמ״ט וכן משמע בתשובת מהרי״ו סימן קצ״א. כתב הב״ח דמותר לומר לקטן יהא שלך עד שתצא בו ואחר כך תחזירהו לי דהוי כשאול, עד כאן, אלא דאז הקטן לא יצא:
(ח) במתנה – אפי׳ אמר בפי׳ ע״מ שתחזירהו לי הרא״ש. מ״א:
(ט) יצא – אפי׳ אמר בפי׳ ע״מ שתחזירהו לי. רשב״א וש״ל. מ״א:
(ח) ס״ה נתנו לו סתם כו׳ – בסוכה שם ומעשה כו׳ ונתנו כו׳ קמ״ל כו׳. ואע״ג דנתנו סתם כמ״ש בנתנו כו׳ ואמר קמ״ל כו׳ דאמדינן דעתו כנ״ל כמ״ש בש״מ:
(ט) וצריך לחזור כו׳ – ממ״ש לא ליקני אינש כו׳ כנ״ל:
(י) ומיהו כו׳ – שם נתנו לר״א ב״ע כו׳ וער״ן:
(יא) ויש מי כו׳ – כמ״ש בגיטין דמתנתו מתנה וכשם שקונה מד״ס כן מקנה מד״ס:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יח) נתנו לו סתם וכו׳ כיון שצריך וכו׳ – ר״ל בהיכי שאין לו רק אתרוג זה אפילו נותנו בסתם ג״כ אומדנא דמוכח הוא שלא כיון ליתן לו לחלוטין אלא ע״מ שיחזיר לו. ואפילו אם באותו היום כבר יצא בעצמו והוא צריך לו רק לשאר ימי החג ובשאר הימים הלא יכול לצאת בשאול מ״מ אמדינן דעתו דאדם שהוא רוצה יותר לצאת בשלו ולא כיון אלא ע״מ להחזיר לו שיהיה שלו כבתחלה:
(יט) וצריך לחזור וליתנו וכו׳ – קאי אכל הנ״ל גם בס״ד והטעם דכל שנתנו לו הרי הוא שלו לגמרי וע״מ להחזיר דקאמר הוא כמו שאומר ע״מ שתחזור ותתן לי במתנה:
(כ) כדי שיהיה של בעלים ויצאו בו – הלשון מגומגם דמשמע מזה דאם לא יחזור ויתן להבעלים במתנה גמורה לא יוכלו הבעלים לצאת י״ח באתרוג ולכאורה אינו כן דהבעלים בכל גווני יוכלו לצאת שהרי נתנו רק ע״מ שיחזירו להם במתנה כדין ואם לא החזירו להם באופן כזה נתבטלה המתנה למפרע וכלא נתנו דמי וצ״ע:
(כא) אלא לאחר וכו׳ – ר״ל שגם הוא נתן לאדם אחר האתרוג במתנה ע״מ להחזיר והלזה נתן ג״כ לשלישי להחזיר לבעלים הראשונים יצא ולא אמרינן הרי התנה עמו ע״מ שתחזיר לי והרי לא החזיר בעצמו לבעלים הראשונים דמסתמא לא היה כונת וקפידת הבעלים אלא שיוחזר להם החפץ בין ע״י הראשון בין ע״י באי כחו. מיהו מוכח לכאורה מדין זה דמקבל מתנה ע״מ להחזיר יש לו רשות לחזור וליתן לכל מי שירצה ובלבד שיתקיים תנאו. מיהו כ״ז בסתם אמנם אי מפרש בהדיא במתנתו שאין לו רשות ליתנו לאחר אינו יכול לזכות לאחר לצאת בו ואם יתן יתבטל המתנה וגם הוא לא יצא בו:
(כב) ואחר לאחר – ומשמע אפילו להרבה ובלבד שיוחזר לראשון בלא פסול. ונראה דהיכי שאיכא אומדנא שמקפיד הנותן שלא יטלוהו רבים שמא יפסד לו אין רשאי ליתן ובלא״ה יש מאחרונים שמחמירין בעיקר דינא דהמחבר וסוברין דלולב שקבל במתנה ע״מ להחזיר לא יתן לאדם אחר מבלי דעת ורשות הנותן:
דמסתמא ע״ד כן נתנו לו – וגם בזה לא מהני חזרת דמים כיון שאין לו אחר. ומ״מ בנאנס בידו מצאתי לרבינו ירוחם שכתב דמשמעות בעל העיטור דיוצא בזה בחזרת דמים שהרי עכ״פ לא אמר בפירוש החזירהו לי [א״ר]:
ומיהו וכו׳ אלא לאחר – עיין ביד אפרים שכתב דמדברי התוס׳ והרא״ש לא משמע כן וכן בכורי יעקב הקשה עוד דלפי מה שפירש״י בגמרא דכ״ג ע״מ שיחזירוהו נתן להם ג״כ אין לנו מקור לקולא זו של המחבר שיכול ליתן בעצמו לאחר ונשאר בצ״ע על המחבר שסתם כדעת הרשב״א והטור והר״ן והריטב״א אחרי שלדעת התוספות והרא״ש ורש״י יש להחמיר בזה אכן באמת יש עוד כמה ראשונים שסותמין להקל כדעת השו״ע והוא השבולי לקט המובא במגן אברהם ורבינו ירוחם והכל בו והמאירי [אף שבשאר דברים אין מכריע מ״מ לענין אתרוג דעתו להקל מפני שהוא למצוה מסתמא דעת הנותן שלא להקפיד] וגם לפירש״י אין ראיה להחמיר לדינא אף דלפירושו המעשה היה שם שנתן לכולם ע״מ להחזיר מ״מ לדינא אפשר דאף אם נותן לאחד כיון שהוא שלו יכול ליתן גם לאחר ובלבד שלבסוף יקויים התנאי להחזיר לבעלים בזמן מצותו ותדע דגם הר״ן העתיק לשון רש״י ואעפ״כ העתיק לבסוף בדין הזה להקל:
והאחרון מחזירו לבעלים – ודע דמסתפקנא דאפשר דוקא בשהחזיר עכ״פ באי כחו של המקבל אמנם אם לא החזיר כלל המקבל עד שהטריחו הבעלים בעצמם לבוא אליו וליקח האתרוג אף שאמר לו שהוא מחזיר לו במתנה אפשר דאין זה חזרה ונראה דתלוי בטבעו של הנותן ובקפידתו. ודע עוד דפשוט דאם מחזיר לבעלים ע״י שליח בודאי הוי חזרה ובמכ״ש דדינא דסעיף זה. ונראה לכאורה דאין צריך בזה דינא דשליחות דאפילו במחזיר לו ע״י עכו״ם או קטן שאינם בני שליחות ובני אקנויי ג״כ מקיים תנאו בזה כיון שדעתו ליתן לו במתנה והלה זוכה בו ועכו״ם וקטן מעשה קוף בעלמא הוא וכ״ש לפי מה שכתב הרא״ש בשם העיטור דאפילו מחזיר לו בסתמא אומדין דעתו דמסתמא במתנה נותן לו. ומ״מ אינו ברור כ״כ:
(מב) [סעיף ה׳] נתנו לו סתם הוי כאלו אמר לו ע״מ וכו׳ כ״כ ב״י בשם בעל העיטור דא״צ לפרש לו ע״מ להחזיר לו אלא נותן לו סתם והמקבל מחזיר לו סתם יעו״ש. וכ״מ בתשו׳ הרשב״א סי׳ ת״ו יעו״ש. ומיהו משמע דגם בזה לא מהני חזרת דמים אפי׳ נאנס מידו כיון שאין לבעלים לולב אחר מיהו דעת הא״ר להקל בזה כמ״ש לעיל או׳ כ״ט יעו״ש:
(מג) שם. הוי כאלו אומר לו ע״מ שתחזירהו לי וכו׳ ר״ל בהיכא שאין לו אחר אפי׳ נותנו סתם אומדנא דמוכח הוא שלא כיון ליתן לו אלא ע״מ שיחזיר לו. והיינו אפי׳ אם כבר יצא י״ח ואח״כ נתנו לו צריך להחזירו לו לפי שאין אדם עשוי לתת לולבו לחבירו ולצאת איהו בלולב שאינו שלו אעפ״י שמן הדין יוצא בשאול בשאר הימים. ומ״ש רמ״א בהגה וצריך לחזור וכו׳ כדי שיהיה של בעלים ויצאו בו מיירי באם נתנו לו קודם שיצא הוא א״נ נ״מ ליו״ט ב׳ של גליות דאעפ״י שכבר יצא בו ביום ראשון מ״מ צריך שיחזור המקבל ויתננו לו במתנה כדי שיהיה של בעלים ויצאו בו ביו״ט ב׳ שהוא ספק ראשון ופסולי ראשון פסולין בו מספק. מאמ״ר או׳ ה׳ ועוד י״ל הטעם דצריך להחזיר לו באותו היום אפי׳ אם כבר יצאו הבעלים באותו היום כי שמא צריך לו לתנו עוד לאחרים לזכותם בו ביום:
(מד) ומ״מ אם כבר יצא י״ח ביו״ט שני א״נ ביו״ט ראשון לבני א״י ונתן לולבו לחבירו סתם והוא בגוונא דחבירו צריך לו לשאר הימים כגון שהולך בדרך וכיוצא והנותן הוא נשאר בעיר שיש לולבים אחרים נראה דהויא מתנה גמורה ואפי׳ לא החזירו לו כלל יצא דליכא שום הוכחה שנתן לו ע״מ להחזיר דאף דאמרינן שאין אדם עשוי ליתן לולבו לחבירו ולצאת איהו בשאול הכא שאני דאיכא אומדנא דמוכח ואדרבא קרוב אני לומר דבהכ״ג (וכגון שיוצא לדרך ביו״ט ע״י בורגנין וכיוצא) אפי׳ לא יצא עדיין אפשר דהוי מתנה גמורה וא״צ להחזיר לו די״ל שהוא נתרצה לצאת בלולבו של אחר שיתנהו לו במתנה ע״מ להחזיר וכיוצא ומיהו צריך להתיישב בדבר והכל לפי הענין. מאמ״ר שם. ומיהו י״ל כיון דהבעלים מצויים למה לו ליכנס לבית הספק ולא ישאל הבעלים אם ניתנים לו ע״מ להחזיר או במתנה גמורה ואפשר כגון שהבעלים נתנו לו והלכו וא״א לו להתעכב עד שיבואו וישאל אותם אבל אין ה״נ אם הם מצויים ודאי שצריך לשאל אותם ולא יכנס לבית הספק:
(מה) שם. כיון שצריך לצאת בו שאין לו אחר. משמע הא אם יש לו אחר א״צ להחזירו לו ומהני אם נותן לו את דמיו ומסתברא דה״ד אם אותו אחר הדור כמו זה אבל אם היא גרוע ממנו אין דעתו ליתן ההדור ולצאת בגרוע וצריך להחזיר אותו בעצמו:
(מו) שם. כיון שצריך לצאת בו וכו׳ ואם דרכו לתתו לאחרים לצאת בו אפי׳ נתנו לו ביום השביעי ואחר שיצא בו צריך להחזירו דודאי כך היה דעתו שנתנו ע״מ לצאת בו ולהחזירו מפני שצריך לתתו לאחרים והוי כמו שצריך לצאת בו וכו׳ וכ״ז בנתן סתם אבל אם אמר ע״מ בכ״ג צריך להחזיר כ״מ מסתמיות דברי הש״ע והאחרונים:
(מז) שם הגה. וצריך לחזור וליתנו לבעליו במתנה וכו׳ אפי׳ אמר בפי׳ ע״מ שתחזירהו לי. כ״כ הרא״ש. מ״א סק״ו. א״ר או׳ ט׳ ח״א כלל קנ״ב או׳ ו׳ והטעם דכל שנתנו לו הרי הוא שלו לגמרי וע״מ להחזיר דקאמר הוא כמו שאומר ע״מ שתחזור ותתן לי במתנה. מ״ב אות י״ט. ומיהו מדברי הש״ע סעי׳ ד׳ שכתב הר״ז יוצא בו י״ח ומחזירו משמע דא״צ לחזור וליתנו לבעליו במתנה אלא רק מחזירו סתם ואפשר דס״ל כבעל העיטור והרשב״א שכתבנו לעיל או׳ ט״ל יעו״ש וכ״מ מסתמיות דברי הרמב״ם פ״ח מה׳ לולב. וגם לדעת הרא״ש י״ל דלאו לעיכובא קאמר דהא בגמ׳ (סוכה מ״א ע״ב) סתמא קאמר החזירו יצא לא החזירו לא יצא משמע דהכל תלוי רק בחזרה וכ״מ מפירש״י שם יעו״ש ודוק:
(מח) שם. ומיהו אפי׳ לא החזירו לידו אלא לאחר וכו׳ כדאמרינן שם בגמ׳ ומעשה ברבן גמליאל וכו׳ נטלו ר״ג ויצא בו ונתנו לר״י במתנה נטלו ר״י ויצא בו ונתנו לר אלעזר וכו׳ והגם שכתבו שם התו׳ דדעתו של ר״ג היה שיצאו כולם ואח״כ יחזירהו י״ל דמסתמא דעת כל אדם כך דניחא ליה למיעבד מצוה בממוניה אלא א״כ ידעינן ביה שהוא מקפיד ע״ז דאז אסור ליתנו לאחרים אלא א״כ נטל ממנו רשות. וכ״כ ח״א שם דאם מפרש לו שלא יתן אסור ליתן לאחר שהרי מקפיד עכ״ל ומ״ש דאם מפרש וכו׳ היינו בלא ידעינן דעתיה אבל אי ידעינן הוי כמפורש ואם נתן לאחר גם הוא לא יצא שהרי נתבטלה המתנה כיון שלא קיים התנאי:
(מט) שם. ומיהו אפי׳ לא החזירו לידו אלא לאחר וכו׳ אפי׳ אמר בפי׳ ע״מ שתחזירהו לי. תשו׳ הרשב״א סי׳ אלף. וכ״כ בש״ל. מ״א סק״ז. א״ר או׳ ח׳ וכבר כתבנו באו׳ הקודם דאי ידעינן ביה שמקפיד אסיר ליתן לאחר בלא רשות בעליו:
(נ) שם. אלא לאחר ואחר לאחר וכו׳ ור״ל שאחר נתן לאחר ג״כ במתנה ע״מ להחזיר כמו שנתנו לו. וכן אחר לאחר ועד אחרון שהחזיר לבעליו. ומשמע דאפי׳ לכמה בני אדם יכול ליתן. וכ״כ הר״ן. אך בזה״ז שקונין אתרוג א׳ לכל ז׳ ימי החג אפשר שמקפיד אם יתנו להרבה בני אדם שחושש שמא יתקלקל אלא א״כ יקח רשות:
(נא) שם. והאחרון מחזירו לבעלים יצא. ואם לא החזירו כולם לא יצאו כיון דלמפרע לא הוי מתנה לראשון כיון דלא נתקיים התנאי איך יהיה מתנה לאחרים. וכן אם נתן לו את דמיו או נאנס או החזירו לאחר זמן מצותו לא יצאו כמ״ש סעי׳ ד׳ יעו״ש:
(נב) שם. והאחרון מחזירו לבעלים וכו׳ ומשמע מזה דהנותן לולבו לחבירו ע״מ להחזיר א״צ להחזירו בידו אלא אפי׳ החזירו לו ע״י אחרים יצא. ועוד משמע מזה דצריך הוא לשלחו ליד בעלים ולא יטריח הבעלים לבא לקחת אותו כי ע״מ כן לא נתן:
(נג) ומי שנוהג לתת לולבו לאחרים לצאת בו י״ל בבוקר קודם שנותן הריני מגלה דעתי ורצוני שכל מי שלוקח לולב ואתרוג שלי היום ושאר מינים שבלולב הרי הם לו במתנה גמורה ע״מ שיחזירם לי במתנה ואם תקח אותם אשה נשואה ע״מ שאיך לבעלה רשות בה. ועיין לעיל או׳ י״ג:
(יד) שֶׁאֵין לוֹ אַחֵר – בעל הלולב, או ילדיו, לא קיימו את המצוה, או שחפצו לשוב ולקיימה. לכן מסתבר שלמרות שלא התנה מפורש להחזיר, הרי זה כאילו התנה בפירוש.
(טו) כדי שיהיה של בעלים ויצאו בו – כלומר לא די בהחזרת הלולב באופן מעשי, כי ניתן לפרש זאת כהשאלה. לכן צריך המחזיר לכוון, שמקנהו חזרה לבעליו. וזה מוסכם על המחבר.
(טז) וְהָאַחֲרוֹן מַחֲזִירוֹ לַבְּעָלִים, יָצָא – כי התנאי של הבְּעָלִים היה, שלבסוף ישוב הלולב אל ידו. וכשהוא ניתן ביד אחר, וזה לאחר, ומחזיר לבעלים, הרי נתקיים התנאי של הבעלים הראשונים.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהמגן אברהםאליה רבהבאר היטבביאור הגר״איד אפריםמשנה ברורהביאור הלכהכף החייםשולחן ערוך כפשוטוהכל
 
(ו) לֹא יִתְּנֶנּוּ בְּיוֹם רִאשׁוֹן לְקָטָן, קֹדֶם שֶׁיָּצָא בּוֹ, מִפְּנֵי שֶׁהַקָּטָן קוֹנֶה וְאֵינוֹ מַקְנֶה לַאֲחֵרִים מִן הַתּוֹרָה, וְנִמְצָא שֶׁאִם הֶחֱזִירוֹ לוֹ אֵינוֹ מֻחְזָר; וְיֵשׁ מִי שֶׁאוֹמֵר שֶׁאִם הִגִּיעַ לְעוֹנַת הַפָּעוֹטוֹת, מֻתָּר; וְאִם תּוֹפֵס עִם הַתִּינוֹק יוֹצֵא, כֵּיוָן שֶׁלֹּא יָצָא מִיָּדוֹ שַׁפִּיר דָּמִי.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהמגן אברהםאליה רבהבאר היטבביאור הגר״אלבושי שרדהגהות ר׳ עקיבא איגריד אפריםחכמת שלמהמשנה ברורהביאור הלכהכף החייםשולחן ערוך כפשוטועודהכל
רמב״ם שופר וסוכה ולולב ח׳:י׳
(ו) ומטעם זה דבעינן משלכם לא ליקני איניש לולבא לקטן ביומא קמא וכו׳ מימרא דרבי זירא בפרק לולב וערבה (סוכה מו.) ופירש״י מקני קני דרבנן תקיני ליה זכייה לנפשיה אקנויי לא מקני אינו יכול לחזור ולהקנותו לאביו במתנה דלאו בר דעת הוא וכ׳ הר״ן דבתינוק שלא הגיע לעונת הפעוטות מיירי דזוכה לעצמו ואינו מזכה לאחרים דאי פשהגיע לעונת הפעוטות כבן ו׳ או כבן ז׳ אקנויי נמי מקני דהא קי״ל הפעוטות מקחן מקח וממכרן ממכר במטלטלין ומסקינן נמי בהניזקין (נט.) דמתנתו מתנה וא״ת והא איהו ע״מ להחזיר יהביה ניהליה ואי אקנויי נמי לא מקני ולא מצי לאהדורי נמצא מתנתו בטילה ליתא דהא קי״ל דכל תנאי דא״א להתקיים בסופו והתנה עליו בתחלה תנאו בטל ונמצא שהקטן קנאו ואע״פ שאינו יכול להחזירו עכ״ל:
[בדק הבית: ומדברי הרמב״ם נראה דאפי׳ בהגיע לעונת הפעוטות מיירי:]
וכתוב במרדכי ובהג״א בשם א״ז שאם תופס עם התינוק כיון שלא יצא מידו לגמרי שפיר דמי ובקיאי הדעת מחזירין אותו למקומו והתינוקות מעצמם נוטלין אותו ומברכין עליו:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(א) וכתב מהר״א מפרא״ג דבשעה שמחזיר לו צריך לחזור וליתן לו במתנה וכ״ה באשיר״י ובתא״ו נ״א פ״ד וכתב עו״ש בתא״ו דאם נתן לו אתרוג במתנה ואמר אחריך לפלוני אפי׳ אכלו הראשון או מכרו יצא דאין לאחרון אלא מה ששייר ראשון כמו בשאר מתנה ועיין בדין זה בח״מ בדין מתנה:
(ב) וכתב בתשובת מהרי״ל סי׳ ק״ז כ׳ מוה״רם גובין מעות אתרוג לפי ממון דהידור מצוה מוטלת על העשירים טפי מעל העניים וכתב עוד שם דאין יכולין לכוף אשה שתתן לאתרוג מאחר שאינה מחויבת בדבר:
(ג) וכתב הרא״ש דאע״ג דנותן לו ע״מ להחזיר לא מהני גבי קטן וכ״כ רי״ו והר״ן:
(ד) וז״ל הג״מ סוף ה׳ לולב אמנם הירא וחרד לדבר השם והמחבב לעשות מצוה מן המובחר ראוי להיות לו לולב ואתרוג בפני עצמו כדי לעשות הנענועין כהלכתן ועוד שרוב ב״א מברכין בשעה שהם שותפין ואין יודעין להעלות על דעתן ליזהר שיהיו במתנה ולא נהגו להיות לכל הקהל אתרוג א׳ אלא מדוחק עכ״ל הר״ם וכתב עוד דאסור לזלזולי במצות אתרוג או שאר מצות שהעו״ג מוכרין אותו כדאמרינן בגמרא לא איבעיא לך לזלזולי כולי האי עכ״ל וכתב מהרי״ל דאף אם יום ראשון בשבת יראה כל א׳ וישתדל שיהא לו אתרוג ולולב מיוחד:
(ו) ומ״ש ומטעם זה דבעינן משלכם כו׳ מימרא דר׳ זירא בפ׳ לולב וערב׳ ומשמע מדברי הרא״ש דדוקא לאקנויי לגמרי ע״מ שיחזירהו לו לא ליקני לינוק׳ אבל אם אמר ליה יהא שלך עד שתצא בו ואחר כך תחזירנו לי דאינו אלא כמו שאול אצל התינוק שפיר דמי ועיין בתשובת הרשב״א סימן ס״ב וסי׳ פ״ז:
רמב״ם שופר וסוכה ולולב ח׳:י׳
(יא) מימרא דר׳ זעירא ע״ו
(יב) ר״ן שם
(יג) מרדכי והגהת אשרי בשם א״ז
(ח) לקטן. אם אמר לקטן יהא שלך עד שתצא בו הקטן לא יצא כמ״ש ס״ג (הרא״ש):
(ט) הפעוטות. היינו בן ו׳ שנים כמ״ש בח״מ סי׳ רל״ה:
(יא) ויש מי שאומר וכו׳. המעיין בבית יוסף יראה דאפשר דגם סברא ראשונה מודה לזה:
(י) הפעוטות – היינו בן ו׳ שנים כמ״ש בח״מ סי׳ רל״ה:
(יב) ס״ו ואם תופס כו׳ – ב״מ ז׳ א׳ האי סודרא כו׳ הלא״ה לא וכן כאן:
(ב) מ״א סק״ב אבל הגימור אינו מלאכה אלא הכיבוי והבערה עכ״ל כצ״ל:
(ג) שם פי׳ דהא דאמרי׳ בביצה דכ״ג גבי פלוגתא דמוגמר אמר שם דלעשן פירות בעשן בשמים לקלוט הריח רב אוסר דלא מיקרי אוכל נפש משום דאינו שוה לכל נפש אלא לאיסטניס ואית בי׳ אב מלאכה מכבה ומבעיר דמתחלה מכבה הגחלים כשנותן אבקת הבשמים עליהם ואח״כ מבעירן ואמר רב יהודה דדוקא ע״ג גחלת אסור אבל ע״ג חרס מלובן מותר. פירש״י דכיבוי ליכא והבערה הוא כלאחר יד ע״י שינוי וליכא אסורא דאורייתא והתוס׳ פירשו דס״ל מתוך שהותרה הבערה לצורך וכו׳. ורבה אמר ע״ג חרס נמי אסור משום דמוליד ריחא בחרס ע״כ. וזה אינו מתכוין להוליד ריח בחרס ואפ״ה אסור משום פסיק רישא:
(ד) שם דהא עושה לצורך אוכל נפש וכו׳. אין ל׳ זה מדוקדק דהא אינו שוה לכל נפש וכמ״ש תחלה אלא הול״ל שהוא כלאחר יד או כפי׳ התו׳:
(ה) שם מותר ליתנו בי״ט. כ״כ המ״א ססי׳ תקי״א ע״ש:
(ו) סק״ג למכור האתרוג שרי וכו׳ ר״ל לאשתו ליתן לא׳ מאוהביו במתנה:
(ז) שם וא״כ ה״נ נימא הכי וכו׳. ע׳ עצי ארזים סי׳ כ״ח סק״ח:
(ח) שם באתרוג אם השאילו. ע׳ מ״א סי׳ תרמ״ט סק״ד:
(ט) סק״ד ע״מ שתחזירהו לי וכו׳ דל׳ לי משמע דבר הראוי לי וצריך לי דהיינו בזמן מצותו:
(י) ש״ע ס״ו שלא יצא מידו וכו׳. משמע דבה״ג לא זכה בו הקטן וקשה דא״כ אין הקטן יוצא כמ״ש המ״א סק״ח ואפשר מיירי בקטן שלא הגיע לחינוך א״נ בלא הגיע לפעוטות ואביו אין לו אחר צריך לעשות כל וכל זה דוחק דהא יכול הוא לצאת בו תחלה וע׳:
(יא) מ״א סק״ח בו הקטן וכו׳. דאל״כ יתננו באופן זה לקטן דאז א״צ הקטן לקנותו א״ו דגם בקטן אסור בכה״ג כמו בגדול בס״ג:
(יב) סק״י דאדעתא דהכי קנאוהו הוא דיבור בפ״ע מצויין בהג״ה:
(א) סעיף ו׳ לקטן קודם שיצא בו. ע׳ בתשו׳ משאת משה סימן ד׳:
(ב) שם ואינו מקנה לאחרים מן התורה ואם הבן סמוך על שלחן אביו אם מהני מה שנותן לאביו לצאת בו. ע׳ לעיל סימן שס״ו פ״ו. וע׳ מחנה אפרים הל׳ זכייה סימן ב׳.
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

לא יתננו ביום ראשון לקטן קודם שיצא בו וכו׳ – נ״ב: הנה מה שנוהגין שנותנין לקטן תחלה ואח״כ מברכין הגדולים נ״ל ללמד זכות ע״ז עפ״י דעת הח״ץ בתשובה דאם אין לו הכשרים ביו״ט א׳ מותר ליטול הכשרים בשני דלא גרע יו״ט א׳ מיו״ט ב׳ והוי בו חיוב דרבנן דלא גרע משני ע״ש. א״כ י״ל ה״נ בקטן דאינו מקנה לו רק דמברך עליו בתורת שאול מידי דהוה איו״ט ב׳ וכיון דקטן אינו חייב מה״ת רק מדרבנן מכח חינוך והרי מדרבנן די בשאול לכך אינו מקנה לו לחלוטין ודוקא בגדול דחייב מן התורה ומן התורה בעינן לכם ביו״ט א׳ הוי אנן סהדי דכוונתם באופן המועיל ומכוין במתנה עמ״ל אבל בקטן לתורת חינוך דדי בשאול ליכא אומדנא מן הסתם ואמרינן דבתורת שאול נתנו לו. ומה דאמרינן בש״ס לא לקני איניש כו׳ היינו דקמ״ל דאם רוצה להקנות לו אינו רשאי אבל באמת לא בעינן הקנאה בקטן ונתיישב בזה מנהגינו על נכון בעזה״י ודו״ק:
(כג) ביום ראשון וכו׳ – וה״ה לדידן דעושין שני ימים:
(כד) קודם שיצא בו – וה״ה אם מזכה רבים בלולבו לא יתן לקטן עד שיברכו כולם:
(כה) אינו מוחזר – ולפ״ז יש ליזהר שלא לברך על לולב של אישתקד אם זוכר שנתן אותו במתנה לקטן:
(כו) הפעוטות – היינו כבן וי״ו או כבן ז׳:
(כז) מותר – דאז מתנתו מתנה מד״ס ועיין בה״ל:
(כח) כיון שלא יצא מידו ש״ד – ר״ל דעי״ז אין הקטן קונה כלל ולכן מותר אפילו בלא הגיע לעונת הפעוטות וה״ה אם לא מקנה ליה כלל לקטן או שאומר לו יהא שלך עד שתצא בו ואח״כ יהא שלי כבתחלה דהו״ל כשאול כנ״ל בס״ג אלא דבכל אלו העצות לא מהני רק לגדול שיהיה יכול אח״כ לצאת בו אבל הקטן לא יצא בנטילה כזה דהא אינו שלו ולא מקרי לכם ולא קיים בו אביו מצות חינוך ויש מאחרונים שסוברין דמצות חינוך מתקיים גם בשאול דהא גם בזה מתחנך הבן למצות וכן משמע במרדכי בשם ראב״ן:
לא יתננו וכו׳ – דעה ראשונה הוא לשון הרמב״ם ועיין בבד״ה שכתב דמדסתם משמע דאפילו הגיע לעונת הפעוטות ג״כ אין ליתן לו והטעם דהרמב״ם לשיטתו בפ׳ כ״ט מהלכות מכירה דהיכא דדעת אחרת מקנה לו הוא זוכה מן התורה וא״כ אפילו הגיע לעונת הפעוטות דתקנו רבנן דמתנתו מתנה הלא מן התורה אינו יכול להקנות [וזהו שכתב ואינו מקנה לאחרים מן התורה] ולא הוי מן התורה משלכם ודעת הי״א דאפילו כשדעת אחרת מקנה אותו אין קנינו אלא מדרבנן ולכן כשהגיע לעונת הפעוטות כשם שזוכה מדרבנן כן מקנה ג״כ מדרבנן [לחם משנה] ופשוט דדין זה שייך בכל הד׳ מינים וזה ג״כ פשוט דודאי יש להחמיר לכתחלה כדעה הראשונה דהיא סתמית שלא ליתן במתנה לשום קטן והיינו אפילו במתנה ע״מ להחזיר כמבואר בפוסקים. ודע דקטן נקרא לדעה ראשונה עד שהוא בן י״ג ויום אחד ועיין בפמ״ג שכתב דאפילו הוא בן י״ג שנה כ״ז שלא ידעינן שהביא ב׳ שערות אין ליתן לו דספק תורה לחומרא אמנם בתשובת כתב סופר סימן קכ״ט דעתו דמותר לכתחלה משום חזקה דרבא וגם איכא ספק ספיקא דשמא גם בפעוטות מותר כדעת הי״א. עוד שם בסימן קכ״ח בקטן הסוחר אתרוגים שקונה ומקנה מסיק שם דלכתחלה יש למנוע מלקנות ובדיעבד אם יצא בו אינו חוזר לברך משום חשש ברכה לבטלה ע״ש:
קודם שיצא בו – יש מאחרונים שסוברין שאפילו לאחר שיצא בו אין כדאי ליתן לקטן במתנה שמא יזדמן לו אחד שיבקש ממנו ליתן לו לצאת בו עיין בא״ר:
אינו מוחזר – ר״ל ולא יכול לצאת בעצמו. וכתבו הפוסקים ואפילו נתן לו במתנה ע״מ להחזיר ג״כ לא יצא אח״כ דחזרתו אינו חזרה ולכאורה הא איהו ע״מ להחזיר יהביה ניהליה ואי לא יכול הקטן להקנות לו אח״כ בחזרה נמצא מתנתו בטילה אבל באמת ליתא דהא קי״ל דכל תנאי שא״א להתקיים בסופו והתנה עליו בתחלתו דתנאו בטל ונמצא שהקטן קנאו אע״פ שלא יכול להחזירו [ר״ן]:
(נד) [סעיף ו׳] לא יתננו ביום ראשון לקטן וכו׳ דהכי איתא בגמ׳ (סוכה מ״ו ע״ב) א״ר זירא לא ליקני איניש הושענא לינוקא ביומא טבא קמא מ״ט דינוקא מקנא קני אקנויי לא מקני ואשתכח דקא נפיק בלולב שאינו שלו. ופירש״י לא ליקני איניש הושענא לינוקא במתנה עד שלא יצא בדהוא. דינוקא מקנא קני דרבנן תקינו ליה זכייה לנפשיה. אקנויי לא מקני אינו יכול לחזור ולהקנותו לאביו במתנה דלאו בר דעת הוא עכ״ל וכתב הר״ן וא״ת והא איהו ע״מ להחזיר יהביה ניהליה ואי אקנויי לא מקני ולא מצי לאהדורי נמצאת מתנתו בעולם ליתא דהא ק״ל דכל תנאי שא״א להתקיים בסופו והתנה עליו בתחלתו תנאו בטל ונמצא שהקטן קנאו ואעפ״י שאינו יכול להחזירו עכ״ל והב״ד ב״י. וכ״כ בחקת הפסח בסופו בשיירי ער״ה על סעי׳ זה בשם כמה פו׳ דאפי׳ מתנה ע״מ להחזיר לא יתננו לקטן דקטן קונה ואינו מקנה יעו״ש:
(נה) שם. לא יתננו ביום ראשון לקטן וכו׳ וה״ה ביו״ט שני לדידן שעושים ב׳ ימים. א״א אות ח׳ ואו׳ ט׳ ח״א כלל קנ״ב או׳ י״א. מ״ב או׳ כ״ג. ועיין באו׳ שאח״ז:
(נו) שם. קודם שיצא בו. ודעת הלבוש נראה דה״ה אחר שיצא בו לא יעשה כן לכתחלה שמא יצטרך עוד לקנות לאחר. ועוד י״ל דדין יו״ט שני כמו בראשון כמ״ש בסי׳ תרמ״ט וכ״מ בתשו מהרי״ו סי׳ קצ״א. א״ר או׳ יו״ד. ור״ל כיון דדין יו״ט שני כמו בראשין אם יתננו לקטן ביום ראשון אחר שיצא הרי הקטן אינו יכול להקנות ואיך יצא בו בשני וע״כ אין ליתנו לקטן בראשון אפי׳ אחר שיצא ולפי טעם ראשון שמא יצטרך ליתנו לאחרים א״כ גם בשני לא יתננו לקטן אפי׳ אחר שיצא מפני שצריך לאחרים אבל אם אין דרכו לתת לולבו לאחרים יכול ליתנו לקטן ביו״ט ב׳ אחר שיצא בו. וכ״כ המאמ״ר אות ו׳ יעו״ש:
(נז) שם. מפני שהקטן קונה ואינו מקנה וכו׳ ומשמע מדברי הרא״ש דדוקא לאקנויי לגמרי ע״מ שיחזירהו לו לא ליקני לינוקא אבל אם אמר ליה יהא שלך עד שתצא בו ואח״כ תחזירנו לי דאינו אלא כמו שאול אצל התינוק שפיר דמי. ב״ח. שכנה״ג בהגב״י אות ב׳ ומ״ש שפיר דמי היינו לגבי אחרים שיכולין לצאת בו אח״כ אבל הקטן לא יצא כיון דהוי כשאול וכמ״ש סעי׳ ג׳ וכ״כ מ״א סק״ח. א״ר או׳ יו״ד. א״א אות ח׳ ומה שנותנו לו היא רק לחינוך בעלמא וכמו תופס עם התינוק שכתב הש״ע דג״כ אינו יוצא אלא לחינוך בעלמא להרגילו במצות. ומיהו י״א דקטן יוצא בשאול כמ״ש לקמן אות ס״א יעו״ש:
(נח) שם. ונמצא שאם החזירו לו אינו מוחזר. ולפ״ז יש ליזהר שלא לברך על לולב של אישתקד אם זוכר שנתנו במתנה לקטן. והיינו לנוהגין להקל בשעת הדחק לצאת ביבש כמ״ש לעיל סוף סי׳ תרמ״ט בהגה יעו״ש. וכ״כ מ״ב או׳ כ״ה:
(נט) שם. ויש מי שאומר שאם הגיע לעונת הפעוטות וכו׳ זהו דעת הר״ן שהביא בב״י אבל סברא ראשונה שכתב בסתם היא כדעת הרמב״ם שהביא בבד״ה שאפי׳ הגיע לעונת הפעוטות קונה ואינו מקנה. וכ״כ הברכ״י או׳ ג׳ ער״ה או׳ ט׳ ועי״ש בברכ״י מ״ש להשיג על דברי הא״ר או׳ י״א שכתב דאפשר דגם סברא ראשונה מודה לזה יעו״ש:
(ס) שם. לעונת הפעוטות. היינו כבן שש או כבן שבע ב״י בשם הר״ן לבוש. מאמ״ר או׳ ז׳ א״א או׳ ט׳ מ״ב או׳ כ״ו. ועיין במס׳ גיטין דף נ״ט ע״א ובדברינו לעיל סי׳ י״ז או׳ יו״ד:
(סא) שם. שאם הגיע לעונת הפעוטות מותר. דהא ק״ל הפעוטות מקחן מקח וממכרן ממכר במטלטלין ומסקינן נמי בהנזיקין (גיטין נ״ט ע״א) דמתנתו מתנה. ב״י בשם הר״ן. והיינו מתקנת חכמים כמבואר שם בגמ׳ ובש״ע חו״מ סי׳ רל״ה סעי׳ א׳ יעו״ש:
(סב) שם. ואם תופס עם התינוק וכו׳ היינו בלא הגיע לעונת הפעוטות ולדיעה ראשונה שהיא סתם הש״ע אפי׳ בהגיע לפעוטות צריך לתפוס עם התינוק עד שיהיה בן י״ג שנים. ואם יש לו י״ג שנים ולא ידעינן אם הביא ב׳ שערות ספק תורה לחומרא. א״א או׳ י״ב. מיהו בתשו׳ כתב סופר סי׳ קכ״ט כתב בקטן שהגיע לי״ג שנים ולא נבדק אם הביא ב׳ שערות מותר לכתחלה משום חזקה דרבא וגם איכא ס״ס דשמא גם בפעוטות מותר יעו״ש. פ״ת:
(סג) שם. ואם תופס עם התינוק וכו׳ ומשמע אף פחות מחינוך אם ירצה רשאי לומר הברכה עם הקטן וצונו ואע״ג דאין בר חינוך מ״מ י״ל להתלמד רשאי. מש״ז ססי׳ תרנ״ז. ועיין ברכ״י סוף או׳ ו׳ מ״ש בזה בשם הרא״ם ובדברינו לעיל סי׳ תרנ״ז או׳ ד׳ יעו״ש:
(סד) שם. כיון שלא יצא מידו שפיר דמי. ר״ל דעי״ז אין הקטן קונה כלל כיון שלא יצא מרשותו ולכן מותר אפי׳ בלא הגיע לעונת הפעוטות וה״ה אי לא מקני ליה לקטן כלל או נותן לו בשאלה כמ״ש לעיל או׳ נ״ד אלא דבכל אלו הגוונות לא מהני אלא לענין שיוכל לצאת בו הגדול אח״כ אבל הקטן לא יצא בנטילה זו י״ח אם הגיע לחינוך דהא אינו שלו ולא מקרי לכם ולא קיים אביו מצות חינוך ביום ראשון כמ״ש לעיל סי׳ תרנ״ז או׳ ו׳ יעו״ש מיהו דעת הבגדי ישע סק״ח גם בשאול יוצא ידי חינוך יעו״ש וכ״כ הברכ״י אות ו׳ להוכיח מדברי הג״א והמרדכי יעו״ש נמצא דדבר זה בפלוגתא שניא וע״כ אם אפשר לאביו יש לו לקנות לבנו שהגיע לחינוך לולב בפ״ע כדי לצאת י״ח חינוך גם ביום ראשון לכ״ע וגם כדי לברך ולנענע עם הצבור וכמ״ש לעיל בסי׳ תרנ״ז יעו״ש:
(סה) יש להחמיר שלא לצאת ביו״ט א׳ בלולב שלוקחים מקופה של עניים או של רבים שיש בו זכות לקטנים. הריטב״א בשם רבו יעו״ש. וכ״כ או״ח והכלבו בשם הראב״ד יעו״ש. ער״ה אות י״א:
(סו) קטן הסוחר באתרוגים שקונה ומקנה אי שפיר לקנות ממנו עיין בתשובת חת״ס סימן קכ״ח שמסיק דלכתחלה בודאי יש למנוע מלקנות ובדיעבד אם יצא בו אינו חוזר לברך משום חשש ברכה לבטלה יעו״ש. פ״ת:
(יז) הקדמה לסעיף – קטן, עד גיל שש או שבע, נעדר כל אפשרות להקנות. אחר גיל זה, אין לו מן התורה אפשרות להקנות, אבל מדרבנן יכול הוא להקנות. כפי שכותב הרמב״ם (הלכות מכירה פרק כט הלכה ו) ״קָטָן עַד שֵׁשׁ שָׁנִים אֵין הַקְנָיָתוֹ לַאֲחֵרִים כְּלוּם. וּמִשֵּׁשׁ שָׁנִים עַד שֶׁיַּגְדִּיל, אִם יוֹדֵעַ בְּטִיב מַשָּׂא וּמַתָּן, מִקָּחוֹ מֶקָּח וּמִמְכָּרוֹ מֶמְכָּר וּמַתְּנָתוֹ קַיֶּמֶת. וְדָבָר זֶה מִדִּבְרֵי חֲכָמִים כְּמוֹ שֶׁבֵּאַרְנוּ, כְּדֵי שֶׁלֹּא יִבטל, וְלֹא יִמצא מִי שֶׁיִּמְכֹּר לוֹ, וְלֹא יִקַּח מִמֶּנּוּ״. אבל אם נותנים מתנה לקטן, הוא זוכה בה מן התורה.
(יח) מפני שהקטן קונה – מן התורה.
(יט) ואינו מַקְנֶה לאחרים מן התורה – רק מדרבנן. והיות שאינו מקנה מן התורה, נמצא שאם החזיר לולב, לא קנאו המקבל מן התורה, ואינו יכול לקיים בו את המצוה.
(כ) מותר – כי מאחר שתיקנו חכמים בקטן שהגיע לגיל הפעוטות שיוכל להקנות, נמצא שבהחזרת הלולב לאביו, חזר אביו וקנאו.
(כא) תופס עם התינוק – האב תופס יחד עם בנו הצעיר, ומנענעים.
(כב) שַׁפִּיר דָּמִי – הואיל ולא יצא הלולב מיד האב, אין כאן נתינה לקטן.
יש מי שכתב שאב יכול להרשות לבנו את השימוש בלולב, אף ללא הקנאה. כי מאחר והילד נוטל הוא הרי מתחנך, גם אם הלולב אינו שלו.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהמגן אברהםאליה רבהבאר היטבביאור הגר״אלבושי שרדהגהות ר׳ עקיבא איגריד אפריםחכמת שלמהמשנה ברורהביאור הלכהכף החייםשולחן ערוך כפשוטוהכל
 
(ז) שֻׁתָּפִים שֶׁקָּנוּ לוּלָב אוֹ אֶתְרוֹג בְּשֻׁתָּפוּת, אֵין אֶחָד מֵהֶם יוֹצֵא בּוֹ יְדֵי חוֹבָתוֹ בַּיּוֹם הָרִאשׁוֹן עַד שֶׁיִּתֵּן לוֹ חֶלְקוֹ בְּמַתָּנָה. {הַגָּה: וְדַוְקָא שֶׁלֹּא קָנוּ לְצֹרֶךְ מִצְוָה, אֲבָל אִם קָנוּ לְצֹרֶךְ מִצְוָה יוֹצְאִים בּוֹ מִסְּתָמָא, דְּאַדַּעְתָּא דְּהָכֵי קְנָאוּהוּ (הַמַּגִּיד).}
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהמגן אברהםביאור הגר״איד אפריםמשנה ברורהביאור הלכהכף החייםשולחן ערוך כפשוטועודהכל
(ז) אחין או שותפין שיש להם אתרוג בשותפות וכו׳ בפרק יש נוחלין (בבא בתרא קלז.) אמר רבה ב״ר הונא האחין שקנו אתרוג בתפוסת הבית נטלו א׳ מהן ויצא בו אם יכול לאכלו יצא ואם לאו לא יצא ופרשב״ם שקנו אתרוג ירשו מאביהם או לקחו במעו׳ ירושת אביהם בתפוסת הבית כל זמן שלא חלקו ונטלו אחד מן האחין בלא דעת חבירו ויצא בו רואין אם אין האחין מקפידין זה על זה ויכול לאכלו בלא רשותא כגון שיש אתרוגים הרבה בתפוסת הבית או שימצאו הרבה אתרוגים בעיר או שכבר יצאו ואין צריכין לו עוד יצא דקרינן בו לכם שהרי כולו שלו הוא ואם לאו לא יצא דכתיב ולקחתם לכם משלכם שיהא כולו שלו ולא מקצתו שלו והרי״ף והרא״ש הביאו מימרא זו בפרק לולב הגזול וכתבו עליה ש״מ דהני בי תרי דזבני לולב בשותפות לא נפקי ביה ידי חובתייהו ביומא קמא עד דיהיב חד לחבריה מנתא דיליה ואי לא לא נפיק וכ״כ הרמב״ם ז״ל:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יד) מימרא דרבא בר רב הונא ב״ב קל״ו הביאו הרי״ף ורא״ש בפ״ג דסוכה וכ״כ רמב״ן
(י) אין א׳ מהם וכו׳. משום דקפדו אהדדי כמ״ש ס״ח דאדעתא דהכי קנוהו דיש ברירה כמ״ש בי״ד סי׳ רכ״ו (מ״מ בשם רשב״א) ובתשו׳ סי׳ ס״ב כ׳ שאמר כן להל׳ ולא למעשה ולכן נ״ל שטוב להכריז שיתן כל א׳ חלקו לחבירו במתנה כי בסי׳ רכ״ו יש הרבה דיעות בזה ע״ש בב״י עמ״ש סוף סי׳ זה:
(יג) ס״ז דוקא שלא כו׳ – כמ״ש בס״ט מה כו׳ וכ׳ המ״מ בשם הרשב״א כיון שידעו בשעת שאינו ראוי ליחלק וע״ד כן לקחוהו אמרינן יש ברירה בשעה שנוטל לצאת כולו שלו כמו שותפין שנדרו הנאה זה מזה שנכנסין לחצר שאין בו דין חלוקה דאמרינן יש ברירה שכשלקחוהו ע״מ כן שבשעה שכ״א מהן נכנס יהיה מקום דריסתו שלו וכן בלולב כיוצא וא״צ להקנות ובב״ק נ״א ב׳ פי׳ הרשב״א בשם ר״ח משימסור לו דליו. נטלא והוברר הדבר משמסר לו הדלי שהבור עומד ברשותו ומשל עצמו הוא דולה וז״ש שם ואזדי לטעמייהו כו׳ כמ״ש בנדרים דבאין בו דין חלוקה פליגי ואמרינן דהוברר הדבר בשעה שמשתמש שכולו הוא שלו:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(כט) אין אחד מהם יוצא וכו׳ – דבעינן שיהא כולו שלו. ואם אמר לו טול לך לצאת בו עיין לעיל בס״ג במש״כ שם:
(ל) חלקו במתנה – ואפילו בע״מ להחזיר ג״כ סגי כנ״ל בס״ד:
(לא) יוצאים בו מסתמא – ר״ל אף שלא פירשו כן בהדיא:
(לב) דאדעתא דהכי קנאוהו – ר״ל דכיון שידעו בשעת לקיחה שאינו ראוי ליחלק וע״ד כן לקחוהו הוי כאלו פירשו שלכל אחד בשעה שיקחהו לצאת בו יהיה כולו שלו ע״מ שאח״כ יחזירהו לחבירו ומ״מ טוב לומר בפירוש שנותן כ״א חלקו לחבירו במתנה ע״מ להחזיר בשעה שיוצא בו וכמו שכתבנו לקמיה בס״ט:
שותפים שקנו אתרוג וכו׳ – בלבוש איתא אחים או שותפים וכו׳ וטעמו דכיון שהוא רק אתרוג אחד אפילו באחים ג״כ דינא הכי כמו שכתוב בסעיף שאחר זה:
(סז) [סעיף ז׳] שותפים שקנו לולב וכו׳ בלבוש כתב אחים או שותפים וכו׳ וטעמו דכיון שהוא רק אתרוג א׳ אפי׳ באחים ג״כ דינא הכי כמ״ש בסעי׳ שאח״ז. מ״ב בב״ה:
(סח) שם. אין אחד מהם יוצא בו וכו׳ משום דקפדי אהדדי כמ״ש סעי׳ ח׳ מ״א סק״ו:
(סט) שם. עד שיתן לו חלקו במתנה. דכתיב ולקחתם לכם משלכם שיהא כולו שלו ולא מקצתו שלו. רש״י בבא בתרא קל״ז ע״ב. ב״י. לבוש:
(ע) שם. עד שיתן לו חלקו במתנה. ואפילו במתנה ע״מ להחזיר נמי סגי כמ״ש לעיל סעי׳ ד׳ וכן כשנוטלו השני אומר לו הראשון הרי אני נותן לך חלקי שבלולב זה או שבאתרוג זה במתנה ע״מ להחזיר:
(עא) שם בהגה. יוצאין בו מסתמא. ר״ל אפי׳ לא פירשו שכל אחד נותן חלקו לחבירו במתנה:
(עב) שם בהגה. דאדעתא דהכי קנאוהו. דאמרינן יש ברירה שהרי בשעה שלקחוהו היו יודעים שאינו ראוי ליחלק ועל דעת כן לקחיהו שבשעה שיטלנו כל אחד מהם לצאת בו שיהא כולו שלו דומוא דשותפין שנדרו הנאה זה מזה ביו״ד סי׳ רכ״ו. מ״מ פ״ח מה׳ לולב בשם תשובת הרשב״א סי׳ ת״ו יעו״ש. מיהו בתשו׳ הרשב״א סי׳ ס״ב כתב שאמר כן להלכה ולא למעשה יעו״ש וכן בתשו׳ שם לסימן ת״ו כתב שראה למקצת מגדולי המורים הראשונים שכתבו בנידון זה באתרוג שלקחוהו הצבור שצריך שכל יחיד ויחיד יתן ע״מ להחזיר יעו״ש. ולכן כתב המ״א סק״י שטוב להכריז שיתן כל אחד חלקו לחבירו במתנה כי ביו״ד סימן רכ״ו יש הרבה דיעות בזה כיעו״ש בב״י עכ״ל וכ״כ א״א אות יו״ד. מ״ב או׳ ל״ב:
(כג) עַד שֶׁיִּתֵּן לוֹ חֶלְקוֹ במתנה – כי ביום הראשון צריך האתרוג להיות בבעלותו המוחלטת, לצורך קיום המצוה.
(כד) דְּאַדַּעְתָּא דְּהָכֵי קְנָאוּהוּ – כלומר ברור ששניהם רוצים לקיים את המצוה. ואף אם לא פירשו את רצונם, ברור שמסכימים שהראשון הנוטל, יקבל את חלקו של השני במתנה. ואחר שיוצא בו, ייתן את הלולב במתנה לחברו. אבל המחבר סובר, שצריך לפרש זאת.
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהמגן אברהםביאור הגר״איד אפריםמשנה ברורהביאור הלכהכף החייםשולחן ערוך כפשוטוהכל
 
(ח) הָאַחִים שֶׁקָּנוּ אֶתְרוֹגִים מִתְּפִיסַת הַבַּיִת וְנָטַל אֶחָד מֵהֶם אֶתְרוֹג וְיָצָא בּוֹ, אִם יָכוֹל לְאָכְלוֹ וְאֵין הָאַחִים מַקְפִּידִים בְּכָךְ, יָצָא; וְאִם הָיוּ מַקְפִּידִים, לֹא יָצָא עַד שֶׁיִּתְּנוּ חֶלְקָם בַּמַּתָּנָה; וְאִם קָנָה זֶה אֶתְרוֹג וְזֶה פָּרִישׁ, אוֹ שֶׁקָּנוּ כְּאֶחָד אֶתְרוֹג, רִמּוֹן וּפָרִישׁ מִתְּפִיסַת הַבַּיִת, אֵינוֹ יוֹצֵא בָּאֶתְרוֹג עַד שֶׁיִּתְּנוּ לוֹ חֶלְקָם בְּמַתָּנָה, וְאַף עַל פִּי שֶׁאִם אֲכָלוֹ אֵין מַקְפִּידִים עָלָיו, מִפְּנֵי שֶׁכָּל שֶׁאֵין שָׁם מֵאוֹתוֹ הַמִּין אֵין מְחִילָתָם בִּסְתָם מוֹעֶלֶת, אֲבָל כְּשֶׁיֵּשׁ שָׁם מֵאוֹתוֹ הַמִּין אֲפִלּוּ הָיָה מְעֻלֶּה מֵאֲחֵרִים מְחִילָתָן בִּסְתָם מוֹעֶלֶת, לְפִי שֶׁאֵינָם מַקְפִּידִים.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהביאור הגר״איד אפריםמשנה ברורהכף החייםשולחן ערוך כפשוטועודהכל
רמב״ם שופר וסוכה ולולב ח׳:י״א
[ביאור לסעיף זה כלול בביאור סעיף ז]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

רמב״ם שופר וסוכה ולולב ח׳:י״א
(טו) מימרא דלעיל
(טז) כגי׳ הרי״ף שם וכפי׳ הר״ן וכ״כ הרמב״ם וכפי׳ ה״ה שם
(יז) פי׳ שקורין הוטין ואיתא בירו׳ שנקרא פריש שהוא מופרש לבישול
(יד) ס״ח האחים כו׳ ואף על פי כו׳ – לשון הרמב״ם. כגי׳ בגמרא שם:
(טו) מפני שכל שאין כו׳ – מ״מ שם וז״ל הר״ן וכ״ת אפילו יש שם אתרוגים אחרים מאן פלג ליה כמ״ש בפ״ה דב״מ ויש לומר דהכא באחים שאין מקפידים זה על זה ואפילו נטל זה היפה אין מקפידים בכך אבל בשאין להם אלא פריש או רמון ודאי מקפידים שרוצין לקיים המצוה כמוהו:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(לג) שקנו אתרוגים – לאכילה:
(לד) מתפיסת הבית – ר״ל מה שירשו מאביהם ועדיין לא חלקו:
(לה) ואין האחים מקפידים – דאז נחשב כשלו:
(לו) אין מחילתם בסתם מועלת – שאע״פ שאין מקפידים על האכילה מקפידין הם על המצות שאף הם רוצים לקיים המצות כמוהו:
(לז) לפי שאינן מקפידין – שגם הם יכולים לקיים המצות כמוהו:
(עג) [סעיף ח׳] האחים שקנו אתרוגים וכו׳ לאכילה. לבוש. מ״ב או׳ ל״ג:
(עד) שם. מתפיסת הבית. ר״ל ממעות שירשו מאביהם ועדיין לא חלקו. רשב״ם על מס׳ בבא בתרא דף קל״ז ע״ב. ב״י. לבוש:
(עה) שם. ואין האחים מקפידים בכך יצא. דקרינן ביה לכם שהרי כולו שלו הוא. רשב״ם שם:
(עו) שם. אין מחילתם בסתם מועלת. שודאי מקפידין הם שאף הם רוצים לקיים המצוה כמוהו. הר״ן פ׳ לולב הגזול. ב״י. לבוש:
(עז) שם. לפי שאין מקפידים. כיון שגם הם יכולין לקיים המצוה. לבוש:
(כה) שקנו אתרוגים – לאכילה.
(כו) מִתְּפִיסַת הבית – ירושה שכל היורשים שותפים בה, טרם נתחלקה.
(כז) יָצָא – כי ויתרו לו על חלקם.
(כח) עד שֶׁיִּתְּנוּ לו חלקם במתנה – בצורה מפורשת.
(כט) או שֶׁקָּנוּ כְּאֶחָד אתרוג – קנו יחד אתרוג בודד, ופירות נוספים.
(ל) עד שֶׁיִּתְּנוּ לו חלקם במתנה – כי היות ובידם רק אתרוג אחד, ולא אמרו בפירוש שמוותרים, אי אפשר לומר שמן הסתם ויתרו על בעלותם.
(לא) אֵין מְחִילָתָם בִּסְתָם מוֹעֶלֶת – כי ברור ששאר היורשים רוצים גם הם בעלות על האתרוג, ואין כאן ויתור אוטומטי.
(לב) לפי שאינם מקפידים – לכן הגם שלא נאמרה אמירה מפורשת, מן הסתם יש כאן ויתור הדדי.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהביאור הגר״איד אפריםמשנה ברורהכף החייםשולחן ערוך כפשוטוהכל
 
(ט) מַה שֶּׁנּוֹהֲגִים בְּמָקוֹם שֶׁאֵין אֶתְרוֹג מָצוּי שֶׁכָּל הַקָּהָל קוֹנִים אֶתְרוֹג בְּשֻׁתָּפוּת, הַטַּעַם מִפְּנֵי שֶׁכֵּיוָן שֶׁקְּנָאוּהוּ לָצֵאת בּוֹ מִסְתָמָא הָוֵי כְּאִלּוּ פֵּרְשׁוּ שֶׁכָּל הַקָּהָל נוֹתְנִים חֶלְקָם לְכָל מִי שֶׁנּוֹטְלוֹ לָצֵאת בּוֹ עַל מְנַת שֶׁיַּחְזִירוּהוּ לָהֶם. {הַגָּה: וְגוֹבִין מָעוֹת אֶתְרוֹג לְפִי מָמוֹן, דְּהִדּוּר מִצְוָה מוּנָח טְפֵי עַל עֲשִׁירִים מֵעַל עֲנִיִּים, וְאִשָּׁה פְּטוּרָה מִלִּתֵּן לְמָעוֹת אֶתְרוֹג הוֹאִיל וְאֵינָהּ חַיֶּבֶת בּוֹ (תְּשׁוּבַת מַהֲרִי״ל סִימָן ק״ז). וְכָל אָדָם יִשְׁתַּדֵּל וִיהֵא זָרִיז בַּמִּצְוָה לִקְנוֹת לוֹ אֶתְרוֹג וְלוּלָב לְבַד, כְּדֵי לְקַיֵּם הַמִּצְוָה כְּתִקְנָהּ (הג״מ סוֹף הל׳ לוּלָב).}
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהט״זמגן אברהםאליה רבהבאר היטבביאור הגר״אשערי תשובהיד אפריםחכמת שלמהמשנה ברורהכף החייםשולחן ערוך כפשוטועודהכל
(ח) ומה שכתב רבינו ומה שנוהגין במקום שאין אתרוג מצוי שכל הקהל קונין אתרוג בשותפות ויוצאין בו פרשב״ם כיון שקנאוהו לצאת בו מסתמא הוי כאילו פירש וכו׳ כ״כ בפ׳ י״נ והביא הרא״ש בפרק לולב הגזול:
(ט) ומה שכתב בשם תשובת רב שרירא עד סוף הסימן כתבו הרא״ש בפרק לולב הגזול והחילוק שבין דעת רשב״ם לדעת רב שרירא פשוט דלרשב״ם א״צ להקנותו לשום אדם אלא גובין סתם וקונין אותו סתם ונוטלו אחד מהם ויוצא בו ונותנו לחבירו ויוצא בו ונותנו לחבירו וכן כולם ולרב שרירא צריך להקנות בפירו׳ הדמים או הלולב לאחד מן הקהל ויוצא בו ואח״כ יתנהו במתנה לחבירו ויוצא בו ונותנו לחבירו עד שיבא לידי כולם וה״ה כ׳ בשם הרשב״א מסתברא לי דהא דאחין בשלא לקחוהו לצאת בו הוא אלא לאוכלו ולהריח בו אבל לקחוהו לצאת בו ודאי בכל גוונא יוצאין בו דאמרינן יש ברירה שהרי בשעה שלקחוהו היו יודעין שאינו ראוי ליחלק ועל דעת כן לקחוהו שבשעה שיטלנו כל אחד מהן לצאת בו שיהא כולו שלו דומיא דשותפין שנדרו הנאה זה מזה שהן נכנסין לחצר שניהם שאין בה דין חלוקה כמו שמבואר בח״ז מה׳ נדרים והטעם שיש ברירה שכשלקחוהו על דעת כן נשתתפו שבשעה שכל אחד מהן נכנס יהא מקום דריסתו שלו אף בלולב כיוצא בו ואינן צריכין להקנות עכ״ד ואפשר שעל דעת זה סמכו בהרבה מקומות שלוקחים לולב אחד וכל הקהל יוצאים בו בין בראשון בין בשני עכ״ל:
והיכא דשנים שותפים באתרוג א׳ ואחד מהם אינו רוצה לוותר חלקו לחבירו ולא נמכרו לו חבירו אומר או מכור לי חלקך או קנה לך חלקי (והלה אינו רוצה) לפי שרוצה להפסידו עליו:
ודע דבהאי מימרא דאחין שקנו אתרוג בתפוסת הבית מסיים בגמרא ודוקא אתרוג אבל פריש או רמון לא וכתב רשב״ם דלא גרסינן ליה אבל הרי״ף גריס ליה בפרק לולב הגזול וכתב הר״ן אם יכול לאכלו לפי שיש שם אתרוגים אחרים ומגיע זה לחלקו יצא דכדידיה דמי וכ״ת ואפי׳ יש שם אתרוגים אחרים מאן פלג ליה י״ל דהכא באחין שאינם מקפידין זה על זה עסקי׳ והלכך כיון שאף להם יש אתרוגים אפילו נטל זה היפה אין מקפידין בכך אבל אם אין להם אלא או פריש או רמון ודאי מקפידין הם שאף הם רוצים לקיים מצוה כמוהו וגם הרמב״ם נראה שהיה גורס כגירסת הרי״ף שכתב וז״ל האחין שקנו אתרוגים בתפוסת הבית ונטל אחד מהם אתרוג ויצא בו אם יכול לאוכלו ואין האחים מקפידין בכך יצא ואם היו מקפידין לא יצא עד שיתנו לו חלקו במתנה ואם קנה זה אתרוג וזה פריש או שקנו כאחד אתרוג ורימון ופריש מתפוסת הבית אינו יוצא באתרוג עד שיתן לו חלקו במתנה ואע״פ שאם אכלו אין מקפידים עליו באכילתו עכ״ל וביאר ה״ה דכל שאין שם אתרוגים אחרים אע״פ שאין מקפידין עליו באכילתו אינו יוצא בו לפי שכל שאין שם מאותו המין אין מחילתן בסתם מועלת אבל בשיש שם מאותו המין אפי׳ היה זה מעולה מן האחרים מחילתן מועלת לפי שאינן מקפידין עכ״ל ודבריו כדברי הר״ן ז״ל:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יח) טור בשם הרשב״ם הביאו הרא״ש בפ״ג דסוכה
(ו) ואשה פטורה כו׳ – נ״ל דעכשיו שנשים שלנו מברכין ג״כ על האתרוג. אע״פ שהם פטורים מכח שזה מ״ע שהז״ג מ״מ יש רשות להם לברך כדאי׳ לעיל ע״כ חייבים ליתן לזה לפי ממונם. ותו נ״ל כיון דאמרי׳ בגמ׳ מוליך ומביא לעצור רוחות רעות וטללים רעים א״כ גם היא נהנית מזה ע״כ צריכה ליתן לסיוע.
(יא) ואשה פטורה. ואם היא רוצה לברך חייבת ומי שאינו בעיר א״צ ליתן ול״ד למנין בסימן נ״ה דהתם צריכים לו להשלים מנין וגם הוא עצמו צריך ולאו כל כמיניה להפריש עצמו משא״כ באתרוג, לא דמי להני ולא ללחי וקורה וצרכי צבור דכל א׳ צריך אותו מצו׳ כמו חבירו אבל אתרוג גובין לפי ממון אפי׳ כששניהם בעיר וכל כה״ג דליתי בעיר מנ״ל לחייבו ליתן מנפשות עכ״ל מהרי״ל:
(יב) המצוה כתקנה. כי רוב העולם אין יודעים להקנות לחביריהם ועוד לעשות הנענועים כהלכתן (שם): אדם שיש לו אתרוג מיוחד ובעיר אחרת אין להם כלל מוטב שישלחנו לשם והוא יברך על של הקהל (מט״מ הג״ה במהרא״ק מ״צ):
(יב) שקנאוה כדי לצאת בו וכו׳. דכל שאין בו דין חלוקה אמרינן ביה יש ברירה, ובאותו שעה שהוא נוטלו הרי הוא כשלו ואפילו בעל כרחך של חבירו (תשובת רשב״א סימן ת״ז), ועיין בבית יוסף ד״ה והיכא וכו׳ וצריך עיון, ומשמע שם דלמעשה קאמר וחזר ממה שכתב בתשובה סימן ס״ב ודלא כמגן אברהם. כתב בהגהת מהרי״ל אדם שיש לו אתרוג מיוחד ובעיר אחרת אין להם אתרוג כלל מוטב שישלחנו לשם כדי שיצאו רבים ידי חובתם והוא יברך על של הקהל. ובתשובת בית יעקב סימן קי״ד הקשה מהא דמצא תפילין שם דמיהן ומניחן הרי דהתירו לעשות איסור אף כדי שיעשה מצוה בממון שלו אף דאיסורא איכא בשאר עבירה עד כאן לשונו. ולעניות דעתי לא קשה מידי דהתם טעמא כמו שכתב בחושן משפט סימן רס״ז שדבר מצוי לקנות תפילין בכל שעה ואין הבעלים מקפידין ואם כן אין איסור כלל כמו שכתב בסמ״ע שם, ועוד הא כתב בכלבו הראב״ד היה נוהג לקנות אתרוג משלו והיה נותנו לכל הקהל במתנה על מנת להחזיר וביומא דערבה היה מבקש לכל אחד שיפרע דמי אתרוג, שמא היה בהם מי שינהג סלסול בעצמו או שיהיה רוחו גסה שלא ירצה לצאת אלא בשלו, עד כאן, הרי דקרי לזה שרוצה בשלו סלסול. לכן נראה דאף משום יחיד הדר בישוב שאין לו אתרוג ראוי לשלחו והוא יברך על אחר ובלבד שאותו יחיד לא יפשע דוגמא דעירוב תבשילין. כתב בקיצור של״ה יש ליזהר עד מאד שלא יברך ביום ראשון על של חבירו אפילו נתן לו במתנה רק יברך על של קהל דמיקרי לכם, עד כאן. וליתא דכל שנותן לו במתנה מיקרי לכם כמפורש בסוכה דף מ״ב וכל הפוסקים ואדרבא בשל קהל יש כמה חששות כמו שכתבו בית יוסף וכלבו:
(יג) ואשה פטורה וכו׳. ואם תרצה לברך יכולין לעכב על ידה עד שתתן לפי ממון. כתב רשד״ם מכר לולבו לחבירו על מנת שלא יטלו בו הקהל ונטלו הוא וקהל לא יצא הוא והקהל אף לא כפל לתנאי ואם הלוקח חזר בו ופייס למוכר בדמים יצאו, עד כאן:
(יד) ישתדל וכו׳. אפילו חל יום ראשון בשבת (דרכי משה). מי שיש לו אתרוג מסתפק בשיירי כנסת הגדולה אם צריך ליתן מעות אתרוג מדכתב מהרי״ל אשה פטורה ולא קאמר רבותא מי שיש לו אתרוג פטור וכל שכן אשה, עד כאן. ולעניות דעתי לאשה יותר רבותא דהוה אמינא כיון שנהנית שעוצר רוחות רעות על ידי הנענועים כמו שכתב ט״ז גם נוהגין לברך אף על פי שהיא אינה רוצה מכל מקום דעתה לתתן למעות אתרוג קא משמע לן דפטורה, אבל מי שיש לו אתרוג פשיטא דפטור. כתב מהרי״ל מאן דליתיה בעיר אין חייב ליתן, עד כאן. ובמקום דנוהגין ליתן החצי לפי הנפשות משמע דחייב ליתן החצי:
(טו) כתקנה וכו׳. ולעשות הנענועים כהלכתן:
(יא) פטורה – וכ׳ הט״ז דעכשיו שנשים שלנו מברכות חייבות ליתן לזה לפי ממונם וכ״כ המ״א ע״ש. ומי שאינו בעיר א״צ ליתן לאתרוג. מ״א ע״ש:
(יב) כתקנה – כי רוב העולם אין יודעים להקנו׳ לחביריה׳ ועוד לעשות הנענועים כהלכתן. אדם שיש לו אתרוג מיוחד ובעיר אחרת אין להם כלל מוטב שישלחנו לשם והוא יברך על של קהל. מט״מ מ״צ וע׳ בתשו׳ בית יעקב סי׳ קי״ד ובי״א:
(טז) ס״ט מה שנוהגים כו׳ – משום ברירה כנ״ל בס״ז ועמ״מ וע׳ רשב״א סימן ת״י באריכות:
(יז) וגובין כו׳ דהדו׳ כו׳ – ע׳ לעיל סימן תרנ״ו ובמ״א ס״ק ז׳:
(יח) וכל כו׳ – עמ״א:
(ג) פטורה. עבה״ט ועיין בשכנה״ג דמי שיש לו אתרוג חייב ליתן עם הקהל ועיין בר״י בשם הא״ר שדחה דבריו אך הבר״י סובר שחייב בזו ככל צרכי צבור ובשם גאונים בתראי כתב דחיוב ליתן מחצה לפי ממון ומחצה לפי נפשות ולפי״ז היה נראה לכאורה דגם כשאינו בעיר חייב ליתן המחצה שהרי טעמא דמהרי״ל לפי שגובין לפי ממון וכיון שנאמר שחייב מחצה לפי נפשות אף דליתיה בעיר צריך ליתן המחצה ומכ״ש לפי דעת הבר״י דהוי ככל צרכי צבור ועיינתי בא״ר וראיתי שכ׳ ג״כ במקום שנוהגין ליתן החצי לפי נפשות משמע דחייב ליתן החצי אף דליתיה בעיר אך שוב עיינתי בגאוני בתראי שכתב שם תשובה זו בשם הב״ח ובדברי קדשו כתוב דלפי העולה שם דלמהרי״ל אף שצריך ליתן מחצה לפי נפשות מכל מקום מי שאין בעיר אין לחייבו כלל ובאשה שמכנסת עצמה לחיוב מצוה ולברך הוה בכלל הידור מצוה וצריכה ליתן לאותו חלק שגובין לפי ממון אבל לאותו חלק שגובין לפי נפשות היא פטורה ע״ש ולענ״ד המעיין במהרי״ל יראה דלא נחית להא רק ס״ל דלדעת מהר״מ גובין לפי ממון דס״ל דאף על גב שהמצוה היא חובת הגוף מכל מקום היא חובה שמוטל לעשותה בממונו ומי שאין לו ממון לקנות לו אתרוג הוא פטור ממנה וא״צ לחזור על הפתחים ומכ״ש כשיש לקנות אתרוג בדבר מועט שיהיה ראוי לצאת י״ח אלא שהקהל הם צריכים להדר המצוה כפי עשרם פשיטא שחיוב זה אינו רק על בעלי כיסים ולכך החליט מהר״ם לומר שגובין לפי ממון וע״ז כת׳ מהרי״ל שעתה שאינו בעיר שאין מקום לחייבו לפי ממון דהא ליתיה גביה חיוב הידור מצוה אין סברא שנתחייבנו לפי נפשות ודרך כ״ש קאמר דאפילו אי איתא בעיר שהיה מקום לומר שחייב לפי נפשות כיון שהוא חובת הגוף ואפ״ה חשבינן לפי ממון ומכ״ש אי ליתיה בעיר שאין מקום לחייב לתת כסף נפשות ערכו בעיר שאינו בה וגם לפי ממון אין לו שייכות במצוה כשאינו שם אך מכל מקום עכ״פ מבואר אף לפי מ״ש הב״ח לגבות חציו לפי נפשות אי ליתא בעיר אין אשתו חייבת כלל דהא הוא אינו שם ואין לדמות ללחי וקורה וכה״ג דכאן המצוה צורך שעה הוא וכיון שאינו שם בעת צורך המצוה לעצמו הוא פטור אף מלפי נפשות והאשה אם לא תרצה לברך א״צ ליתן בין החצי שלפי ממון ובין החצי שלפי הנפשות כמ״ש הב״ח בזה:
(ד) כתקנה. עבה״ט וע״ש בבית יעקב שליחיד הדר בכפר אין מחויב להלוות אף שהוא יכול לברך בעיר על אתרוג של חבירו אין חיוב עליו לשלחו ועיין מ״ש לעיל סימן י״ד לענין טלית בבה״ט וש״ת ובא״ר השיג עליו ומסיק דאף משום יחיד הדר בישוב כיון דאין לו אתרוג ראוי לשלחו והוא יברך על אחר ובלבד שאותו יחיד לא פשע דומיא דעירוב תבשילין וע״ש בא״ר שטוב לברך על אתרוג שנתן לו חבירו במתנה מלברך על של קהל שיש כמה חששות כמ״ש בב״י ודלא כקיצור של״ה שכת׳ להיפוך ע״ש ולפי מ״ש לעיל ס״ק ה׳ גם במתנה יש קצת חשש אם אינו מושך לחצירו אך לענ״ד העיקר כמ״ש שם דכשנוטלו בידו הוה קנין דאורייתא ומכ״ש כשאינו ברשות בעל האתרוג רק בבה״כ או בבהמ״ד דהוא רשות כל אדם שפיר הוה קנין דאורייתא בלי פקפוק ועדיף מלברך על של קהל וטוב לנהוג שהסגן או יחיד אחר שבבה״כ ובהמ״ד יקנה האתרוג משלו והוא יתן לקהל לברך במתנה ע״מ להחזיר ושוב יגבה מעות אתרוג כמ״ש בא״ח וכל בו בשם הראב״ד שהיה נוהג לקנות אתרוג משלו ונותנו לכל הקהל במתנה ע״מ להחזיר וביומא דערבה היה מבקש מהם שיפרעו דמי אתרוג שמא היה בהם מי שינהג סלסול בעצמו או שהיה רוחו גסה שלא ירצה לצאת אלא בשלו ע״ש וכבר כתבתי שמזה הביא ראיה בבר״י דמהני פרעון למפרע וע״ש שכת׳ דיש לדחות ונראה שר״ל דאפילו תימא דלא מהני היינו אם לא ניתן לו בשעת נטילה במתנה כלל משא״כ בזה כיון שהנותן גמר ואקני ליה אלא שהוא אינו רוצה לצאת אלא בשלו דניחא ליה למעבד מצוה בממוניה כיון דדעתיה עליה ליתן לו ביומא דערבה שכר מצוה סגי בהכי. וכת׳ בשכנה״ג כאן וסי׳ תר״ס שנוהגים שם שקונים מקופת הקהל כמה לולבים ואתרוגים וביום א׳ דסוכות מוכרים ע״י הכרזה ומי שמעלה בדמים נותנים לו ואחר יו״ט פורע ועיין מ״ש סימן ש״ו עכ״ל ור״ל דשם מבואר דיש אוסרים בכה״ג וגם נראה דלכתחלה אין לעשות כן מטעמא דכתיבנא לעיל בשם המחנה אפרים דיש לחוש להך דעה דמשיכה בלא מעות אינו קונה מה״ת וע״ש שכתב שאביו ז״ל העלה בדמים לולב אחד שקנאו גביר אחד להרב החסיד מוהר״ר דוד הכהן ז״ל ואמרו לו שלא היה לו לעשות כן מפני כבודו והשי׳ הרב החסיד גדול כבודו אך במצות ה׳ אין חולקין כבוד לרב דיותר קרוב אדם אצל עצמו לעשות מצוה שצוה הקב״ה משום אדם ושבחוהו על התשובה הזאת עכ״ל ועיין לעיל סימן תפ״ה שכתבתי כיוצא בזה בשם אגרת שמואל אך נראה שזה לא נאמר אלא על מצוה המוטלת על כל איש מישראל אבל במצוה המשותפת לצבור כגון קריאת התורה וכל כיוצא בזה שאין המצוה שכל עדת ישראל יעשו אותה כ״א לעצמו שאין סגנון המצוה כך רק שיעשוה קצת אנשים מן הצבור ואז פשיטא שיש להקדים הת״ח ואנשים מכובדים לשאר כל אדם ולאו כל כמיניה לומר לעצמי אני מציל וכך הוא המדה כמו שמצינו בסוטה גבי ארונו של יוסף שלקח משה שאמרו הניחו לו כבודו בגדולים וכן מצינו בקריאת התורה שהקדימו הת״ח וכהן ושאר מעלות בקודש זה ע״ג זה כמבואר בגיטין פרק הניזקין ועיין לעיל סי׳ קל״ה וסי׳ רפ״ב בשם הא״י שכת׳ בשם הירושלמי שכבוד לתורה שמתכבדת באנשים גדולים ע״ש ועיין בח״ש סימן כ״ח לענין לכבד במצות מילה וכסוי ועיין בספרי שו״ת בית אפרים חלק ח״מ שוב ראיתי במור וקציעה הביא דברי שכנה״ג וגמגם בהא דהא הגדול גולל ונוטל שכר כנגד כולם וכן בסעודה גדול מברך כו׳ וכ׳ דהתם שאנ׳ דנחת לדמי וגם אפשר דחיישי לממון צדקה ומ״מ נראה כיון שהתחילו בכבוד הרב אע״ג דבח״ש פי״ג דשקלים הוכחתי שאין משוא פנים לגדול בדבר מצוה במקום שיד כל אדם שוה שאני היכא דליכא כבוד התורה משא״כ הכא דאיכא כבוד הרב דחמיר וגם זילותא אית ליה בכה״ג כו׳ ומ״מ אינו יכול למחות במי שהוא חזרן במצות דאיכא כבוד שמים דמצוה ולהרבות מעות צדקה אך פליאה נשגבה מנהגם למכור בפרהסיא וע״י הכרזת שמש כו׳ ע״ש וגם בעיני יפלא וכמ״ש שכנה״ג בעצמו לרמוז לסי׳ ש״ו כמש״ל ולענין לעשות כבוד לגדול בעסק עשיית מצוה נראה לכאורה מדחזינין שהתורה חולקת כבוד לכהן וקדשתו כי קדוש הוא לאלקיו ראשון לכל דבר שבקדושה לפתוח ראשון ולברך ראשון כו׳ והיינו כמו בזמנם שאחד מברך והשאר יוצאים בברכתו ומ״מ יש לחלק קצת היכא שזה יתבטל מן המצוה לגמרי ועיין לעיל סימן תפ״ה ובשאר דוכתי שרמזתי לעיל ע״ש:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

מה שנוהגים במקום שאין האתרוג מצוי וכו׳ – נ״ב: הנה המעיין בפי ברש״י בסוכה דף כ״ז ע״ב ד״ה כל האזרח בישראל וכו׳ שכתב דא״א למיבעי ש״פ לכל חד היה משמע מזה לכאורה דבלולב אף דיוצאין בזה בשל שותפין מ״מ בעינן שיהיה שו״פ לכל אחד אך באמת ז״א דאף אי הוי שו״פ לכל חד הרי אכתי אין כולו שלו ואנן בעינן באתרוג שיהיה כולו שלו רק דעיקר מה שיוצאין בו הוי מטעם שכ״א מקנה לו חבירו חלקו וא״כ מה בכך שאין לו בו ש״פ הרי חבירו מקנה לו כולו ונעשה כולו שלו. אבל בסוכה דלא אפשר לו׳ שכוונו להקנות לכ״א כל הסוכה כשישב כל א׳ יהיה כולו שלו ע״מ להחזיר דהרי לא הוי סוכה הראוייה לשבעה כמ״ש בחיבורי ספר החיים סי׳ תרל״ז דלכך ליכא למידחי כאן דהוי במתנה עמ״ל בפרט להסוברים כאן דשותפין מתכוונין בסתמא עמ״ל וא״כ מה ראיה דשאולה כשרה בע״כ מכח דהוי סוכה שאינה ראויה לשבעה אבל בלולב דל״ב ראויה לשבעה אמרינן שכוונו עמ״ל. אך מזה יהיה מוכח דאם האתרוג כולו אינו שו״פ לא מהני אף דהוי שלו ממש כל שאינו שו״פ לא מהני ולא נחשב שלו דאם בפחות משו״פ נמי הוי שלו מה זה שכתב רש״י דא״א להיות שו״פ לכל חד מה בכך דליכא שו״פ סוף סוף יש לו חלק בו ומוכח דבש״פ דוקא נחשב שלו ובפחות משו״פ לאו שלו היא וא״כ בעינן באתרוג שיהיה שו״פ. וזה הוי חידוש דין שלא ביארו הפוסקים ובאמת פירש״י צ״ע דמשמע דוקא מכח דא״א להיות שו״פ לכל חד הוא דלא יצא הא אם הוי בו שו״פ לכל חד הוי יוצא ומה בכך סוף סוף אם בעינן בסוכה שיהיה שלו א״כ אף שיש לו שו״פ עדיין אינו כולו שלו ואם גם בסוכה שייך לו׳ דמתכוונין להקנות כ״א חלקו לחבירו שוב אף שאין בו שו״פ נמי סוף סוף חבירו מקנה לו כולו. ואם בסוכה ל״ש לו׳ שמקנה לו כולו א״כ אף אם היה בו ש״פ מה יועיל סוף סוף שותפין נינהו. ומ״ש בלולב דלא מהני בשל שותפין אף אם יש בו ש״פ לכל חד לולא הטעם שכ״א מקנה לו חלקו. ומ״ש סוכה מלולב אם גם בסוכה ניבעי שיהיה שלו ממש ולמה הוצרך רש״י להוכיח מכח דא״א להיות שו״פ לכל חד. ולכאורה היה נראה דס״ל לרש״י דאין לו׳ דמיירי שכ״א הקנה לחבירו בפירוש כל חלקו דא״כ מה קמ״ל קרא פשיטא דיוצאין בו דהרי הוי שלו ממש ומה דמתנה עמ״ל שמה מתנה זה נלמוד מבעלמא בכל התורה דהוי מתנה ולא הוצרך לכתוב זה כאן ובע״כ דעיקר הרבותא הוי דקמ״ל אפי׳ בסתם נמי יוצאין דבסתם הוי כמתנה עמ״ל וא״כ תינח אם יש בו שו״פ לכל חד זה נחשב שותף ממש ולשותף מסתמא מקנה לו עמ״ל אבל היכא שאין בו שו״פ לא הוי שם שותף עליו ולשותף כזה אין חביריו מקנין לו מסתמא עד שיאמר כן בפירוש. וזה דומה למה דאמרינן בעלמא שותפין לא קפדי אהדדי ומחלו אהדדי לכך אם יש לו שו״פ בזה נחשב שותף ומקנה לו חבירו בסתמא אבל אם אין בו שו״פ לא נחשב שותף והוי רק כאיש דעלמא ואין חבירו מקנה לו סתמא. ולפי״ז היה נראה דאם הוי כל האתרוג שלו לא בעינן שו״פ ואף בפחות משו״פ הוי שלו רק באם אין כולו שלו בעינן שיהיה בו שו״פ לכל חד. לכך היה מוכרח דלרש״י אין יוצאין כל הקהל באתרוג אחד כיון שא״א שיהיה בו שו״פ לכל חד ולא נחשבו כשותפין ולא הוי שלהם עד שיקנה לכל אחד חלקו בפי׳ והדבר צ״ע על הפוסקים שלא הביאו בזה שיטת רש״י ודו״ק היטב:
(לח) שכל הקהל קונים וכו׳ – כתב הח״א אפילו לפי מנהגינו שכל אחד נותן כמו שירצה מ״מ זה שאינו נותן כלל נראה שלא יצא אם יש ביכולתו ליתן:
(לט) מסתמא הוי כאילו פירשו וכו׳ – ואע״פ שכל זה הוא דין גמור מ״מ כיון שאין הכל יודעין להקנות לכן כתבו כמה אחרונים שמוטב לברך על שלו אם יש לו כל ד׳ מינים כשרים אע״פ שאינם מהודרים כמו של חבירו. ואם אין לו מוטב שיטול של חבירו הכשרים משיטול של הקהל כי י״א דבשל קהל לא יצא דשמא יש באחד מהם מי שאין בדעתו להקנות חלקו לחבירו ואף דלא קי״ל הכי מ״מ לכתחילה עדיף טפי ליטול של יחיד [ח״א]:
(מ) שכל הקהל נותנים חלקם – ומ״מ לכתחלה טוב שיכריזו שיתן כ״א חלקו לחבירו במתנה ע״מ להחזיר [מ״א ודה״ח]:
(מא) ואשה פטורה וכו׳ – ואם היא רוצה לברך חייבת. ומי שאינו בעיר א״צ ליתן ועיין בשע״ת:
(מב) המצוה כתקונה – כי רוב העולם אינם יודעים להקנות לחביריהם ועוד לעשות הנענועים כהלכתן. אפילו חל יום ראשון בשבת דעצם המ״ע א״א שוב לקיים אפ״ה נכון להשתדל להיות לו לולב ואתרוג לעצמו וכדלקמיה. אדם שיש לו אתרוג מיוחד ובעיר אחרת אין להם כלל מוטב שישלחנו לשם והוא יברך על של קהל כ״כ מ״א בשם מטה משה ובמחצית השקל כתב דבזה״ז דרוב פעמים אחר עבור איזה ימים מהחג ע״י רוב משמוש בני אדם אתרוג של הקהל מתקלקל אפשר א״צ לשלוח לחבירו אתרוג שלו עכ״ל וספקו יוכל להיות רק על שאר הימים דביום ראשון אינו מצוי כ״כ להתקלקל גם יכול לברך עליו בבקר קודם שיד הכל ימשמשו בו:
(עח) [סעיף ט׳] שכל הקהל קונים אתרוג בשותפות. אפילו לפי מנהגינו שכ״א נותן כמה שירצה נ״ל דזה שאינו נותן לא יצא אם יש ביכלתו ליתן. ח״א כלל קנ״ב או׳ ח׳ מ״ב אות ל״ח. ועיין לקמן אות פ״ב:
(עט) שם. מפני שכיון שקנאוהו לצאת בו מסתמא הוי כאילו פירשו וכו׳ כ״כ הטור בשם פירשב״ם אבל בשם תשו׳ רב שרירא גאון כתב ודאי בשאר ימות החג מיום שני והלאה יצאו י״ח באותו לולב אבל ביום הראשון צריך כל א׳ לולב שלו וכן ראוי שתעשו להיות קונים הלולב לאחד מן הצבור או שיקחנו מממונו או שיתנו הדמים לחזן במתנה והוא יקנהו לעצמו וביו״ט ראשון יתנו במתנה לא׳ מן הזקנים וכל אחד יתנהו לחבירו במתנה עד שיבא לידי כולם עכ״ל אלא שכתב העיר דבאשכנז ובצרפת נוהגים כרשב״ם. וע״כ פסק כן בש״ע. ועיין לעיל או׳ ע״ב:
(פ) מי שיש לו אתרוג כשר ע״פ הדין אלא שאינו מהודר כ״כ והאתרוג של הקהל מהודר יותר טוב לצאת בשל עצמו אעפ״י שאינו מהודר כ״כ דבזה יוצא י״ח לכ״ע משיברך על של צבור דיוצא רק ע״י הדחק ואם ירצה אחר שבירך על של עצמו ונטל ינענע גם בשל צבור. עולת שמואל סימן ק״א. ואם אין לו מוטב שיטול של חבירו הכשרים (במתנה ע״מ להחזיר) משיטול של הקהל. ח״א שם או׳ ט׳ ועיין לעיל סי׳ תרמ״ח או׳ פ״ז:
(פא) כתב בקשל״ה יש ליזהר עד מאד שלא יברך ביום ראשון על של חבירו אפי׳ נתן לו במתנה רק יברך על של קהל דמקרי לכם ע״כ. וליתא דכל שנותן לו במתנה מקרי לכם כמפירש בסוכה דף מ״א וכל הפוסקים ואדרבא בשל קהל יש כמה חששות כמ״ש בב״י וכלבו. א״ר אות י״ב. שע״ת או׳ י״ב:
(פב) שם הגה. וגובין מעות אתרוג לפי ממון וכו׳ כ״כ בתשו׳ מהרי״ל סי׳ ק״ז. ובשו״ת גאונים בתראי עלו זה בדפוס חדשות מעתה הובאה תשו׳ הב״ח סימן ל״ז והאריך להוכיח דגובין חצי לפי ממון וחצי במכסת נפשות יעוש״ב. ברכ״י או׳ ט׳ וכ״כ הלבוש דיש מקומות נוהגין לגבותו חציו לפי ממון וחציו לפי נפשות נותני המס. ועוד עיין לעיל אות ע״ח. ואם כן משמע דהולכין בזה אחר המנהג ולפי העת ולפי הזמן. ויש נוהגין לקנות מקופת בהכ״נ ונותנין לחזן מקודם יו״ט במתנה גמורה והוא יתן ביו״ט לכל אחד ואחד במתנה ע״מ להחזיר:
(פג) שם בהגה. ואשה פטורה וכו׳ ואם האשה תרצה לברך עליו יכולין לעכב עליה עד שתתן לפי ממון. תשו׳ מהרי״ל שם. ט״ז סק״ו. מ״א ס״ק י״א. א״ר או׳ י״ג. והיינו אם היא אלמנה או אין בעלה בעיר משא״כ אם בעלה בעיר יתן הוא לבד ואם יש מנהג שכל מי שיברך על אתרוג נותן מעות אתרוג צריכה גם היא וגם בעלה ליתן. מש״ז או׳ ו׳ מ״ב בשה״צ אות מ״א. ומ״ש השו״ג או׳ כ״א לפי שלא ראה דברי מהרי״ל בשורשם שממנו יצאו הדברים ודוק:
(פד) ואם אין האיש בביתו אינו חייב ליתן. תשו׳ מהרי״ל שם. מ״א שם. ובמקום דנוהגין ליתן החצי לפי הנפשות משמע דחייב ליתן החצי. א״ר או׳ י״ד. אבל השע״ת אות י״א כתב אף לפי מה שגובין לפי נפשות אי ליתיה בעיר הוא פטור ואין אשתו חייבת כלל יעו״ש:
(פה) ומי שיש לו אתרוג חייב ליתן עם הקהל. שכנה״ג בהגה״ט אות ג׳ והב״ד בא״ז אך בא״ר אות י״ד חזר בו וכתב פשיטא דפטור. והב״ד הברכ״י אות י״א וכתב דדעתו נוטה דחייב בזו ככל צרכי צבור. והב״ד השע״ת שם:
(פו) וכתב שם השכנה״ג או׳ ד׳ ובסי׳ תר״ס הגב״י אות א׳ דנוהגין במקומו לקנות אתרוגים ולולבים מקופת הקהל והשמש מכריז עליהם ביום א׳ של סוכות וכל המוסיף לוקח ופורעין אחר יו״ט יעו״ש ומיהו לפי מ״ש לעיל אות י״א הרוצה לעשות המצוה כתקנה יש ליתן המעות של ד׳ מינין ולמשוך אותם מיד המוכר קודם יו״ט כדי לצאת אליבא דכ״ע יעו״ש א״כ גם הכא בענין זה הנכון לעשות זה קודם יו״ט כדי שהזוכה יתן הכסף וימשיך מקודם יו״ט. ועיין עוד בשע״ת אות י״ב מ״ש בדברי השכנה״ג הנז׳ יעו״ש:
(פז) שם בהגה. וכל אדם ישתדל וכו׳ כדי לעשות הנענועים כהלכתן ועוד שרוב בני אדם אינם יודעים להקנות לחבריהם. ד״מ או׳ ד׳ מ״א ס״ק י״ב. מ״ב או׳ מ״ב:
(פח) שם בהגה. לקנות לו אתרוג ולולב וכו׳ ואפילו אם חל יום ראשון בשבת. ד״מ שם. א״ר אות י״ד. מ״ב שם:
(פט) הרוצה לקיים מצות לולב משלכם ממש ראוי שלא יניח אחרים לברך על לולבו קודם שיברך הוא דאם נותנו במתנה ע״מ להחזיר קודם שיברך הוא אחר כך הרי הוא כאחד העם היוצא בלולב אחרים בתיקון מתנה לכן יברך תחלה הוא. וכ״נ מעובדא דר״ג בשפינה דמס׳ סוכה דף מ״א ע״ב. וכן ש״צ ששלחו לו הקהל לולב בביתו מעיו״ט ומברך תחלה הוי ודאי מקיים לכם משלכם. כתונת יוסף סי׳ כ״ז. והב״ד עיקרי הד״ט סי׳ ל״ג אות כ״ח. אלא שכתב שלא מצא הכרח לסברא זו שאף אם יתנו תחלה לאחרים ע״מ להחזיר ואח״כ מחזירים לו הרי הוא שלו לגמרי ומשלכם ממש מקרי יעו״ש:
(צ) אחד שאמר אתרוג זה מתנה לאחד מבני ותפס א׳ מהם זכה בו ויצא י״ח. בית יהודה ח״ב סימן ע״ג. ער״ה או׳ י״ד:
(צא) ואם נתחלף להם האתרוגים או לולבים כתב הרב בית יהודה שם דביום ראשון לא יצאו משום דבעינן לכם וגם בשאר הימים לא יצאו ול״ד למ״ש רמ״א סי׳ תרמ״ט דשואל שלא מדעת חבירו יוצא דהתם נטלו בתורת שאלה וחייב עצמו באונסים כדין שואל אבל זה שנתכוון ליטול שלו ואינו חייב באונסין לא מקרי שלו כלל יעו״ש. אבל הער״ה או׳ ט״ו כתב דגם שם אינו חייב באונסין ובלא״ה בשאר הימים לא בעינן לכם ואפי׳ אינו שלו כלל שלא חייב עצמו באונסין פשיטא דיצא יעו״ש. ועיין לעיל סימן תרמ״ט אות ס״ב:
(צב) ומותר ליקח מעות מחבירו בעבור טרחתו שישלח לו הלולב בכל יום לבהכ״נ אחרת דאינו נוטל אלא שכר טרחתו. ח״א כלל קנ״ב או׳ יו״ד:
(צג) וה״ה שמותר לומר לו אני מוכר לך חצי אתרוג מיום א׳ דחו״ה ואילך. ח״א שם:
(לג) על מנת שיחזירוהו להם – כי לו יצויר, שלא יוכלו לצאת בו ידי חובה, הרי זה כאילו זרקו את ממונם. לכן ההערכה הברורה היא שרצונם לעשות על פי הדין.
(לד) הקדמה לרמ״א – בהטלת תשלום על הציבור, יש שתי דרכים כיצד לגבותו. או לדרוש מכל אחד תשלום שווה. או שכל אחד יידרש לשלם כפי יכולתו הכלכלית. וככל שגדולה יכולתו, ישלם יותר.
(לה) מוּנָח טְפֵי עַל עֲשִׁירִים – כאשר רוכש הקהל ארבעה מינים מהודרים, נדרשים העשירים לשלם יותר. מהטעם שכתב רמ״א, כי משלמים עבור הידור מצוה, וזה מוטל על כתפיהם. אמנם העלות הבסיסית, תתחלק בשווה בין כולם, כי אין מי שלא חייב במצוה.
(לו) ואינה חייבת בו – ולכן אינה מחויבת לשלם.
המנהג הרווח בקרב בני ספרד הוא, שאין הנשים מברכות על הלולב. אבל אצל האשכנזים נהגו שיכולה אשה, הרוצה לקיים את המצוה, לברך עליה.
(לז) כדי לקיים המצוה כתקנה – לאו דווקא ביום ראשון, אלא גם בשאר הימים, כדי שיוכל להשתתף בנענועים.
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהט״זמגן אברהםאליה רבהבאר היטבביאור הגר״אשערי תשובהיד אפריםחכמת שלמהמשנה ברורהכף החייםשולחן ערוך כפשוטוהכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144